Annonce
Østjylland

Bryggerlaug laver Luther-øl

Jan Ginnerup (tv), Frank Iversen og Mark Shadwell (th) smager på Luther-øllet. Foto: Jens Thaysen

Bryggerlauget i Vissing har fået til opgave at lave en Martin Luther-øl i anledning af 500 året for reformationen. Et par af bryggerne laver også en webshop og en fysisk butik med salg af udstyr til brygning.

VISSING: For en måned siden gik en gruppe mænd fra Vissing Bryggerlaug i gang med at lave en øl. Det har de gjort så mange gang før, men denne gang var der en særlig anledning til det. Det var nemlig et ønske fra menighedsrådet i Vissing, at bryggerlauget skulle lave en øl, som sammen med et arrangement 20. august, skal markere 500 året for reformationen i Danmark.

Derfor gik de fjorten medlemmer af bryggerlauget i gang med at finde ud af, hvordan sådan en øl kunne smage. Det er blevet til en speciallavet ale, som lauget glæder sig til at kunne skænke ud i Vissing om et par måneder.

- Først gik jeg i gang med at finde opskrifter på nettet. Og her faldt jeg over en artikel om Martin Luther og øl fra dengang. Og ud fra det lavede jeg så en opskrift på overgæret øl, siger Mark Shadwell, som startede med at brygge øl for fem år siden.

Denne eftermiddag, hvor avisen var på besøg i Vissing, havde et par af medlemmer fundet et par flasker øl frem. Øllet, som har et lidt rødligt skær, har ikke været mange brygninger igennem.

- Vi satsede på den opskrift, jeg lavede. Vi gik all-in og lavede 50 liter øl. Så det var lidt spændende, da vi skulle smage på det første gang, siger Mark Shadwell, mens Frank Iversen beskriver øllet.

- Den er virkelig lækker. Den har en god smag og en flot farve, siger Iversen, som også er med i menighedsrådet.

Mark og resten af bryggerlaug laver øl til gudtjeneste i august ifm reformationens 500 år. Adresse: Hyldebakken 6, Vissing Foto: Jens Thaysen
Det er udstyr som det Shadwell holder her, som lauget har investeret i. Foto: Jens Thaysen

Et par år på bagen

Bryggerlauget har efterhånden godt to og et halvt år på bagen. Tanken var, at der skulle brygges øl i Vissing. Jan Ginnerup Nielsen forklarer.

- Først ville vi brygge møjd, fordi jeg har bier. Men Mark mente, at vi skulle brygge øl. Der er et hav af muligheder for at brygge øl, og vi tænkte, at når vi nu kunne lide at lave øl, så var der nok også andre, der kunne, siger Jan Ginnerup.

Faktisk var det Mark Shadwell, som begyndte med at holde kurser om øl og ølbrygning i det lokale forsamlingshus. Det inspirerede andre af byens mænd til at gå ind i lauget, som dog ikke rummer en eneste kvinde - endnu. Ifølge de tre medlemmer nyder kvinderne i byen dog også godt af de mængder øl, der laves i lauget.

- Det er sjovere at være flere om det. For eksempel hvis man skal rense flasker, griner Mark, mens Jan Ginnerup supplerer.

- Vi brygger både hver især, men mange ganges deles vi også om en bryg. På den måde får vi gode ideer fra hinanden, vi kan smage hinandens øl og udveksle erfaringer, siger Shadwell, som kommer fra England, mens et andet af laugets medlemmer kommer fra Belgien. På den måde blandes flere nationaliteters brygtraditioner i det lille lokalsamfund.

De tre medlemmer forklarer, at ølbrygning ikke behøves at være en dyr interesse. Det er for eksempel en del billigere selv at brygge to kasser specialøl end at skulle ud og købe det, som de siger.

- Udstyret koster lidt, men man kan købe forskellige prisklasser. Vi fandt ting på loppemarked i starten. Siden har bryggerlauget investeret i udstyr. Du får også mere for pengene. Du får oplevelserne med, når du drikker øllet, siger Jan Ginnerup.

Mark og resten af bryggerlaug laver øl til gudtjeneste i august ifm reformationens 500 år. Adresse: Hyldebakken 6, Vissing Foto: Jens Thaysen
Mark Shadwell elsker selv en god IPA, hvis han skal vælge en favortiølFoto: Jens Thaysen
Annonce

Fysisk butik er på vej

Men bryggerlauget har også ført mere end bare kammeratskabet og de hyggelige stunder med sig. Jan Ginnerup og Mark Shadwell har nemlig besluttet at åbne en webshop og også en fysisk butik i Vissing Mølle, hvor de vil sælge råvarer og udstyr til ølbrygning.

- Da vi startede, manglede vi nogle at spare med, og vi manglede input. Det vil vi gere yde nu, så vi kan give nogle ideer og viden videre, siger Ginnerup.

Mark Shadweel fortæller, at han i starten brugte Youtube for at få viden om at brygge øl. Den viden kan han nu øse ud af til andre, som vil besøge butikken.

Det er planen, at de to åbner den fysiske butik efter sommerferien, hvor webshoppen også skal være færdig. Til den tid vil det altså være muligt at købe alt fra gær, byg, humle og hvede til det udstyr, der skal bruges til at producere øllet hos JM Bryg, som deres virksomhed hedder.

Mark og resten af bryggerlaug laver øl til gudtjeneste i august ifm reformationens 500 år. Adresse: Hyldebakken 6, Vissing Foto: Jens Thaysen
Annonce
Byudvikling For abonnenter

Skyskraber skåret lidt ned: Nu er byrådsflertal parat til at sige ja

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Vanvidskørsel på Aarhus Ø: Kommunen og politiet opfordrer hinanden til handling

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Aarhus

Tirsdagens coronatal: Flere østjyske kommuner har ingen nye smittede - Aarhus går dog ikke fri

Erhverv

Fodboldfeberen raser i Danmark: Hummel melder så godt som udsolgt af landsholdstrøjen

Byudvikling For abonnenter

Byggemand og samler: Olav de Linde har lageret fyldt med genbrug til sine byggeprojekter

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

24-årig mistænkt for narkokørsel mandag aften

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Østjylland

Aarhus intensiverer jagten på rotter - husejerne må gribe til lommen

Danmark

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

Alarm 112

Kvinde angrebet med bushammer: Forsøgte at afværge slag med sin paraply

Aarhus For abonnenter

Mystisk mand køber hele villakvarterer op i Aarhus: Her er historien om Singh - manden ved døren

Aarhus

Nyt 18-etager hus i Forskerparken: Skræddersyet til tech-virksomheder

Annonce