Annonce
Kultur

Bryder rammerne: Kvindelig kunststafet på Kvindemuseet

Med det tværæstetiske eksperiment "The Female Gaze" vil en gruppe kvindelige kunstnere bryde med det gængse blik på kvinder i kunsten. Oplev hvordan på Kvindemuseet 8.-14. marts. Foto: Karoline Lieberkind
En fotograf, tre dramatikere, en instruktør, en danser, en skuespiller, en scenograf og to komponister har fået til opgave at se på kvinden med nye øjne i fem kunstneriske eksperimenter. Nogle af dem kan opleves på Kvindemuseet til kvindernes internationale kampdag.

AARHUS: På scenegulvet i Svalegangens øverste sal ligger en bunke muld, hvor en håndfuld gulerødder stikker op ad. Hen over det lille scenerum på 3,5 gange 2,5 meter hænger en snor med undertøj, tørklæder og andre beklædningsdele, der er en del af den installation, som skuespilleren Line Bie Rosenstjerne og danseren Stephanie Thomasen bruger som scenografi.

Kvinderne er i fuld gang med prøverne på forestillingen "The Female Gaze", og 8. marts skal de vise fjerde del af en fælles performance på Kvindemuseet til kvindernes internationale kampdag.

Forestillingen "The Female Gaze" har flere elementer i sig og er et tværkunstnerisk projekt skabt af en række kvindelige kunstnere, der sammen prøver at se med nye øjne på kvinden i kunsten.

- Kvinden er noget af det mest portrætterede inden for kunstverdenen, men ofte gennem 'The Male Gaze', det mandlige blik. Derfor tænkte vi, at det kunne være interessant at skabe et tværæstetisk værk, hvor vi sammen prøvede at bryde nogle at de mønstre, vi har, siger Line Bie Rosenstjerne, der som skuespiller er en del af Alias Teaterproduktion.

- Ideen kom af en lyst til at undersøge kvindekarakteren på scenen, som tit kan have nogle begrænsninger i, hvad den kan, og hvor den er placeret i et stykke. Det er ikke kun i scenekunsten, at kvinden er portrætteret en smule ensidigt, men i mange kunstarter, forklarer Line Bie Rosenstjerne.

The Female Gaze

Forestillingseksperimentet "The Female Gaze" kan opleves på Kvindemuseet 8.- 14. marts

Her medvirker danser Stephanie Thomasen, skuespiller Line Bie Rosenstjerne. Line Paulsen har instrueret og Nadia Nabil skabt scenografien.

I projektet medvirker også:

Fotograf Karoline Lieberkind
Dramatikerne Line Mørkeby, Mette Heeno og Anna Bro
Skuespillere Ellaha Lack og Jannie Faurschou
Komponisterne: Anja Jacobsen og Søs Gunver

Sidste og femte del af projektet vises 26. maj-6. juni på Teatret Sorte Hest i København

Fem kreative trin

Projektet kan ses som en form for kreativ stafet i fem trin eller 'frames', hvor kunstnerne hver gang inkorporerer det forrige projekt i deres nye værk.

Line Bie Rosenstjerne kalder projektet en undersøgelse, fordi kunstnerne hele tiden forholder sig åbne og står på skuldrene af værket før.

Det begyndte med en fotoudstilling i København i oktober, hvor fotograf Karoline Lieberkind havde taget billeder af skuespiller Line Bie Rosenstjerne som kvinden Line i ni iscenesatte selvbilleder.

- Det er en karakter. Jeg stiller mig som skuespiller til rådighed, men det er ikke mig, understreger Line Bie Rosenstjerne.

Billederne blev efterfølgende inspirationskilde for tre dramatikere; Line Mørkeby, Mette Heeno og Anna Bro, som hver fik tre billeder at skrive tekster ud fra.

Teksterne blev fremført på en reading foran publikum på Det Kongelige Teater.

Senere skabte Nadia Nabil et rum for selvbillederne, som også kan opleves på Kvindemuseet. Her er nogle af fotografierne printet over på stof, der bliver brugt som en form for scenetæppe, ligesom flere af rekvisitterne fra billederne er med på scenen.

- Der er mange kunstnere på projektet og for hver gang, bygger vi videre på deres bud, så man i stedet for én sandhed, får flere lag frem. For sandheden har mange farver, og hvis vi tør holde os åbne, så får vi måske noget frem, der er lidt anderledes, forklarer Line Bie Rosenstjerne.

Annonce

Befriende spejling

Hun oplever, som modtager af værkerne, at det er befriende at få lov at spejles sig i noget, der ligger lidt tætter på en selv.

- Vi har en kultur, hvor både kvinder og mænd i lærer at identificerer sig med en mand, der er midt i livet. Og den generelle udvikling som menneske, lærer vi at læse gennem hans historie. Det ville også være enormt sundt, at mænd kunne få lov til at leve sig ind i en genkendelighed i en kvindekarakter. Det er noget af det, der er drivkraften for mig, siger Line Bie Rosenstjerne.

Der bliver fem 'frames' eller trin i projektet.

I Aarhus kan man opleve nogle af dem. Et par af Karoline Lieberkinds fotografier er udstillet i Sophies Tøjhus på Pustervig, mens Nadia Nabils installation og forestillingseksperimentet "The Female Gaze" som sagt kan opleves på Kvindemuseet 8.-14. marts.

Det sidste trin bliver en samling af alle fem værker på Teater Sorte Hest under CPH Stage, hvor der også bliv er skabt nogle nye lyduniverser af to kvindelige komponister.

Projektet "The Female Gaze" kan ses som en form for kreativ stafet i fem trin eller 'frames', hvor kunstnerne hver gang står på skuldrene af det forrige projekt i deres nye værk. Foto: Karoline Lieberkind
Fotograf Karoline Lieberkinds billeder er brugt som udgangspunkt for tre dramatikeres tekster, lige som de også bliver udstillet og indgår i en scenografi/installation på Kvindemuseet. Foto: Karoline Lieberkind
Annonce
Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er Aarhus’ bedst bevarede hemmelighed

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Musikken fylder Aarhus: Så er der Spot-party i provinsen

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Debat

Ulovlige byggerier i Aarhus: Det skal nok blive kønt, hvis alle bare får tilgivelse

Kultur

Se video med Tom Kristensens Le Mans-bil bygget 1:1 i Lego

Alarm 112

Politiet søger hjælp til at identificere medgerningsmand: Overfaldt tre mænd samme aften

AGF For abonnenter

Skadesoverblik i AGF: Knæskade driller Gift Links

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Franske forhold med forviklinger

Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Alarm 112

Drabet på Væddeløbsbanen: Modstridende forklaringer mudrer billedet af drabet

Annonce