Annonce
forside

Bundsgaard: En helt magisk aften

Borgmester Jacob Bundsgaard fik en fantastisk aften med 70.000 gæster den officielle åbning af Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad 2017. Foto: Kim Haugaard

Det var en glad og stolt borgmester, der søndag kunne se tilbage på en magisk åbning af kulturhovedstaden.

Glad og stolt.

Det er de ord, der først falder borgmesteren ind til spørgsmålet om, hvad han tænker om åbningen af kulturhovedstaden lørdag aften.

- Vi formåede at lave en åbning af kulturhovedstadsåret, hvor tusindvis af østjyder var på gaden, og det gjorde det til en minderig aften, fortæller borgmester, Jacob Bundsgaard, til Århus Stiftstidende dagen derpå.

Der var da også omkring 70.000 mennesker på gaden til den spektakulære åbning af kulturhovedstaden, og det er ifølge borgmesteren resultatet af mange menneskers intense arbejde igennem flere år.

- De mange mennesker, der var på gaden lørdag aften, er et udtryk for stor kærlighed til byen og også stor opbakning til kulturhovedstadsprojektet, siger han.

Annonce

70.000 samlet i midtbyen

Særligt var det, at se dronning Margrethe sætte toget igang, fortæller Jacob Bundsgaard.

- Da hun løftede den lysende båd og satte optoget i gang, så de tusindvis af lysende både passerede forbi, der fik man kuldegysninger. Man skulle næsten knibe sig i armen, fortæller en glad og stolt Jacob Bundsgaard.

Han fik afleveret dronningen trygt og godt til kronebilen, inden han selv fulgte trop i optogets bagtrop, der var på vej mod Dokk1.

- Den stemning, der var i den store folkemængde, det var en følelse af fællesskab, fortæller Jacob Bundsgaard.

Politiet melder da også, at trods de omkring 70.000 mennesker samlet i midtbyen lørdag aften, så var det en fredelig aften for politiet. Og det vækker glæde hos borgmesteren.

- Det er fantastisk, at en by kan stå sammen på en sådan måde. Det vidner om, at der var stemning for at gøre det til en god oplevelse for alle, siger Jacob Bundsgaard.

Dronning Margrethe satte optoget igang lørdag aften. Foto: Kim Haugaard

Mange oplevelser venter

Det var kulminationen af mange års intenst arbejde fra de mange ansatte hos Aarhus 2017 og de mange frivillige, der blev ført ud i livet en mild januar aften.

- De blev anerkendt for deres arbejde, men det er slet ikke slut endnu. Der ligger så mange oplevelser derude og venter på os, siger Jacob Bundsgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce