Annonce
Rejser

Brovandring i blæsevejr

Preben og Freddy (forrest i billedet) er på en af deres halvårlige mandeture uden koner. Her fortæller de gamle historier fra tiden på skibene eller værftet, hvor de arbejdede sammen, og så oplever de naturen, går ture, tager på museum eller som i dag, går forrest på turen over Den Gamle Lillebæltsbro. Foto: Peter Leth-Larsen
Mellem Fyn og Jylland kan man, som det eneste sted i Europa, gå på toppen af en bro. Bridgewalking på Den Gamle Lillebæltsbro er da også blevet et populært turistmål. Både for et par gamle kammerater på mandetur, et ægtepar på udflugt og for titusindevis af andre besøgende, der hvert år tager en guidet tur over Lillebælt. Avisen gik med en tilfældig fredag i blæsevejr.

Det rasler, klirrer og klinger, hver gang man tager et skridt. Sikkerhedskæderne rutsjer i hak gennem en skinne, og når godstogene kører forbi et sted nedenunder os, ryster broen.

- Kan du mærke, den bevæger sig? spørger Bridgewalking-guide Karin Kjeldsen med et smil.

Bag smilet ligger en enorm fascination for den monumentale konstruktion, der siden 1935 har båret biler, tog, cyklende og gående over vandet mellem Fyn og Jylland. Den Gamle Lillebæltsbro er lavet til at kunne bevæge sig og give sig i længden alt efter rystelser, vejrlig og temperatursvingninger.

Og den kan snildt holde 100 år endnu, når arbejderne er færdige med reparationerne på vejbanen, mener hendes guidekollega Niels Dalgaard, der leder gruppen på den toenhalv kilometer lange gåtur 60 meter over vandet.

Annonce

Naturpark Lillebælt

Danmarks største naturpark breder sig over cirka 370 kvadratkilometer i Lillebælt og kysterne omkring.

Naturen omkring Lillebælt er unik, da bæltet er både lavt og dybt, og snævres ind, så den stærkeste strøm i de danske farvand, glider gennem her. Strømmen skaber en hård havbund, som gør områdets planter specielle.

I vandet lever blandt andre 3000 marsvin, der giver området verdens tætteste bestand af de små hvaler. Man kan også fange havørreder. Det er for eksempel populært blandt dykkere, der fanger fiskene med harpun.

Du kan opleve marsvinene på tætteste hold på en af marsvine- eller hvalsafariturene. Hver tirsdag sejler Aventura ud fra Middelfart og om mandagen sejler skibet fra Fredericia. Mandag, onsdag, torsdag og søndag sejler Mira3 på hvalsafari fra Middelfart. Der er også marsvinesejlture fra Skærbæk fiskerihavn.

Der er desuden mulighed for at opleve vandet på lejede havkajaker eller kanoer.

Er man en landkrabbe, kan man blive på Middelfart Marina, hvor de mindste kan klappe en fisk i rørebassinet. Der er flere vandsportsaktiviteter for større børn. Det er hver tirsdag fra 2. juli til 20. august.

Find flere oplevelser i Naturpark Lillebælt på https://naturparklillebaelt.dk

Turistmagnet af stål

Hvert kvarter sommeren igennem leder guiderne en ny gruppe af brovandrere ud på Den Gamle Lillebæltsbro. Det bliver til titusindvis af mennesker om året. I alt har over 191.000 set Lillebælt fra broens højeste punkt, siden Bridgewalking begyndte for fire år siden.

Men broen var allerede en turistattraktion, da den blev bygget i årene op til 1935. Ifølge Visit Lillebælt var den en af landets største tilløbsstykker for nysgerrige besøgende. Det betød, at Middelfart voksede med pensionater, spisesteder og kiosker, og at både sejlede turister ud fra Middelfart, så de kunne komme helt tæt på byggeriet, der skulle være med til at binde Vest- og Østdanmark sammen. Og til indvielsen i 1935 stod – foruden kongen og statsministeren – 50.000 mennesker klar til at overvære det første røde lyntog køre over Lillebælt.

Siden 2015 har man kunne se det hele fra oven. Iført en grå heldragt og behørigt sikkerhedsudstyr bliver man ledt op ad trapper, til man går langs toppen af broen. På det højeste punkt ud for stålfag nummer 32 er man 60 meter over havoverfladen, og har – på klare dage – en helt overdådig udsigt ud over Lillebælt, Fyn og Jylland.

Mod vest ser man Hindsgavl, Skærbækværket, Kolding og Snoghøj Højskole. Mod øst ligger Den Nye Lillebæltsbro, der kom 35 år efter den første, da biltrafikken fyldte mere end den smalle bilbane på den gamle bro kunne rumme. Her ser man også byerne: Fredericia og Middelfart.

Men det vigtigste er næsten vandet under os. Og ikke mindst dyrene, der lever i det.

- Det, folk gerne vil se, og det, der er det eksotiske, er marsvin og sæler. Og godstog, siger Karin Kjeldsen.

Det sidste har vi allerede mærket i benene.

Højt til vejrs

På toppen af broen har de fleste i selskabet taget hætterne i de grå dragter op om ørerne, for det blæser godt i dag.

- Det kunne godt have været lidt mere stille, men udsigten er flot, siger Eivind Larsen fra Horne nord for Varde, der har taget konen med på brovandring.

Skyerne trækker sammen og danner en flot dramatisk ramme om den lige så grå bro. På trods af blæsten er der ikke noget, der hedder dårligt vejr på en Bridgewalking-tur.

- Der er ikke to ture på broen, der er ens. Det er altid noget nyt, siger Niels Dalgaard, der har gået i både tæt tåge og smukke solnedgange.

Turene bliver kun aflyst, hvis det blæser mere end 17 meter i sekundet, hvis der er risiko for lynnedslag, eller hvis der er sne og is på vej. En lille smule regn eller vind må man gardere sig mod med ordentligt tøj, ligesom fornuftige sko er nødvendige, for vi går på trapper og kravler på stiger for at komme allerøverst op.

På gangbroen, der krydser togbanen, gør vi ophold og nyder, at højden giver en uforstyrret udsigt over Lillebælt, der er Danmarks største naturpark. Under os rumler et passagertog den ene vej, og et tysk godstog tuder som hilsen, inden det kører under os mod Jylland.

- Da bilerne kørte på broen, var der også mange, der hilsede og dyttede. Men det må de egentlig ikke. Men det var et tysk tog, så det vidste han nok ikke, forklarer Karin Kjeldsen.

De hilsende bilister og togførere er en af grundene til, at man får en grå heldragt på, inden man går op på broen. For de besøgende på broen skal falde i et med stålkonstruktionen, så de hverken forstyrrer trafikken eller naboerne.

Bridgewalking

Bridgewalking åbnede 10. maj 2015 på Den Gamle Lillebæltsbros 80 års fødselsdag.

Det er det eneste sted i Europa, man kan gå på toppen af en bro. Ifølge guiderne findes der kun tre steder i verden med Bridgewalking. De andre to er i Australien og på New Zealand.

Hele sommeren er der ture fra klokken 10 om formiddagen, til solen går ned. En guidet tur over broen koster 289 kroner for voksne. Børn under 16 år betaler 229 kroner. Turen tager to timer inklusiv sikkerhedsinstruktion, og man starter og slutter på Fyn-siden. Man går i grupper på op til 20 personer.

Besøgende på broen skal leve op til nogle krav for at kunne deltage:

- Man skal være over 140 centimeter høj.

- Ikke være gangbesværet.

- Være i nogenlunde form.

- Ikke have højdeskræk.

- Ikke være gravid over 23. uge.

- Ikke være påvirket af alkohol eller andre rusmidler.

Man må ikke tage kameraer, mobiltelefoner (eller andre løse genstande) med på broen. Men guiderne tager billeder af alle besøgende på et nøje udvalgt sted, hvor baggrunden er flot.

Se mere på bridgewalking.dk.

På udkig efter hvaler

Vi har vendt ansigterne tilbage mod Fyn, Kongebrokroen og Hindsgavl dyrepark. I en grøn lysning står hundredvis af krondyr. Det ene øjeblik peger og overvældes vi. Det næste er de væk.

- Det er nok larmen, der har skræmt dem, mener Karin Kjeldsen.

For selv om vi går i et med farven på broen, så rasler og skramler vi os gennem de toenhalv kilometers gåtur. Men gør vi holdt, sætter os på en lille hylde på broen og kigger ud over vandet, glemmer man helt udstyr, larm og blæst. I horisonten er et træskib på vej ind i bæltet, og lige nedenfor broen fanger et marsvin vores opmærksomhed i korte glimt.

Marsvinene er ikke et sjældent syn fra broen, for Lillebælt rummer 3000 af de små hvaler. Det er den største koncentration af marsvin i verden. Marsvinet er den eneste hval, der yngler i Danmark, men fra tid til anden kommer der større, mere spektakulære hvaler forbi. Også i Lillebælt.

Vi holder vejret lidt og gætter på, hvor den lille mørke finne kommer op næste gang, men bliver revet ud af gemmelegen med marsvinet, da gruppen rasler videre på broen.

Der er ikke lang til ophold og dvælen, for et kvarter efter os kommer det næste hold broturister for at se samme udsøgte udsigt.

Iklædt de grå Bridgewalking-overtræksdragter går man næsten i et med broen. Det er nu også meningen, så de mange tusinde turister ikke forstyrrer bil- og togtrafikken. Alligevel er der godstoge, der tuder, når gruppen står og nyder udsigten over togbanen. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Trods forsinkelser og aflysninger: Friske tal viser stor stigning i letbanens passagertal

Aarhus

Uvending på motorvej, frontalt sammenstød og en tur i plejehjemmets rækværk: 38-årig fra Brabrand skal i fængsel for hasarderet kørsel

Blog

Er du agil nok til fremtiden?

Er du parat til fremtiden med en kampklar hjerne og følelsesmæssig agilitet? Hvis du ikke aner, hvad agil betyder, så læs med, for det er ordet, som du skal flashe i din jobansøgning og til mus-samtaler i øjeblikket. Agil er ifølge ordnet.dk afledt af at agere og betyder, at man kan agere hurtigt, let og smidigt i sine bevægelser. Mest forbinder jeg agil med hundetræning, men af for mig ubegribelige veje er det blevet oversat til, at man kan ”navigere i uvished, handle passende under pres, tage kalkulerede risici i ukendte territorier, innovere og skabe en stabil fremdrift i høj sø”, som det står på en hjemmeside, hos en af de mange konsulenter, der tilbyder at give dig en kampklar hjerne, emotionel agilitet og agil lederkompetence. Her kunne en og anden jo nok føle sig koblet af fra start. Det kan man måske også i Landbrugsstyrelsens stillingsopslag, hvor man søger en ny medarbejder i form af en agil coach og anvender ordet ”agil” 26 gange i annoncen, hvis jeg har talt rigtigt. Som så mange andre stedet rulles det agile koncept nu ud for fuld skrue, også på offentlige arbejdspladser. Det består af en række sikkert gode og brugbare metoder, der kræver mere indsigt end jeg har, men det er ifølge stillingsannoncen noget med Daily Stand-ups og en række agile ceremonier, hvilket lyder lige vel ”loge-agtigt” for mig. Indtil for nylig var det disruption, der blæste ind over det ganske land. Enhver arbejdsplads stod med risiko for at blive disruptet eller på mere lavdansk forstyrret af ”nogen”, der på grund af den globale digitale motorvej kunne udføre jobbet hurtigere, billigere og med mere individuelle services. Til konferencer gjorde forretningsfolk sig klar til kamp, når det lød fra talerstolen, at mange vil blive overflødiggjort i løbet af de næste 5-10 år. Så er der brug for disruption-eksperter, hvis ikke angstens sved skal få overtaget. Det med disruption er ved at være overstået. Altså ikke konkurrencen, men som de fleste hotte ord kan management konsulenter kun leve af dem i få sæsoner. Som fremtidsforsker lever jeg også som konsulent, og jo mere forvirring og rav i gaden nye ord kan skabe, desto bedre for mig. Når det regner på præsten, drypper det også i min biks. For som fremtidsforsker har man fokus på at vende skråen og vurdere nye ord og tendenser, og det er der heldigvis i tiltagende grad brug for. Jo mere man forstår de vigtigste megatrends og krydspresset imellem dem, jo større er chancen for ikke at blive grebet af panik og angst, også når de nye hektiske buzzword opstår. Hvad er så det næste? Det er forhåbentlig ordet ”nænsomhed” og det er ikke så blødt, som det lyder. For måske er nænsomhed den nye effektivitet? Mange af de frække ord kan hurtigt slå en hjem i utilstrækkelighedsludo, for hvem evner eller orker i virkeligheden at besidde evige kampklare agile hjerner og hjerter? I fremtiden skal vi – bedste bud – leve af innovation og udvikling blandt andet i forhold til den grønne opstilling. Derfor skal alle byde ind med sine kompetencer og betragtninger, for den gode ide respekterer ikke ledelseslag. Det kan snildt være Lise i omstillingen, der opfatter et signal fra en kunde, der kan give anledning til en bedre service fremover. En sådan åben innovation kræver, at alle tør komme med deres ideer og ikke er så stresslammede, at kreative tanker er gået i baglås. Måske skal vi i fremtiden være mere nænsomme med hinanden, ikke grine af fjollede ideer og fejl eller dømme hinanden ikke agile, bare fordi man insisterer på at nyde sin traditionelle madpakke i sine ikke-agile sutsko.

Aarhus

SF og Alternativet vil indføre betalingsring for bilister i Aarhus: - Vi bliver nødt til at bruge både pisk og gulerod

Aarhus

Teenager stak af fra dyr taxiregning: Mobilnummer afslørede hans identitet

Annonce