Annonce
Navne

Bundsgaard mindes Westergaard: Han var en modig mand, der gjorde sin hjemby stor ære

"Ved tegneren Kurt Westergaards død tager Aarhus afsked med en stor personlighed og en usædvanlig helteskikkelse, der udviste beundringsværdigt mod, styrke og ukuelighed", skriver borgmester Jacob Bundsgaard. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

MINDEORD: Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus, skriver mindeord over tegneren Kurt Westergaard, der er død, 86 år gammel:

Ved tegneren Kurt Westergaards død tager Aarhus afsked med en stor personlighed og en usædvanlig helteskikkelse, der udviste beundringsværdigt mod, styrke og ukuelighed i forbindelse med sagen om Muhammed-tegningerne. Han gjorde sin hjemby stor ære, da han trods mordforsøg på ham og talrige trusler holdt hovedet højt i kampen for sin og andres ytringsfrihed.

Kurt Westergaard var blandt de kunstnere, som bidrog til Jyllands-Postens internationalt omstridte offentliggørelse af Muhammed-tegninger i 2005. Inden da havde Kurt Westergaard, som oprindeligt var uddannet lærer, i mange år levet et stille og fredeligt liv som anerkendt bladtegner på avisen. Men "Muhammed-sagen" var en skelsættende begivenhed og var i høj grad med til at definere hans otium i Aarhus.

Annonce

Han og hans hustru Gitte fastholdt ønsket om at leve et helt normalt liv og udøve deres ytringsfrihed, selv om det havde store omkostninger i form af omfattende sikkerhedsforanstaltninger og PET-livvagter døgnet rundt.

Hvilke farlige, fanatiske kræfter, der var på spil, stod klart i januar 2010, da en øksebevæbnet mand en sen aften smadrede en rude og skaffede sig adgang til rækkehuset i Viby og forsøgte at dræbe den berømte tegner.

Drabsforsøget kom som et chok – fordi dramaet trods alt fandt sted i en helt almindelig forstad til Aarhus, fordi vi kendte Kurt Westergaard som en elskelig og fredelig mand i bybilledet – men især fordi et attentat på ham, om det var lykkedes, ville være en infam terrorhandling og et katastrofalt nederlag for vores ytringsfrihed og dermed det danske demokrati.

Attentatforsøget i Viby var en skelsættende begivenhed i den moderne danmarkshistorie, og Kurt Westergaards store mod og hans betydning for ytringsfriheden skal ikke mindst ses i det perspektiv.

Æret være hans minde.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Slagter Kruse lukker efter 132 år: - Det er vemodigt, men også en lettelse

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Sport

En århusiansk sejlsportstirsdag er i vente: Med lidt held er der en OL-medalje

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Dødsfald: Den skæggede bassist Dusty Hill fra ZZ Top er død

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Sport

Århusiansk guldsejler står tirsdag morgen i sin tredje OL-finale med mulighed for medalje: - I sidste ende er det oppe i hovedet

AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Annonce