Annonce
AGF

Bundu er tilbage på landsholdet: - Han kan blive rigtig, rigtig god

Mustapha Bundu scorede selv og lagde op til et mål da AGF slog AC Horsens i mandags. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Over det sidste halve år har Mustapha Bundu udviklet sig til at være en af AGFs vigtigste spillere. Han har lyttet til gode råd fra både trænerstaben og sin egen far. Og det har udmøntet sig i en billet til Sierra Leones landshold, der igen må spille kampe efter et års udelukkelse.

FODBOLD: Vi er få dage fra årsdagen for en anderledes e-mail, der tikkede ind på Banegårdspladsen i Aarhus.

I den anden ende var Durosimi Thomas, en journalist fra Freetown i Sierra Leone, der laver et radioprogram om afrikansk fodbold. Og han var på jagt efter information om Mustapha Bundu.

Den dengang 21-årige AGFer var netop blevet udtaget til landsholdet i Sierra Leone for første gang. I første omgang i en stor bruttotrup, som senere skulle trimmes. Og derfor var der interesse hjemmefra for at høre om denne Bundu.

AGF-spilleren rejste fra hjemlandet til England som teenager i jagten på at blive professionel.

Og det skortede ikke på spørgsmål; 'er han ved at blive solgt til en større klub?', 'hvor stor er risikoen for, at Danmark nationaliserer ham for at bruge ham på deres landshold?'

For folk, der har fulgt Mustapha Bundus tid i AGF siden ankomsten i 2016 var spørgsmålene måske en anelse præmature. Den offensive spiller havde vist glimt af sit store talent, men frustrationerne stod i en lige så lang kø som begejstringen over den uskolede hurtigløber.

Dengang for et år siden scorede Mustapha Bundu et mål og lagde op til to i kampene mod AC Horsens og Brøndby, der fulgte efter udtagelsen. Så selvom han endte med at blive skåret fra til den endelige landsholdstrup, var han måske på vej til et gennembrud?

Men 16 kampe fulgte hvor Bundu kun fik spilletid i de 11, mest indhop, uden hverken at score eller assistere.

To skridt frem, ét tilbage. AGF-fansene kendte efterhånden Bundus mønster lidt for godt.

Annonce
- Jeg er fra en fodboldfamilie og fra tid til anden giver min far mig råd. Hvis jeg hverken har scoret eller assisteret i et par kampe er han efter mig, og siger, at jeg skal blive ved med at søge målet. Han giver meget positive råd og har hele tiden fokus på, at jeg udvikler mig. Når jeg er hjemme kan vi bruge et par dage på at sidde og se klip og evaluere min præstation.

Mustapha Bundu, AGF

Landsholdet udelukket

Men der skete noget tilbage i april i år.

AGF havde problemer mod bundproppen Vejle. Nedrykningsspil. Spillet fungerede ikke. Fra anden halvlegs start kom Mustapha Bundu på banen. Pludselig kom der liv i AGF-holdet, Bundu sprudlede og assisterede et mål af Jens Stage.

Bundu fik genvalg og i de kommende kampe og både scorede og assisterede. Hans fysik var den direkte modstander overlegen og kantspilleren voldte konstant problemer, hvilket både AaBs Patrick Kristensen og Randers FCs Erik Marxen nok vil skrive under på.

Og jo, det var noget med en umoden aflevering i slutsekunderne mod Randers FC, der kostede en plads i Europa-finalen. Men i modsætning til Mustapha Bundus tidligere opblomstringer i sin AGF-tid, bliver han nu - set over en bred kam - på femte måned ved med at imponere og at være en af sine holds profiler. Senest assisterede og scorede han, da AGF slog AC Horsens 2-0.

Præstationerne har kastet en ny landsholdsudtagelse af sig.

Mustapha Bundu er en del af truppen, når Sierra Leone gør comeback til landsholdsfodbold i to kampe mod Liberia i begyndelsen af september.

Landet har været udelukket i et år - siden Bundu senest var udtaget - angiveligt på grund af statslig indblanding i fodboldforbundet.

Kan blive meget bedre

Bundus udvikling er hjulpet på vej af en mere professionel tilgang til livet som fodboldspiller.

Det mener både cheftræner David Nielsen, der har haft Bundu under sig i knap to år, og transitionstræner i AGF, Lars Friis, der for kort tid siden vendte tilbage på Fredensvang efter at han var der i 2016 og '17, da Mustapha Bundu kom til klubben.

- Han er begyndt at få udbytte af at arbejde målrettet med sin fysik. Han er stærkere end nogensinde nu. Og derfor kan han spille hele kampe. Tidligere måtte vi enten skifte ham ud efter en time eller sætte ham ind med 25 minutter igen, og det bliver han jo ikke bedre af på den lange bane.

- Der er mange spillere, der skal vænne sig til styrke- og skadesforebyggende træning. Alt afhængig af, hvilken kultur vi kommer fra, kommer det nemt for nogen mens andre skal erfare det på egen krop. Og det er det sidste, Bundu har skulle. Men nu arbejder han fuldstændigt målrettet - og ikke kun på træningsbanen, siger David Nielsen, der understreger, at spilleren i forhold til sit potentiale stadig kan lægge meget på.

Faktisk er det sierraleonerens største udfordring at blive ved med at udvikle sig, mener Lars Friis.

- Det er en mere moden spiller, jeg er kommet tilbage til, som måske ser kampen mere som en helhed - og ikke kun lige hvad der sker rundt om ham selv. Han har stadigvæk nogle situationer, hvor han falder ud, men han er så farlig, at enhver forsvarsspiller i Superligaen frygter ham. Han har noget x-factor, der gør, at han kan blive rigtig, rigtig god. Og det virker som om, at han er ved at forstå hvad det hele handler om. Det er ikke bare en leg. Han skal gerne lege når han er derude, men der er noget alvor bag.

- Han spillede på instinktet, da han kom - og det skal han stadig blive ved med. Men det skal være i et hold-kontekst. Og dér har han rykket sig helt vildt. Og så er han begyndt at få output på. Senest med mål og assist mod Horsens og han kunne have scoret en mere. Og vi kan ikke forlange mere, han er trods alt stadig ung.

- Han er jo en flot spiller; stor, stærk, hurtig og han kan holde fast i bolden. Han har så mange værktøjer. Jeg er kun bekymret for én ting; han må ikke blive en uge til uge-spiller. Han skal lægge ekstra lag på imellem kampene, fordi han er langt fra færdig. Og det skal han huske. Han må ikke agere som vores ældste spillere, der blot skal sørge for at komme over deres skavanker inden næste kamp, siger Lars Friis.

Mustapha Bundu

  • Født: 28. februar 1997
  • Højde og vægt: 189 cm og 77 kg
  • Nationalitet: Sierra Leone
  • Kampe for AGF: 85 (12 mål)
  • Karriere: Craig Bellamy Academy, Hartpury College, 2015-16 Hereford F.C.

Far giver gode råd

For hovedpersonen selv har det givet motivation at se rådene fra trænerstaben give pote ude på banen.

- Da jeg kom var jeg meget ung. Og jeg skulle lære hvor vigtigt det er, hvad du spiser, hvor meget du sover og al den slags. Det lyder voldsomt, når man snakker om det. Det er ikke fordi, jeg gik lavede alt muligt forbudt da jeg kom. Men jeg gør alt 100 procent ordentligt nu. Det var de sidste procenter i at være professionel, jeg skulle lære.

- Jeg er glad for den måde, jeg har udviklet mig på. Det har hjulpet mig at spille kontinuerligt, det har givet selvtillid. Men jeg ved også, at jeg slet ikke er færdigudviklet endnu. Jeg skal blive ved med at lægge på.

Og det er ikke kun trænerstaben i AGF, der forsøger at bygge på Mustapha Bundus spil. Jævnligt får han hjælp hjemmefra, hvor hans far - der selv er tidligere spiller og nu arbejder som træner i hjemlandet - ser AGFs kampe forskudt når han får dem tilsendt af sønnen over internettet.

- Jeg er fra en fodboldfamilie og fra tid til anden giver min far mig råd. Hvis jeg hverken har scoret eller assisteret i et par kampe er han efter mig, og siger, at jeg skal blive ved med at søge målet. Han giver meget positive råd og har hele tiden fokus på, at jeg udvikler mig. Når jeg er hjemme kan vi bruge et par dage på at sidde og se klip og evaluere min præstation.

Og hvem med. Måske skriver journalisten Durosimi Thomas igen en dag. Og denne gang er der større chance for, han kan lide svarene på de ambitiøse spørgsmål om Mustapha Bundu.

AGF møder Brøndby på udebane søndag. Stiftens bud på en formodet startopstilling.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Sikring af åen og havnen med et partnerskab for handling - nu!

Juletiden er lige om hjørnet, og julefrokostsæsonen banker på døren. På trods af at vi ved, at færden ved åen og havnen i Aarhus kan have fatale følger for feststemte århusianere, lader teknisk forvaltning vente på sig. Opsætningen af de termiske kameraer, som vi i Radikale foreslog sidste vinter, og byrådet vedtog i budgetforliget for et par måneder siden, kan ifølge rådmand Bünyamin Simsek nemlig først sættes op i 2020 af hensyn til budgetrammen. Men vi kan ikke vente. Bureaukratiske benspænd må ganske enkelt ikke være årsagen til, at endnu en drukneulykke får lov at ske. Det tyder på, at det ikke er ladsiggørligt at fremrykke investeringen i de termiske kameraer til 2019. Vi vil derfor i Radikale gerne opfordre til et livsnødvendigt og kreativt partnerskab. For hvis vi skal gå og vente på en permanent løsning, mens der er allermest brug for den, skal vi opsætte en midlertidig. For det er nu - i den kommende juletid - at vi har brug for den ekstra sikring af åen og havnen, og her, vi har mulighed for at redde liv. Vi tror ikke, at den nye kampagne ’Hvor våd skal din bytur være?’ er tilnærmelsesvist en god nok erstatning for de kameraer, vi venter på at få sat op. Spørgsmålet er også, om vi vil forhindre, at folk overhovedet falder i, med en hyggelig afskærmning i vintersæsonen? Vi har derfor et opråb til alle de kræfter, der vil og kan hjælpe. Både borgere, foreninger, beværtninger og kommunen. Måske har vi forskellige, kønne afskærmningsløsninger stående på et lager et sted, hvor de alligevel bare står og samler støv? Måske vil barerne omkring åen hjælpe til med at sikre deres festgæster mod en tur i det kolde, mørke vand på deres bytur? Vi kan endda pynte en midlertidig afskærmning med genbrugsjulebelysning, så vi også skaber endnu mere stemning i de kolde julemåneder, mens vi gør det mere sikkert at færdes ved åen og havnen. Mulighederne vil garanteret præsentere sig, hvis blot vi leder. Så det håber vi, at vi i fællesskab kan gøre. Det er alfa omega, at vi hurtigst muligt får sikret åen og havnen, for der er gået for lang tid allerede. Hver eneste dag, der går uden sikkerhedsforanstaltninger, jo mere alvorligt bliver det. For vandet bliver koldere, og juletidens mange, våde fester bliver flere og flere, hvilket giver byens natteliv et ekstra pres og skaber utryghed hos forældre. Vi ønsker os partnerskaber for handling – nu!

Annonce