Annonce
Debat

Brug energi- fantasien, byråd

vilhelmsborg sø: Ude ved Vilhelmsborg ligger der resterne af en gammel sø - af samme navn. Søen repræsenterer noget enestående her i landet. Dels ligger den ovenpå en å, der også er unik i den danske natur, idet den på et relativt kort stykke falder hele ni en halv meter, og dels er 'søen' et resultat af en opdæmning, der gav vandkraft ikke bare til sin egen vandmølle, men også virkede som 'vandbank' for de tre vandmøller længere nede ad Giberåen. De tre kan man selv se derude i dag - i 'gangbar' stand.
Efter sin glorværdige funktion, som opsamler af vand til drift af vandmøllerne i tørre perioder, blev et af de første vanddrevne el-anlæg i Danmark installeret, et pragteksempel på de første sprøde spirer til udnyttelse af vandkraften - også i dette område. Bæredygtig energiproduktion var i gang i Danmark.
Nu vil byrådet måske fjerne denne vigtige del af vores energi-kulturhistorie - eller skal vi sige nogle betydelige spor af den, netop fra den periode i vores historie, hvor det lidt senere begyndte at gå for stærkt for naturen. I dag arbejder vi os langsomt tilbage til bæredygtig energiproduktion; og vi mangler denne del i forklaringen til de kommende slægter.
Annonce
På vores anden store herregård her i Syd, Moesgård, celebrerer vi afbrænding af naturligt træ og knister fra flintesten fra stenalderen, hvor selv dronningen kommer til stede.
Med alle de anstrengelser der gøres for at forbedre produktionen af energi - fra afbrænding af det endnu ældre træ i form af kul og olie til bæredygtig energi fra vind og vand - ville det dog være mere i takt med tiden, at man genoprettede både sø og vandmølle ved Vilhelmsborg. Det kan gøres enkelt og effektivt, så de unge i alle aldre fik det ind i deres bevidsthed, at det ikke er nyt, men naturligt - helt tilbage fra H.C. Andersens tid - at udnytte vand på en intelligent og bæredygtig måde.
At den siden 6. september sidste år nærmest bortskyllede dæmning, der kontrollerede søen ved Vilhelmsborg, nu fremtræder som et affaldsdumping-område, gør sagen meget pinlig for vores by. Hvert år besøges området af ca. 86.000 turister, der passerer ind og ud af det Nationale Hestesportscenter, som herregården og dermed kommunen er vært for. Der er da ingen af dem, der kommer tilbage til Aarhus frivilligt.
Så forslaget er så at genoprette søen og indrette (genoprette) et arbejdende vandmølleanlæg efter de oprindelige hensigter, dels til glæde for vores gæster (nationens gæster til hestesporten) og dels til demonstration af vores allerede dengang gode vaner indenfor energiproduktion. En herlig oplevelse for alle skolebørn i Aarhus og omegn - transporteret så flot med den nye letbane - i kulturåret 2017.
Alternativet: Tre små havørreder mere til de umættelige sportsfiskere pr. måned - og nul gedder til de stakkels børn, der plejer at fiske gratis i søen, da den var der i fuld størrelse.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce