Annonce
Debat

Brug pengene på hjerteblodet

Hvor ville det dog være forfriskende, hvis Aarhus i sin gentænkningsiver kunne gøre op med nogle af de problemer, som andre kulturhovedstæder har måttet slås med.

Rethink - eller på dansk Gentænk - er temaet for det århusianske kulturhovedstadsprojekt, som skal kulminere i 2017. Og hvor ville det dog være forfriskende, hvis Aarhus i sin gentænkningsiver kunne gøre op med nogle af de problemer, som andre kulturhovedstæder har måttet slås med. Et af dem er, at omkostningerne til administration og løn har det med undervejs at tage en uforholdsmæssig stor bid af kagen. Det var tilfældet, da København i 1996 var Kulturby, og har siden også præget flere andre kulturhovedstæder. Ja, måske vi her i byen kunne sætte en helt anden standard for, hvad en kulturhovedstad skal være, og for, hvordan man griber opgaven an. Se, det kunne måske få Europa til for alvor at åbne øjnene for den århusianske satsning.

Lige nu er Aarhus desværre på vej ind i den kendte blindgyde. Administrationsomkostningerne er efter nedbarberingen af budgettet fra 500 til 420 millioner kroner vokset forholdsvist mere end programdelen. Der er kort og godt blevet færre kroner til den kunst og kultur, som det hele handler om. At fordelingsnøglen har ændret sig, bør imidlertid ikke komme bag på politikerne. Det fremgik nemlig af den rapport fra 2011, som lå til grund for den århusianske ansøgning til EU. I rapporten opererer man med tre økonomiske scenarier, og heraf fremgik det tydeligt, at administrationsdelen ville vokse i tilfælde af et budget på kun 400 millioner kroner. Når, som det fremgår af dagens avis, politikerne så alligevel reagerer så kraftigt, som det er tilfældet, skal forklaringen givetvis findes i en tiltagende frustration.

En frustration over, at vi med kun to år til 2017 stadig ikke har helt klarhed over, hvad det er, kulturhovedstaden har at byde på, men sikkert også en frustration over de tilbageslag, som projektet allerede har været ramt af i forbindelse med udskiftninger på ledende poster.

Annonce

Informationsniveauet kunne være betragteligt højere, og det kan kun gå for langsomt med for alvor at få skabt det medejerskab blandt århusianere og østjyder, som skal gøre Aarhus 2017 til en succes.

Belært af netop erfaringerne fra København opererer man i budgettet med en buffer til uforudsete udgifter på 20 millioner kroner. Penge, som både kan bruges på administration og program. Og her er det på sin plads at hejse et advarselsflag. Det må så ubetinget fremadrettet være et opdrag for 2017-ledelsen og -bestyrelsen med borgmesteren for bordenden at sikre, at en langt overvejende del af disse kroner bliver brugt på programdelen, som vi alle tørster efter at blive meget klogere på. Det fortjener de mange kulturaktører over hele regionen, som lige nu lægger hjerteblod i deres 2017-projekter.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Aarhus

Politiet søger vidner til helt umotiveret overfald i Gellerup: Højtråbende og aggressiv mand angreb kvinde

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Debat

Vi genbruger CO2 i landbruget: Det er ikke fair at gøre os til klimasyndere

Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

AGF

Dyrere end forventet: Aarhus Kommune smider 150 millioner kroner ekstra i nyt stadion

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Erhverv

Kaspers Aarhus-startup går i kødet på betalingsgiganterne: Nu vil en af verdens største virksomheder med på rejsen

Annonce