Annonce
Aarhus

Budgettet til de svageste drypper rødt igen: Venstre har mistet tilliden til socialrådmand Kristian Würtz

Socialområdet ser atter engang ind i et underskud og pårørende frygter, at voksne med handicap må betale regningen. Foto: Morten Stricker
Borgmesteren vil afsætte 30 millioner kroner ekstra til socialområdet, men der er brug for mindst det tredobbelte, vurderer bestyrelsesmedlem i LEV Aarhus, der er talerør for voksne med handicap. Hos Venstre har udvalgsmedlem Gert Bjerregaard mistet tilliden til rådmand Kristian Würtz (S).

AARHUS: - Jeg ville ønske, jeg kunne sige, at jeg var chokeret og overrasket, men det er jeg desværre ikke.

Sådan siger Mogens Toustrup, bestyrelsesmedlem i 'Lev Aarhus', om det faktum, at det økonomiske sikkerhedsnet under socialområdet i Aarhus Kommune atter engang har vist sig for tyndslidt til at bære.

'Lev' er interesseorganisation for mennesker med udviklingshandicap og deres pårørende, og foreningen har i årevis råbt op om, at Aarhus Kommune underprioriterer voksne med mental handicap.

Annonce

Der er tale om mennesker, som ikke kan tale deres egen sag, fordi mange af dem bogstavelig talt ikke har noget sprog.

Mogens Toustrup, bestyrelsesmedlem i Lev Aarhus

Fredag 3. september kom det frem, at budgettet atter engang er overskredet trods flere vitaminindsprøjtninger de seneste år. Aktuelt ses der ind i et forventet underskud på 72 millioner kroner i 2021.

Underskuddet er vokset frem på både beskæftigelses- og socialområdet, men Mogens Toustrup er ikke i tvivl om, hvem der kommer til at betale regningen

Mogens Toustrup er medlem af bestyrelsen i Lev Aarhus og desuden også formand for Danske Handicaporganisationer Aarhus. Her i artiklen udtaler han sig i forhold til sin tilknytning til Lev, der er talerør for voksne udviklingshæmmede. Arkivfoto: Kim Haugaard

- Det bliver nogle af de svageste mennesker, vi overhovedet har i samfundet, for det er et faktum, at jo mindre du er i stand til at råbe op, jo mindre får du. Og her er der tale om mennesker, som ikke kan tale deres egen sag, fordi mange af dem bogstavelig talt ikke har noget sprog, siger Mogens Toustrup.

Milliarder blev til nul

Da Jacob Bundsgaard (S) tidligere på året som formand for Kommunernes Landsforening tog til København for at indgå en økonomiaftale med finansminister Nicolai Wammen (S), var det med et ønske om en tilførsel på 5,5 milliarder kroner til socialområdet i de danske kommuner.

Det endte med et rundt nul.

Jeg har ikke længere tillid til, at Kristian Würtz kan styre den her magistratsafdeling.

Gert Bjerregaard (V), byrådsmedlem

Tilbage i Aarhus har borgmester Jacob Bundsgaard (S) i sit oplæg til næste års budget foreslået at styrke socialområdet med 30 millioner kroner.

I samme åndedrag erkender borgmesteren dog over for Stiften, at 30 millioner ekstra kun vil være nok til at opretholde det samme serviceniveau som i dag - et serviceniveau der flere steder er så ringe, at Socialtilsyn Midt i flere tilfælde har udtalt alvorligt kritik af forholdene.

Annonce

Tre gange så meget

Mogens Toustrup vurderer, at der skal et permanent løft til på 90-100 millioner kroner årligt, hvis forholdene for voksenhandicappede skal løftes til et acceptabelt niveau.

- Dét ville kunne mærkes. Så ville vi få et område, der ikke automatisk går i minus hvert eneste år, og hvor vi kan være serviceniveauet bekendt. Men jeg ved også, at politikerne nok vil mene, at det er et helt ublu beløb, jeg nævner her.

Er flere penge i sig selv løsningen?

- Ja, i første omgang er det. Området er så underfinansieret, at der først skal skabes et stabilt, økonomisk fundament. Så kan man begynde at arbejde med den dårlige kultur og det dårlige arbejdsmiljø,  der gør, at man har svært ved at få uddannet personale til at blive, siger Mogens Toustrup.

Annonce

National handling

Det er efterhånden en tradition med røde tal i årsregnskaberne fra Aarhus Kommunes social- og beskæftigelsesområde.

Byrådet har løbende tilført området flere penge, ligesom der er udarbejdet forskellige redningsplaner. Men ingen af delene har for alvor gjort en forskel.

I ledelsen for social- og beskæftigelsesområdet er det målet at lande underskuddet i 2021 på 50 millioner kroner - altså 22 millioner under den nuværende prognose.

Det betyder blandt andet, at bosteder og andre enheder med et aktuelt forbrug under deres budgetgrænse fastfryses på det niveau.

Kristian Würtz (S) har gennem store dele af sin rådmandstid kæmpet med tilbagevendende underskud på social- og beskæftigelsesområdet. Arkivfoto: Lars Rasborg

Social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S) kalder borgmesterens udspil med 30 millioner kroner til socialområdet for en god start inden for Aarhus Kommunes eksisterende økonomiske rammer.

- Men der er samtidig brug for national handling. Folketinget skal vurdere de lovmæssige forhold og den økonomi, som kommunerne har til at løfte en stadig større opgave. Vi har i flere år forsøgt at imødegå en udvikling, hvor stadigt flere behøver kommunens hjælp. Men den opgave kan hverken vi eller andre kommuner løfte alene, siger Kristian Würtz.

Annonce

Venstres planer

Venstres medlem af Social og Beskæftigelsesudvalget, Gert Bjerregaard, har bedt om at få oplyst, hvor mange penge Magistraten for Sociale Forhold og Beskæftigelse selv vurderer, der skal til for at løfte området fri af årlige underskud.

- Jeg har ikke fået svar endnu, men det er jo helt åbenlyst, at borgmesterens 30 millioner ikke rækker. Det her er jo årsagen til, at vi også i år har set forfærdelige sager fra bostederne. Man har prøvet at leve for de penge, man havde, selv om det ikke har været nok.

Gert Bjerregaard (V) har mistet tilliden til, at rådmand Kristian Würtz kan styre sin magistratsafdeling. Foto: Axel Schütt

- Jeg synes, det er direkte uansvarligt, at rådmanden ikke er gået til byrådet tidligere. Det kommer i den grad bag på mig, at det ser så sort ud, og jeg har ikke længere tillid til, at Kristian Würtz kan styre den her magistratsafdeling, siger Gert Bjerregaard.

Kan DU finde pengene til et yderligere løft af området?

- Ja, det mener jeg faktisk. I Venstre har vi foreslået en øget indsats for at få flere med ikke vestlig-baggrund i arbejde. Der ligger potentielt en milliard kroner om året der.

Er det ikke fugle på taget at tro, det kan lykkes at få alle langtidsledige indvandrere i arbejde?

- Vi får ikke alle i beskæftigelse, men hvis vi bare kan nå et stykke af vejen, så ville det frigøre mange penge, som kunne anvendes på socialområdet. Alternativt, så vil vi i Venstre være parate til at se på en omfordeling af medarbejderne. Antallet af jobkonsulenter i beskæftigelsesafdelingen har været stigende gennem 10 år, og er det egentlig nødvendigt i en tid, hvor vi faktisk har ret god beskæftigelse i Aarhus? Nogle af de hænder kunne måske gøre større gavn på socialområdet, foreslår Gert Bjerregaard.

Annonce

Vil I noget?

Mogens Toustrup fra Lev Aarhus tror på, at der kommer et økonomisk løft, men tror samtidig, at det bliver endnu et utilstrækkeligt et af slagsen.

- Jeg er jubeloptimist af natur, men min erfaring siger mig desværre, at ... uha. Jeg frygter, at det endnu engang kun bliver så skindet akkurat holdes på næsen, siger Mogens Toustrup.

Hvor vil du placere ansvaret?

- I første omgang er det rådmand Kristian Würtz (S), der har ansvaret, men jeg synes, det er for let at parkere den der. Det er hele byrådets ansvar. Det er på deres vagt, at det her sker den ene gang efter den anden.

- Jeg vil opfordre byrådets medlemmer til at se hinanden i øjnene og spørge, om de er parate til at prioritere de her mennesker. Det har de ikke været hidtil, siger Mogens Toustrup.

Kristian Würtz understreger, at han altid er klar til dialog.

- Jeg er åben overfor gode idéer og indspark til at håndtere udfordringerne på social- og handicapområdet. Her er virkelig behov for en bred og fælles indsats, understreger rådmanden.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Erhverv

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce