Annonce
Aarhus

Budgetforhandlinger: Dansk Folkeparti smækker med døren

Rådmand Jette Skive, Jakob Søgaard Clausen og Knud N. Mathiesen fra Dansk Folkeparti gik fra budgetforhandlingerne i vrede over borgmesterens afvisning af deres ønsker. Foto: Søren Willumsen
Dansk Folkeparti forlod torsdag aften budgetforhandlingerne i frustration over at ældreområdet ikke bliver tilgodeset nok.

AARHUS: Forhandlingerne på Aarhus Rådhus gik torsdag aften i hårknude og fik en dramatisk udvikling, da Dansk Folkeparti kl. 21.20 sagde farvel og tak og smækkede med døren på vej ud.

- Vi har ikke fået det løft af velfærden, vi skulle. Voksenhandicap kører i sænk uden ekstra penge for udgifterne bare stiger og stiger, sagde ældrerådmand Jette Skive (DF), da hun sammen med byrådsmedlem Knud N. Mathiesen og delegationsmedlem Jakob Søgaard Clausen forlod forhandlingslokalet.

- Vi har ikke engang fået en krone af de ekstra 29,5 millioner kroner i éngangsindtægt, der er dukket op. Til gengæld har alle andre fået af dem, pegede Jette Skive på.

- Vi fik tilbudt af borgmesteren at vi kunne få en tekst med om handicappede. En tekst! Men jeg bad om et økonomisk løft, sagde Jette Skive på vej op for at pakke sammen på sit kontor.

Annonce
Rådmand for Sundhed og Omsorg Jette Skive (DF) er vred på borgmesteren, som hun betegner som "hyklerisk". Foto: Axel Schütt

"Borgmesteren er hyklerisk"

Hun betegner efterfølgende i en pressemeddelelse borgmesteren som 'meget arrogant' og 'hyklerisk'.

- Når han sidder som formand i KL over for finansministeren, så er han velfærdens beskytter, men han har en helt anden kasket på, når han sidder som borgmester i Aarhus. Her ser vi ikke meget til velfærds-Bundsgaard. Han prioriterer lidt penge til at opretholde den nuværende service, men hvem synes den er tilfredsstillende? Der bliver klattet med pengene i forhandlingerne, men velfærdsområderne står stadig over for store nedskæringer, mener Jette Skive.

Hun kritiserer, at borgmesteren holder fast i et såkaldt finansieringsbidrag, som betyder besparelser på alle velfærdsområder. Hvert andet år skal man finde besparelser.

Ifølge oplægget skal alle områder aflevere 0,75 procent af deres driftspenge til at finansiere de såkaldte budgetmodeller med.

Handicappede mangler penge

- På ældreområdet står vi over for et kæmpe pres i forhold til ældre med handicap. Her er der slået et hul i kassen, som kun bliver større og større i fremtiden. De ældre med handicap lever heldigvis længere, men det skaber store udfordringer for økonomien. Udgifterne stiger med 11 mio. de næste fire år og det er penge som skal hentes ved besparelser hos de ældre. Det kan Dansk Folkeparti simpelthen ikke være med til, fastslår ældrerådmand Jette Skive.

En hovedprioritet for Dansk Folkeparti har også været mere tid i hjemmeplejen. Her mener Dansk Folkeparti heller ikke, at de kunne blive imødekommet i tilstrækkelig grad:

- Hjemmeplejen trænger til et stort løft. De ansatte og borgerne råber på det. Men borgmesteren vil ikke høre det. Det eneste vi bad om var sølle 10 minutter ekstra til hver medarbejder i dag- og aftenvagt. Når Bundsgaard ikke engang kan honorere det, så viser det hvor lavt et så vigtigt velfærdsområde står hos borgmesteren, mener Jette Skive.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Alarm 112

Fire rumænere er anholdt for indbrud og indbrudsforsøg i seks politikredse

Annonce