Annonce
Aarhus

Budgetaftale: To nye skoler, bedre lokaler og skolemad alle steder

På den nye bydel Aarhus Ø skal nu bygges en skole. Foto: Axel Schütt
Der skal investeres samlet 1,8 milliarder kroner i folkeskolerne i Aarhus over en 10-årig periode. Man starter med at bygge to nye folkeskoler.
Annonce

AARHUS: Bedre faglokaler, bedre indeklima og flere moderne toiletter i folkeskolerne. Dertil nye køkkener, så der kan serveres skolemad på alle skoler. Og så lige to helt nye folkeskoler.

Det er nogle af målene i den investeringsplan for perioden 2024-33, som et stort flertal i Aarhus Byråd har afsat i budgetforliget, der blev aftalt sent torsdag aften.

Ud af i alt cirka otte milliarder kroner afsættes 1,8 milliarder kroner til at udbygge skoler i større og mindre skala for.

Allerede i 2024-25 afsættes de to store poser penge til nye skoler i henholdsvis byen Nye i den nordlige ende af kommunen og på Aarhus Ø, hvor der er reserveret plads på Indre Aarhus Ø. For skolen i Nye afsættes 251 millioner kroner og Aarhus Ø 338 millioner kroner inklusiv grundudgift.


Jeg er tilfreds, selv om planerne ikke imødekommer alle ønsker her og nu.

Thomas Medom (SF), børn- og ungerådmand


Annonce

Bedre lokaler

Derudover afsætter forliget hvert år i den 10-årige periode 27 mio. kr. til at udbygge med nye hjemområder inklusiv SFO-lokaler på folkeskolerne.

Der afsættes i alt 210 mio. kr. til faglokaler og pædagogiske arbejdspladser og i alt 400 millioner kroner - 40 mio. kr. per år - til at modernisere rum til leg og læring, forbedre indeklimaet og renovere toiletter for.

Skæring Skole åbnede for otte år siden et produktionskøkken, hvor to kokke laver daglig mad til eleverne. Fem andre skoler har også produktionskøkkener, og nu skal det udvides til hver anden skole i kommunen. Arkivfoto: Kim Haugaard

Specialskolen Langagerskolen skal udvides, og det afsættes der 31 mio. kr., til. Nogle af pengene skal dog anvendes til ombygning af Elev Skole. For når den nye skole i Nye tages i brug i 2025 skal Elev Skole omdannes til specialtilbud.

Annonce

Varmt madtilbud på alle skoler

Endelig får folkeskolerne mulighed for at tilbyde alle skolelever et tilbud om et forældrebetalt måltid varmt mad. Det vil ske gradvist over de 10 år, hvor kommunen vil udbygge med yderligere 16 produktionskøkkener på skolerne. Der er afsat seks mio. kr. om året, i alt 60 mio. kr. til køkkenerne.

I forvejen er der produktionskøkkener på seks skoler, og med udvidelsen vil 22 skoler få køkkener, som så også skal levere mad til naboskolerne, som man er i administrative fællesskaber med.

Politikerne prioriterer at bygge køkkenerne på skoler i de udsatte boligområder først. Det skal ske for at skabe mere lighed i sundhed og øge indtaget af sund mad blandt børn, fordi undersøgelser har vist, at forældrenes uddannelsesniveau kan have betydning for andelen af børn med overvægt og mere insulin og fedt i blodet.

- Planen sikrer en grundlæggende udbygning og udvikling af børne- og ungeområdet. To nye skoler i Nye og på Aarhus Ø, penge til udbygning af eksisterende skoler og dagtilbud, en massiv indsats for børnenes indeklima og penge til at etablere produktionskøkkener på skoler, som kan levere til SFO, klubber og skoler giver et godt grundlag for videre udvikling af Aarhus. Det er jeg tilfreds med, selv om planerne ikke imødekommer alle ønsker her og nu, siger børn- og ungerådmand Thomas Medom (SF) i en kommentar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ny festivalplads spirer frem i Aarhus

AGF For abonnenter

Bagkanten: Check af mulig forseelse; VAR keder fodbolden ihjel

Aarhus

Smattede blade og standset godstog giver problemer

Annonce