Annonce
Debat

Bulen på maven holdt Eva tilbage: Men der er brug for kvinder, som bringer sig selv i spil

"Vi er nok desværre stadig ikke der, hvor de kompetencer og den udholdenhed, man udviser under en barselsorlov, tæller noget på cv'et.Derfor kommer mange kvinder senere ud af starthullerne, når det gælder karrieren. Ikke, fordi ambitionerne ikke er der, men fordi vi er mange, der tager forældreskabet og den særlige tilknytning mellem mor og spædbarn meget alvorligt", skriver Eva Borchorst Mejnertz. Arkivfoto: Kevin Shakir/Ritzau Scanpix

DEBAT: Hvert år, når Kvindernes Internationale kampdag nærmer sig, mærker jeg en snigende benovelse. Når jeg konfronteres med den historiske dag og de mange, der har kæmpet, så fyldes jeg af beundring og bliver også på sin vis overvældet. Med årene er denne følelse ikke blevet mindre.

For mine sidste tre år som byrådspolitiker i Aarhus har virkelig givet mig en forståelse for, hvad en politisk kampplads kan betyde. Og de landvindinger, der er opnået, er bestemt ikke at forklejne. Nej, de kan måske få de fremskridt, vi i dag opnår, til at synes små. Men det er de ikke.

Og sådan er det måske nok med så meget. Det, der er tydeligt at få øje på, er også nemmere at forklare. Mange af de kampe, vi kæmper i dag, kan være sværere at få øje på.

Annonce

Da jeg som gymnasielærer gik på barsels- og forældreorlov med mit mellemste barn i 2011, oplevede jeg én af disse usynlige kampe. Jeg ville gerne stille op til et af skolens udvalg og også gerne som forkvinde for udvalget. Men bulen på maven var ikke til at tage fejl af, og det endte derfor med, at jeg ikke stillede op til posten.


Kære kvinder af alle slags, I er vigtige! Og selvom jeg skal være den første til at indrømme, at politik kan være en slagmark, så glædes jeg hver dag over de af jer, der alligevel prioriterer at engagere sig med empati, erfaring og forståelse på denne arena. Der er brug for jer.


Da jeg senere vendte tilbage til arbejdet, var udvalgsposten ikke på valg. Og da kvalifikationstillæggene skulle fordeles, kunne man ærgre sig dobbelt. For netop disse poster var af betydning, når man skulle gøre sig gældende i den kamp.

På samme vis oplever man det, når man søger job. Det betyder naturligvis noget, hvilke bestyrelser og udvalgsformandsposter man har på cv'et. Og vi er nok desværre stadig ikke der, hvor de kompetencer og den udholdenhed, man udviser under en barselsorlov, tæller noget på cv'et.

Derfor kommer mange kvinder senere ud af starthullerne, når det gælder karrieren. Ikke, fordi ambitionerne ikke er der, men fordi vi er mange, der tager forældreskabet og den særlige tilknytning mellem mor og spædbarn meget alvorligt. Far og mor er i sagens natur ikke ens. Det er i mange familier medvirkende til, at moderen får størstedelen af forældreorloven.

Jeg ærgrer mig over, at man som kvinde kan få oplevelsen af at skulle vælge mellem karriere og børn. Hvorfor ikke få begge?

I politik har jeg set mange mødre, der efter min opfattelse er blevet bedre politikere og fagprofessionelle af deres engagement i deres børn og i moderskabet. Samtidig gør det modsatte sig også gældende, fordi børn har brug for gode rollemodeller. Forældre, der viser vejen og tør sætte sig selv i spil. Det giver gåpåmod og en tro på, at verden er åben og fuld af muligheder.

Når jeg ser på de politikere, jeg dagligt omgås, så glædes jeg, når der er nogen, der for alvor tør bringe egne erfaringer og indsigt i spil. For jeg ved, at mange kvinder også oplever et tabu omkring forældreskabet og den rolle, de både får og tager. Men deres erfaringer er vigtige og giver særlig indsigt af stor betydning i et bystyre. For det er byens råd, der træffer beslutninger omkring stort og meget, hvad angår forældre, børn og unge.

Sundhed, trivsel og ligestilling er vigtige temaer på den lokalpolitiske spilleplade. Og vores vigtigste opgave må være at træffe de bedst mulige beslutninger. Det gør vi efter min opfattelse, når vi har stor indsigt, viden og diversitet i perspektiver. Og når vi tør bringe dem i spil.

Så derfor: Kære kvinder af alle slags, I er vigtige! Og selvom jeg skal være den første til at indrømme, at politik kan være en slagmark, så glædes jeg hver dag over de af jer, der alligevel prioriterer at engagere sig med empati, erfaring og forståelse på denne arena. Der er brug for jer. Kvinde, kæmp!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce