Annonce
Østjylland

Budget i Odder: Partier er glade for fuldt låne-stop og vil afdrage på kommunens gæld

Selv om kommunen ikke vil låne flere penge de næste fire år, skal der bruges penge på at klimasikre Hou. Arkivfoto
Der er sat penge af til udvikling i midtbyen og klimatilpasning. Og så regner kommunen med at lave en ny børneinstitution i Odder Vest og endda lægge penge i kommunekassen.

Odder: Partierne bag næste års kommunale budget er tilfredse med den aftale, de har skruet sammen. De fremhæver, at låneværktøjet er lagt ned i værktøjskassen.

I stedet vil kommunen over de næste fire år betale 85 millioner kroner tilbage, og når det er sket, så vil gælden ifølge aftalen ligge lidt under landsgennemsnittet. Desuden vil der være råd til at sætte penge ind på kommunens bankkonto - seks millioner årligt de to næste år.

Avisen har spurgt Venstre, Konservative, Radikale og Dansk Folkeparti om, hvad de er mest glade for.

- Jeg er glad for, at låntagningen er stoppet, siger John Rosenhøj (DF).

- Vi er særdeles glade for, at vi ikke skal ud at låne penge, og for at skatten bliver holdt i ro. Og vi er glade for, at vi har lavet et budget, der kan hænge sammen også i de næste åringer, siger Niels Rosenberg (V).

Annonce
Vi har lavet en undersøgelse af, hvorfor skolerne ikke overholder deres budgetter. Jeg er træt af, at den undersøgelse ikke blev færdig, før vi lavede budget, for vi skal have kigget på de skoler.

John Rosenhøj, DF

Bjerre bliver formand

Han glæder sig også over, at der er skrevet ind i aftalen, at der skal laves et råderumskatalog og et omprioriteringskatalog. Det er nye værktøjer, men hvad de helt præcist skal indeholde, står der ikke noget om i budgetaftalen.

- Vi skal se på, om vi har for mange medarbejdere. Eller om der er ting, der skal formindskes eller laves om. Virksomheder kigger hele tiden efter, om de har nogle ting, de kan skære væk. Det er sund fornuft, siger Niels Rosenberg.

11 politikere står bag budgetaftalen, så de borgerlige partier kunne godt have klaret sig uden Kresten Bjerre fra De Radikale. Det betød, at han ikke kunne stille ultimative krav, så han er glad for, at der blev nedsat et klimaudvalg, som han skal være formand for.

- Det skal tage fat i hvordan vi sikrer en grøn og bæredygtig udvikling og lever op til den klimalov, der kommer. Og så er der sat ekstra halvanden million kroner af til arbejdet. Udvalget bliver bredt sammensat med andre end politikere, og jeg glæder mig til at tage fat på arbejdet, siger Kresten Bjerre.

Der bliver sat penge af til klimatilpasningsprojekter i Odder og Oldrup i 2019-2021 og i Hou i 2022-2023. Budgetpartierne regner også med, at der i 2021-2022 skal bruges 14 millioner kroner til en havnepromenade og klimasikring, når kommunen får solgt det område ved havnen Hou, som tidligere i år blev sendt i udbud.

Penge til brandsikkerhed

Borgmester Uffe Jensen (V) fremhæver den økonomiske ansvarlighed.

- Jeg er glad for, vi har været med til at skaffe råderum og sikre kommunen en god udvikling, samtidig med vi tager hensyn til, at vi har en stram økonomi. Vi har så mange drømme og planer; det er superskønt, men vi kan ikke holde det tempo, siger Uffe Jensen.

Han er tilfreds med, at der trods den stramme økonomi er sat penge af til en ny børneinstitution, sundhedshus, midtbyplan og brandsikkerhed. Der skal bruges fem millioner kroner på at opgradere brandsikkerheden i institutioner, især de steder, hvor der overnattes. Desuden skal der kigges på de almene boliger, der stilles til rådighed for vanskeligt stillede og borgere med handicap.

- Vi gør alt, hvad vi kan, i forhold til brandsikkerhed, siger Uffe Jensen.

Aftalen kan se på www.odder.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce