Annonce
Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Bruno Dormann Frandsen i front for fire elever. Fra venstre Morten Bork, Jens Lindbjerg, Rasmus Mainz og Kurt Vium. Foto: Martin Jensen
Lyden fra jagthorn giver hyggelig stemning på jagyter, og Bruno Dormann uddanner folk i massevis til at gøre det rigtigt.

AARHUS: Til en hyggelig jagt hører, at der bliver blæst i jagthorn. Det er Bruno Dormann Andersen rigtig god til, men han sørger også for, at nye jagthornsblæsere bliver uddannet.

Selv har han spillet jagthorn i 45 år, og han har startet Aros Jagthornsskole, så flere aftener om ugen kan man høre toner fra jagthorn i aulaen på Hasle Skole. Hver mandag, tirsdag og onsdag er Bruno Dormann der. Tilmed giver han elever ekstra undervisning, hvis det er nødvendigt.

Han underviser på 30. år, og cirka 400 elever har han uddannet.

Han er også den, der søger penge fra fonde, så foreningen har råd til at købe nye jagthorn, og begyndere kan starte uden at skulle lægge flere tusinde kroner. Han arbejder også på at skaffe penge til de såkaldte es-horn, som er en særlig type, der bruges for at give musikken en ekstra dimension og klang.

Annonce

De fem nominerede

Fem er nomineret til prisen Årets Ildsjæl, der uddeles torsdag 28. november kl. 15 i Vestjysk Banks Lokaler på Åboulevarden 67 i Aarhus.

Nomineret er:

Familien Lind Pedersen fra Aabyhøj Basket, hvor forældrene Morten og Mette og de tre døtre Katrine, Malene og Laura samlet er en uundværlig drivkraft.

Mikey Bruun Andersen fra Coding Pirates, der er en del af gamermiljøet, og han er afdelingsleder for den største afdeling i Aarhus.

Bruno Dormann Frandsen, der er manden bag Aros Jagthornsskole. Han har selv spillet i 45 år og underviser på 30. år.

Anne Eggebrecht fra foreningen Skateducate, hvor hun træner piger i at stå på skateboard.

Rune Kløve Junge fra FDF Hjortshøj, hvor han er en del af kredsledelsen og laver et kæmpe arbejde.

Job i politiet

Denne aften på Hasle Skole er fire elever i gang. De øver sig lidt alene, og da Bruno Dormann kommer ind i lokalet, har de spørgsmål. Tonen er gemytlig. Han viser noderne på et lærred og spiller melodien på en skærm på en computer. Og så prøver de igen.

Bruno Dormann underviser alt fra begyndere og øvede.

- Der er stor forskel på eleverne. Kan du lære mig at spille jagthorn, spurgte en ung kvinde mig for et par år siden. Hun lærte det på to en halv måned. De fleste skal have længere tid, forklarer Bruno Dormann.

Han har en fortid i politiet. Den karriere standsede brat, da han løb efter en gerningsmand, faldt og ødelagde ryggen og var sygemeldt i otte måneder. Allerede da han var 52 år, gik han på pension. Men da han var landstræner i ishockey for 14-16-årige drenge, fulgte han deres circuit-program. Det hjalp.

- Ryggen blev til at tale med igen, som han udtrykker det. Og nu går det godt.

- Ingen skal have ondt af mig. Jeg har en fin hverdag og fem dejlige børnebørn, siger han med glød i øjnene.

Håber på mesterskab

Han håber, at klubben snart kan vinde det danske mesterskab i at blæse i jagthorn. Det er sket et par gange før, og to gange er det blevet sølv. I den forbindelse fremhæver han den dygtige dirigent Ignacio Montero Requena.

Medlemmerne går selv på jagt eller bliver inviteret til at blæse i horn ved jagter.

- Det skaber stemning i skoven, siger dagens fire elever som med én mund.

Der er 52 jagtstykker, og der er syv toner, men man bruger almindeligvis kun de fem.

- Uden Bruno Dormann ville Aros Jagthornsskole ikke eksistere, og de seneste to år har han undervist 50 elever, hvoraf størstedelen spiller med ved DM i jagthorn. De fleste er begyndt uden kendskab til at spille musik, står der i indstillingen til Årets Ildsjæl.

Hos dragonerne

Interessen for jagthornene fik Bruno Dormann, da han var soldat ved Dragonernes trompeterkorps i Holstebro. I nogle år derefter, da han fik job, spillede han ikke. Men i 1976 blev han medlem af Skødstrup Sogns Jagtforening, og derfra spillede han.

Det har han tænkt sig at blive ved med. Han er 73 år.

- Formand for klubben her skal jeg være to år endnu. Derefter vil jeg spille og undervise. Jeg bliver 95 et halvt år, og jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør, siger han med et smil.

- Til daglig underviser jeg 12 elever, men 20 andre får undervisning, og det tager for de fleste tre år at blive rigtig god, siger han og vender tilbage til dem, der er på i aften.

En gammel skik

Traditionen med at blæse i horn ved jagter stammer fra middelalderen med Hubertus messe. Det er en skik fra den katolske kirke, hvor jægerens skytshelgen æres, den hellige Sankt Hubertus. Kirken smykkes med grønt fra skoven, og jægerne kommer til kirken iført jægerantræk og med jagtgrej, ofte ifølge med jagthundene og det nedlagte vildt.

Signalerne under jagten knytter sig til det, der sker under og i forbindelse med jagten: Jagt begynd, frokostsignal, vildtparade, dyresignaler, jagt forbi og mange flere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nu bliver det alternativt: Byrådet diskuterer ældrepolitik for træer

Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus

Midtby-parkering udløser debat i byrådssalen: Venstre vil ændre nye regler, før de reelt er indført

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce