Annonce
Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Bruno Dormann Frandsen i front for fire elever. Fra venstre Morten Bork, Jens Lindbjerg, Rasmus Mainz og Kurt Vium. Foto: Martin Jensen
Lyden fra jagthorn giver hyggelig stemning på jagyter, og Bruno Dormann uddanner folk i massevis til at gøre det rigtigt.

AARHUS: Til en hyggelig jagt hører, at der bliver blæst i jagthorn. Det er Bruno Dormann Andersen rigtig god til, men han sørger også for, at nye jagthornsblæsere bliver uddannet.

Selv har han spillet jagthorn i 45 år, og han har startet Aros Jagthornsskole, så flere aftener om ugen kan man høre toner fra jagthorn i aulaen på Hasle Skole. Hver mandag, tirsdag og onsdag er Bruno Dormann der. Tilmed giver han elever ekstra undervisning, hvis det er nødvendigt.

Han underviser på 30. år, og cirka 400 elever har han uddannet.

Han er også den, der søger penge fra fonde, så foreningen har råd til at købe nye jagthorn, og begyndere kan starte uden at skulle lægge flere tusinde kroner. Han arbejder også på at skaffe penge til de såkaldte es-horn, som er en særlig type, der bruges for at give musikken en ekstra dimension og klang.

Annonce

De fem nominerede

Fem er nomineret til prisen Årets Ildsjæl, der uddeles torsdag 28. november kl. 15 i Vestjysk Banks Lokaler på Åboulevarden 67 i Aarhus.

Nomineret er:

Familien Lind Pedersen fra Aabyhøj Basket, hvor forældrene Morten og Mette og de tre døtre Katrine, Malene og Laura samlet er en uundværlig drivkraft.

Mikey Bruun Andersen fra Coding Pirates, der er en del af gamermiljøet, og han er afdelingsleder for den største afdeling i Aarhus.

Bruno Dormann Frandsen, der er manden bag Aros Jagthornsskole. Han har selv spillet i 45 år og underviser på 30. år.

Anne Eggebrecht fra foreningen Skateducate, hvor hun træner piger i at stå på skateboard.

Rune Kløve Junge fra FDF Hjortshøj, hvor han er en del af kredsledelsen og laver et kæmpe arbejde.

Job i politiet

Denne aften på Hasle Skole er fire elever i gang. De øver sig lidt alene, og da Bruno Dormann kommer ind i lokalet, har de spørgsmål. Tonen er gemytlig. Han viser noderne på et lærred og spiller melodien på en skærm på en computer. Og så prøver de igen.

Bruno Dormann underviser alt fra begyndere og øvede.

- Der er stor forskel på eleverne. Kan du lære mig at spille jagthorn, spurgte en ung kvinde mig for et par år siden. Hun lærte det på to en halv måned. De fleste skal have længere tid, forklarer Bruno Dormann.

Han har en fortid i politiet. Den karriere standsede brat, da han løb efter en gerningsmand, faldt og ødelagde ryggen og var sygemeldt i otte måneder. Allerede da han var 52 år, gik han på pension. Men da han var landstræner i ishockey for 14-16-årige drenge, fulgte han deres circuit-program. Det hjalp.

- Ryggen blev til at tale med igen, som han udtrykker det. Og nu går det godt.

- Ingen skal have ondt af mig. Jeg har en fin hverdag og fem dejlige børnebørn, siger han med glød i øjnene.

Håber på mesterskab

Han håber, at klubben snart kan vinde det danske mesterskab i at blæse i jagthorn. Det er sket et par gange før, og to gange er det blevet sølv. I den forbindelse fremhæver han den dygtige dirigent Ignacio Montero Requena.

Medlemmerne går selv på jagt eller bliver inviteret til at blæse i horn ved jagter.

- Det skaber stemning i skoven, siger dagens fire elever som med én mund.

Der er 52 jagtstykker, og der er syv toner, men man bruger almindeligvis kun de fem.

- Uden Bruno Dormann ville Aros Jagthornsskole ikke eksistere, og de seneste to år har han undervist 50 elever, hvoraf størstedelen spiller med ved DM i jagthorn. De fleste er begyndt uden kendskab til at spille musik, står der i indstillingen til Årets Ildsjæl.

Hos dragonerne

Interessen for jagthornene fik Bruno Dormann, da han var soldat ved Dragonernes trompeterkorps i Holstebro. I nogle år derefter, da han fik job, spillede han ikke. Men i 1976 blev han medlem af Skødstrup Sogns Jagtforening, og derfra spillede han.

Det har han tænkt sig at blive ved med. Han er 73 år.

- Formand for klubben her skal jeg være to år endnu. Derefter vil jeg spille og undervise. Jeg bliver 95 et halvt år, og jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør, siger han med et smil.

- Til daglig underviser jeg 12 elever, men 20 andre får undervisning, og det tager for de fleste tre år at blive rigtig god, siger han og vender tilbage til dem, der er på i aften.

En gammel skik

Traditionen med at blæse i horn ved jagter stammer fra middelalderen med Hubertus messe. Det er en skik fra den katolske kirke, hvor jægerens skytshelgen æres, den hellige Sankt Hubertus. Kirken smykkes med grønt fra skoven, og jægerne kommer til kirken iført jægerantræk og med jagtgrej, ofte ifølge med jagthundene og det nedlagte vildt.

Signalerne under jagten knytter sig til det, der sker under og i forbindelse med jagten: Jagt begynd, frokostsignal, vildtparade, dyresignaler, jagt forbi og mange flere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

112

Bevidst påkørsel og knivstikkeri: 22-årig overfaldet af flere mænd

Annonce