Annonce
Debat

Bro over Kattegat: Danmark er majet, majet stort og skal clipses sammen

"Det er i øvrigt værd at fæstne sig ved, at der i bro-liturgien tales om et envejsprojekt. Alt handler om at bringe folk til København. Meget går over min forstand, indrømmet, f.eks. lærer jeg aldrig at forstå, hvorfor der mere eller mindre permanent skal stuves flere mennesker sammen i denne usunde, snavsede og ildelugtende by, Danmarks svar på universets "sorte huller", skriver Uffe Lindum. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

DEBAT: "Der er et land, som dårligt ku bli meget mindre"... Så realistisk indleder multikunstneren Mogens Lorentzen (ham med "Juletræet med sin pynt") sin sang "Mor Danmark", men hans realisme har udviklet sig til et regulært politisk mindreværdskompleks.

Danmark er majet, majet stort, så det skal clipses sammen med broer overalt. Og det er ikke ligefrem, fordi den konkrete virkelighed syder af de indlæg, der går ind for det famøse Kattegat-projekt, der vil ødelægge mange Odder-borgeres hjem og kommunens miljø.

Fortalere for projektet kaster sig ud i et metermål af retorik, der minder om, når den venstreradikale Sofie Carsten Nielsen ruller sig ud: Mange ord på Østerbro-accent, lidet indhold.


Hvorfor skulle så Odder Kommune ikke prøve at være den bopæls- og anden oase, som med sin rolige livsrytme kunne være en logisk og metodisk modvægt til hele dette fræsende rallentando?


Lige som socialdemokraternes borgmesterkandidat i Odder, Lone Jakobi, skyder de endda sig selv i foden, bl.a. med bemærkninger som en høj gennemsnitsalder i Odder Kommune, hun med vendingen, at forbindelsen kunne styrke kommunens bosætning. Tror hun eller andre i alvor, at unge/yngre mennesker m/u børn gider flytte til Odder for at blive naboer til motorveje og TGV-jernbaner – måske endda fra f.eks. København? Jeg tillader mig at tvivle.

Det er i øvrigt værd at fæstne sig ved, at der i bro-liturgien tales om et envejsprojekt. Alt handler om at bringe folk til København. Meget går over min forstand, indrømmet, f.eks. lærer jeg aldrig at forstå, hvorfor der mere eller mindre permanent skal stuves flere mennesker sammen i denne usunde, snavsede og ildelugtende by, Danmarks svar på universets "sorte huller". Og skal både biler og tog køre tomme tilbage?

Godt nok skulle skoleinspektør Østrup efter anden verdenskrig bruge jyske sommerværter som ramme om blegfisede københavnerbørn, der trængte til sol, lys og luft i det jyske – men selv om også dronning Alexandrine på Marselisborg bød ind som ferievært, er det altså mange år siden, at denne københavnertrang til jysk sommertilværelse med efterfølgende hjemtransport kom til udtryk.

Og overser/-hører man totalt, hvordan nutidens danskere fra snart sagt spædbørn til oldinge klager over ræs og stress, karakter- og andre krav – fra skoler, samfundet – og nok også ambitiøse forældre, ja, men hvorfor skulle så Odder Kommune ikke prøve at være den bopæls- og anden oase, som med sin rolige livsrytme kunne være en logisk og metodisk modvægt til hele dette fræsende rallentando?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midtbyskole tvunget til at spærre af for gæster med øl og smøger i skoletiden

Annonce