Annonce
Kultur

Broken News: Idé fra Kvindemuseet - nu skifter Arbejdermuseet navn til JOB

Glade ansatte afslører Arbejdermuseets nye navn. Illustration: Mikkel Damsgård Petersen/Colourbox
Kvindemuseet vil hedde KØN, og Arbejdermuseet vil hedde JOB. Det handler om enstavelsesord og store bogstaver. Flere navneskift er på vej i oplevelsesindustrien.

København: - Ordet "arbejder" siger ikke moderne museumsgæster så meget, fordi det kun dækker over en mindre del af de danske lønmodtagere. Hvorimod ordet JOB dækker hele den mangfoldighed, der i dag findes af lønmodtagergrupper, siger museumsinspektør Helle A. Korth i anledning af, at Arbejdermuseet i København skifter navn til JOB.

- Vi blev inspireret af Kvindemuseet i Aarhus, som har valgt at skifte deres ekskluderende navn om til det mere inkluderende KØN. Dermed signalere de en tydeligere sammenhæng mellem navnet og det område, man dækker, tilføjer Helle A. Korth.


Vi blev inspireret af Kvindemuseet i Aarhus, som har valgt at skifte deres ekskluderende navn om til det mere inkluderende KØN.

Helle A. Korth, leder af Arbejdermuseet


Annonce

Inspireret af Aarhus

Den forklaring køber Mogens Vielvord ikke. Han er egennavnsforsker ved Dansk Sprognævn i Bogense:

- Det handler overhovedet ikke om indhold eller inklusion. Det handler om at finde et kort enstavelsesnavn, man kan skrive med store bogstaver, ligesom SAS eller BMW. Tendensen har været kendt længe i den traditionelle industri, men har ladet vente på sig i  oplevelsesindustrien, siger han.

Annonce

Fynske frontløbere

- Faktisk var en af frontløberne Kunstmuseet Brandts Klædefabrik i Odense, der skiftede navn til BRANDTS. Et godt forsøg med store bogstaver, men de var for tidligt ude, og der var for mange konsonanter, siger Mogens Vielword.

- Keramikmuseet Grimmerhus i Middelfart gjorde et hæderligt forsøg ved at kalde sig CLAY (ler, red.) efter det materiale, der er anvendt. Men med to vokaler er det, hvad vi sprogfolk kalder en falsk tvelyd. Århus Kunstmuseum ramte næsten rigtigt med sit nye navn ARoS. Det lille "o" kan dog ikke skjule, at der reelt er tale om et tostavelsesord, forklarer han.

Men nu har Kvindemuseet i Aarhus altså knækket sprogkoden ved at kalde sig KØN. Et ord, der opfylder hele tre kriterier på én gang: Det har én stavelse, det er kort, og det er med store bogstaver.

Annonce

Flere navne på vej

Takket være en aktindsigt hos Slots- og Kulturstyrelsens navneudvalg kan vi i dag afsløre, at der er flere navneskift på vej:

Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg skifter navn til: HAV.

Den Gamle By i Aarhus skifter navn til: FØR.

Odense Zoo skifter navn til: DYR.

Botanisk Have i København skifter navn til: FRØ.

Egeskov Veteranmuseum skifter navn til: DYT.

Annonce

Strid mellem museer

Selv om der er mange muligheder for at sætte få, store bogstaver sammen til et kort ord, er der allerede opstået strid om flere af de populære navne.

Således kan rockmuseet Ragnarock i Roskilde og Hørvævsmuseet på Krengerup ikke blive enige om, hvem der må kalde sig TRÅD.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt plejehjem for demensramte borgere åbner i Aarhus

Aarhus

Livet i en fredet bygning: - Vi lever på husets præmisser

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce