Annonce
Aarhus

Budgetforhandlinger: Aarhus Byråd opretter klimafond

Partierne ankom i hold til dagens forhandlinger på Aarhus Rådhus om næste års budget: (fra venstre) Børn-og Ungerådmand Thomas Medom, SF-formand Søren Kronborg og byrådsmedlem Jan Ravn Christensen. Foto: Axel Schütt
Kravet forud for årets budgetforhandlinger var klart fra borgmesteren: Alle partier skal sige ja til en klimafond for at kunne deltage i forhandlingerne.
Annonce

AARHUS: Allerede for flere dage siden fangede bordet for partierne i Aarhus Byråd, hvis de ville være med til at dele milde gaver ud ved årets budgetforhandlinger.

Budgetforhandlingerne startede torsdag fra kl. 10 på rådhuset og fortsatte aftenen igennem.

Men på forhånd stod det klart for partierne, at borgmesteren stillede krav om, at kommunen opretter en klimafond for at finansiere nye initiativer, der kan hjælpe klimaet. Og ville man være med til at forhandle om serviceforbedringer på driften i 2020 og de kommende år krævede det, at man sagde ja til klimafonden.

Det sagde samtlige partier samt løsgænger Almaz Mengesha ja til, og derfor var klimafonden ufomelt vedtaget, endnu før selve budgetforliget var i hus.

Dog gik Dansk Folkeparti fra forhandlingerne kl. 21.20 i vrede over, at der ikke blev givet et ordentligt løft til velfærd på ældre og ældrehandicapområdet, og står derfor heller bag klimafonden.

Her er pengene

Den nye klimafond, som Aarhus Byråd vil oprette finansieres af en forventet gevinst fra skatteåret 2019, fordi kommunen har valgt såkaldt selvbudgettering.

Selvbudgettering betyder, at kommunen selv skønner sit beskatningsgrundlag for personindkomster og sit folketal, mens tilskuds- og udligningsbeløb beregnes som konsekvens heraf.

Senere genberegnes både skatteindtægter, tilskud og udligning ud fra den faktiske udvikling i beskatningsgrundlag.

Forskellen afregnes med kommunen som efterregulering tre år efter.

Her venter Aarhus at få 116 mio. kr. fra staten i efterregulering.

Annonce

116 millioner kroner

Konkret er der omkring 116 millioner kroner til rådighed til klimafonden.

De kommer fra en forventet gevinst på skattegrundlaget i 2019, fordi Aarhus Kommune har valgt en såkaldt selvbudgettering frem for en såkaldt statsgaranteret udligning. Det ventes at udløse en gevinst i 2021.

- Vi skal bruge klimafonden til at afprøve nyt ting. For eksempel byggerier med højere energistandarder og eksempelvis som startkapital til klimaprojekter i erhvervslivet, forklarer Jan Ravn Christensen (SF).

Fra Venstre peger Gert Bjerregaard på at fondens penge skal anvendes som innovationsmidler og til udviklingsarbejde frem for konkrete anlægsprojekter.

- Det kan være vi skal samarbejde med private virksomheder om, hvordan vi bedst sikrer byen mod klimaforandringer som forhøjet vandstand, siger Gert Bjerregaard.

Annonce

Permanent fond?

I Alternativet er der også stor glæde over klimafonden, som lige præcist er den slags initiativer, partiet har efterlyst.

- Vi er meget optaget af, at der bliver afsat penge til klimaarbejdet. Og vi tænker ikke, at det kun skal være for et år. Klimafonden skal fortsætte, siger Liv Gro Jensen (AL).

Alternativet vil for eksempel gerne udfordre anvendelsen af træ og biobrændsel i Studstrupværket, fordi de ikke mener, det er klimavenligt.

Hvis klimafonden skal række til mere end 2021, hvor pengene er afsat, kræver det en ny finansiering næste år.

På forhånd ser der også ud til fra klimafonden at være disponeret bl.a. 10 mio. kr. til elbusser, 5 mio. kr. til 'klimaalliance' og 2 mio. kr. til solceller. Men det er først sikkert, når budgettet for 2020 er vedtaget.

Følg afslutningen af budgetforhandlingerne på stiften.dk og i Århus Stiftstidende lørdag.

Forhandlingerne om budgettet startede kl.10 torsdag formiddag. Her Anders Winnerskjold (S) og Gert Bjerregaard (V). Bag ved i midten Susanne Green, Venstres lokalformand. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Spis ordentligt!

Aarhus

Sådan genkender du falske profiler: Gertrud Sørensen fra Elev hedder i virkeligheden Lois McLean og bor i Canada

Annonce