Annonce
forside

Bupl: Kommunal sparekniv i budgetter kan koste pædagoger

Det ser trist ud, siger pædagogernes formand om udsigt til besparelser på børneområdet i kommunale budgetter.

Der er udsigt til, at der bliver længere mellem pædagogerne på landets institutioner med forslagne til næste års kommunale budgetter.

Det forudser Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforening (Bupl), der har gennemgået de forskellige budgetforslag i landets 98 kommuner.

Det er først 15. oktober, at kommunalbestyrelserne skal have vedtaget budgetterne. Men det ser skidt ud, for der lægges op til rigtig mange besparelser, vurderer formand Elisa Rimpler.

- Vi står med historisk dårlige normeringer og et børnetal, som eksploderer over de kommende ti år.

- Konsekvensen er, at man har flere lukkedage, får dårligere normeringer, kortere åbningstid eller at børnene skal rykke fra vuggestue til børnehave tidligere, siger hun.

I år er der ifølge Bupl 43 kommuner, der tilsammen lægger op til at spare for 137 millioner. Sidste år var der ifølge foreningen 13 kommuner, der lagde op til at spare for 30 millioner kroner.

Set i lyset af det udspil til finansloven, hvor regeringen har sat flere millioner af til området, undrer det formanden.

- Vi er nødt til at råbe op, inden alle besparelserne er gennemført. Det er så tydeligt, at det er børnene, der kommer til at holde for til næste år, fordi der ikke er en regulering på vores område, siger Elisa Rimpler.

Hun peger på, at der ikke ligesom i skolerne er klasselofter eller målsætninger for, hvor mange der skal være pædagoger.

- Der er frit spil på børneområdet, siger formanden.

I Aarhus er der et sparekatalog med besparelser på 35,4 millioner kroner på vej i 2019. Det fik en gruppe forældre til at demonstrere ved rådhuset torsdag.

Eva Borchorst Mejnertz (R), der er forkvinde for Børne- og Ungeudvalget i kommunen påpeger, at forhandlingerne stadig er i gang. Mandag mødes alle partierne til en stor drøftelse.

- Der forventer jeg, at vi kan blive enige om at pille en hel del af de spareforslag ud, der vedrører området for de nul til seksårige, siger hun.

Hun påpeger, at hun vil gøre alt, hvad hun kan, for at besparelserne ikke rammer normeringer.

I Svendborg Kommune planlægger man besparelser på 5,4 millioner kroner på børneområdet i 2019. Men det er ikke så meget i det store billede, påpeger borgmester Bo Hansen (S).

- Indtil nu har Svendborg Kommune skullet spare 69 millioner kroner. På den måde er 5,4 millioner kroner på et børneområde faktisk ikke så meget i forhold til den procentvise andel af vores budget, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Annonce