Annonce
Aarhus

Budgetaftale: Ny letbane og Viborgvej med fire spor

<p>Den trafikerede Viborgvej udvides til fire spor i de kommende år. Budgetforliget afsætter penge til det. Foto: Axel Schütt</p>

Bred enighed om at fortsætte med letbanen til Brabrand og udvide Viborgvej til fire spor.

Både den kollektive trafik og bilisterne bliver imødeset i det kommende budgetforlig i Aarhus. Ifølge forligsskitser, avisen har set torsdag aften, er der bred enighed om at fortsætte udbygningen letbanen med en ny etape mod Brabrand og at udvide Viborgvej til fire spor.

<p>Den kommende letbane skal også gå til Brabrand og Hinnerup. Det afsætter byrådet nu penge til at gå videre med. Illustration: Aarhus Letbane</p>

I det hele taget er der fokus på at højne mobiliteten i Aarhus for at kommunen kan fastholde og udvikle sin position som et væsentligst vækstcenter og slippe for nogle af de mange køproblemer, der findes i dag.

»Vi har i to år arbejdet for at udvide Viborgvej til fire spor, så vi er meget tilfredse med, at det nu sker, siger Venstres politiske leder, Bünyamin Simsek.

Annonce

I alt er der afsat 150 mio. kr. i 2018-19 til en udvidelse af Viborgvej. I forvejen er der netop nu gang i udvidelser af et kryds ved Runevej, så der bliver to spor i hver retning, og næste år følger en udvidelse ved Bilkakrydset ligesom den store rundkørsel vest for Tilst skal væk og erstattes af et lyssignal, som vil forbedre trafikafviklingen.

Pengene til de fire spor kommer fra den såkaldte MOVE-fond, som er opsamlede og forventede midler fra de såkaldte tilbagekøbsklausuler.

Letbanens anden etaper mod først og fremmest Brabrand og dernæst Hinnerup får tilført i alt 161 mio. kr. i 2018 og 2019.

Der er desuden 30 mio. kr. til sikre skolevej og 22 mio. kr. til cykelhandlingsplanen, herunder til en ny cykelsti mellem Solbjerg og Malling. Endelig er der 34,5 mio. kr. over fire år til intelligent trafikstyring, ifølge det oplæg avisen har set.

I forhold til en længe ønsket ny ringvej mellem Beder og Bering er der i forvejen afsat 59 mio. kr. i 2019. Men derudover vil forligspartierne afsætte en opsparing på 15 mio. kr. om året fra 2019.

Vejen vil koste anslået 600 mio. kr. så det vil tage 40 år med den opsparing. Det kan Venstre ikke vente på og partiet foreslog torsdag aften, at byrådet fremrykker anlægsmidlerne i 2020-23, som skal øremærkes til Beder-Beringvejen.

»En fremrykning i to år af 2 x 77 mio. kr. fra bufferen i anlægsplanen samt 2 x 51 mio. kr. fra MOVE fonden vil give et rådighedsbeløb på 256 mio. kr. Vi forventer, at det vil belaste kommunekassen likviditetsmæssigt med ca. 13 mio. kr. i renteudgifter, da midlerne anvendes på et tidligere tidspunkt end oprindeligt budgetteret. Der vil herefter være et rådighedsbeløb i 2018-19 til Beder-Beringvejen på 243 mio. kr.,« forklarer Gert Bjerregaard (V).

Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Navne

Mindeord: Aase sad altid ved sit havnehus og nød morgenolen

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Annonce