Annonce
Udland

Britisk parlament har fremlagt plan for brexit-krise

Der er udvalgt fire ændringsforslag til premierminister Theresa Mays forlag om at udsætte brexit.

Formanden for det britiske parlament, John Bercow, har udvalgt de ændringsforslag, som skal til afstemning i parlamentet torsdag aften.

Der er fire ændringsforslag til premierminister Theresa Mays forlag om at udsætte brexit.

Parlamentarikerne skal stemme om regeringens forslag, der lægger op til en kortvarig udsættelse af brexit ved at enes om en brexitaftale den 20. marts - eller senere, hvis der ikke er opnået enighed om en aftale på det tidspunkt.

Bercow siger, at han har udvalgt et ændringsforslag, som er fremsat af uafhængige medlemmer, der foreslår en ny EU-folkeafstemning.

Derudover har han valgt et forslag fra arbejderpartiet Labour, som opfordrer May til at bruge en udsættelse af brexit til at give parlamentet tid til at finde "et flertal for en helt ny linje".

Et tredje ændringsforslag er et forslag om, at parlamentet skal have kontrollen over Brexit-processen.

Ifølge dette forslag vil de britiske parlamentarikere overtage kontrollen over den politiske dagsorden fra regeringen den 20. marts med henblik på at fremtvinge en diskussion om de fremtidige brexit-muligheder.

På den måde kan et flertal måske bryde det nuværende dødvande.

Denne plan støttes både af parlamentsmedlemmer i premierminister Theresa Mays konservative regeringsparti og af medlemmer af oppositionspartierne.

En af personerne bag forslaget er parlamentarikeren Oliver Letwin.

Det fjerde forslag går ud på, at Mays aftale fremlægges til en tredje "meningsfuld" afstemning i parlamentet.

Afstemninger om forslagene finder sted torsdag aften.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce