Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Budde og Venstre løber en åben dør ind: Hallo, vi bor allerede mange herude i oplandet

"Hvis der skal være endnu mere vækst i befolkningen i oplandet, som Budde og Venstre ønsker, hvad betyder det så reelt? Mindre natur, dårligere klima, flere velhaverghettoer og mange flere biler på de allerede pressede veje", skriver Peter Adolfsen Løhmann. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

DEBAT: Udover en række i øvrigt fornuftige tanker om borgerinddragelsens dilemmaer lancerer Venstres borgmesterkandidat Christian Budde i et interview i Stiften 11. november et ønske om, at byudviklingen i Aarhus så at sige flytter på (op)landet. Det er dog en åben dør, han løber ind: For det er den allerede!

Der er 32.000 flere århusianere end i 2013, svarende til befolkningen i byerne Skanderborg og Odder tilsammen. 20.000 af dem uden for Ringgaden. Og af de 12.000 inden for Ringgaden er 7.000 af dem på Aarhus Ø og Ceresbyen/Godsbanen, dvs. nybebyggede områder i midtbyen.

De sidste otte år er Aarhus altså vokset fire gange mere uden for resten af midtbyen end i den eksisterende midtby. Og de næste ti år viser Aarhus Kommunes befolkningsprognose, at en ud af tre af de 32.000 nye århusianere kommer i Aarhus Ø, Ceresbyen/Godsbanen, amtssygehusgrunden (og Lisbjerg) og kun 1.500 flere (+ tre procent) indbyggere i resten af midtbyen, mens der forventet bliver 23.000 flere århusianere uden for Ringvejen, dvs. i oplandet.

Annonce

Når dem med penge mere og mere kun bor, vokser op og lever sammen med andre som dem selv, så bliver samfundslivet mere opdelt og fattigere for os alle sammen.

Hvis der så skal være endnu mere vækst i befolkningen i oplandet, som Budde og Venstre ønsker, hvad betyder det så reelt? Mindre natur, dårligere klima, flere velhaverghettoer og mange flere biler på de allerede pressede veje.

Hvorfor så det? Jo, i planstrategien frem til 2050, som Teknik og Miljø under Venstres Bünyamin Simsek har lavet, er der syv og en halv kvadratkilometer (550 fodboldbaner) bar mark at bygge huse på tilbage inden for Aarhus Kommunes grænser. Det er plads nok til knap 9.000 parcelhuse, hvor der typisk vil bo 25.000 borgere. Det er dét, Aarhus typisk vokser med på seks år.

Allerede i dag er en tredjedel af kommunens areal bebygget mod 15 procent i hele Danmark, ligesom vi også har mindre skov og natur (i god forfatning) end resten af Danmark (jævnfør kommunens naturkvalitetsplan). Hvor skal naturen, skovrejsningen og biodiversiteten så vige for Venstre og Buddes byudvikling i oplandet?

Udvikling og fortætning af den eksisterende by handler også om klima: En storbydansker udleder ifølge forskningen halvt så meget CO2 som en gennemsnitsdansker. Bl.a., fordi bosætning i oplandet rimer på mere biltransport, især, når Venstre og Budde også er imod mere af den letbane, der kan flytte flest mulige mennesker på mindst mulig plads og tid.

En øget biltransport vil betyde endnu længere transporttid for alle andre på vejene, for indfaldsvejene kan (og skal) ikke blive bredere.

Hvis svaret til alt det ovenfor så er "jamen, så skal de slet ikke bo i Aarhus Kommune", som f.eks. Dansk Folkeparti siger, og der bliver ved med at være lige så mange, der gerne vil bo i Aarhus som i dag, så stiger priserne på at bo her endnu mere. Et gennemsnitligt hus eller lejlighed koster allerede en million kroner mere i dag end for seks år siden.

Når dem med penge mere og mere kun bor, vokser op og lever sammen med andre som dem selv, så bliver samfundslivet mere opdelt og fattigere for os alle sammen. Også derfor er det afgørende, at vi i Aarhus får flere almene lejeboliger i velhaverområder og flere ejerboliger i udsatte områder end i dag. En blandet by er et stærkt bysamfund.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Debat For abonnenter

Stiften mener: Lad os få bus-boblerne tilbage – fyldt med kunst og andre stjerner

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce