Annonce
Østjylland

Butik kan være i kommunalt hus

Alkens købmandsbutik lukkede i fredags. Men Alken-borgerne kæmper videre for deres butik, som de nu har ideer om kan indrettes i et kommunalt hus i landsbyen. Arkivfoto

Alkens borgere arbejder på socialøkonomisk købmandsidé i en gammel flygtningebolig

Annonce

Hvem siger, at en købmand absolut skal holde til i en købmandsbutik?

I hvert fald ikke borgerne i Alken, der efter et fællesmøde søndag nu arbejder på en idé om at lave et købmandsprojekt i en tidlige kommunal bygning i byen.

Alkens frivillige købmandsgruppe har ellers tidligere fået afslag hos Socialministeriet på et ønske halv millioner kroner til et socialøkonomisk projekt, der skulle aktivere udviklingshæmmede og drive butik samtidig.

Nu vil man bede Skanderborg Kommune gå i samarbejde om et lignende projekt - men denne gang i kommunens tidligere flygtningebolig i Alken - et hus, der også i tidernes morgen også har været slagteriudsalg.

Repræsentant for købmandsgruppen og Alkenborger, Jens Jacobsen, regner med, at en projektbeskrivelse og ansøgning til kommune kan ligge klar om cirka ti dage. Men der skal også være fart på projektet, hvis man skal gøre sig forhåbninger i Alken, for tanken er ellers, at huset skal sælges.

»Hvis kommunen vil stille et hus til rådighed, har vi en helt anden økonomisk situation, end hvis vi skal købe eller leje et tilsvarende hus til vores projekt,« siger Jens Jacobsen.

Ideen er dog ikke kun at drive butik, men også en lang række andre servicetilbud - udbringning af varer, græsslåning, grøntsagsproduktion og måske teater og musik - altsammen i et samarbejde mellem en håndfuld ansatte, et stort antal frivillige fra Alken og et ukendt antal udviklingshæmmede eller social udsatte i aktivitetstilbud.

Købmandsgrupen forestiller sig, at det hele kunne foregå i kommunalt regi - for eksempel med Skanderborg Aktivitetscenter ved roret.

Aktivitetscentret driver i forvejen dagtilbud til udviklingshæmmede, og leder Michael Ørbæk kan godt forestillig sig en mulighed for at starte i Alken. Han understreger dog, at han kun har hørt ganske løst om købmandsgruppens ideer.

»Det er nogle gode tanker, de har i Alken og huset kan sagtens bruges med nogen klargøring. Men om vi skal gå ind i det, er en politisk beslutning,« siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgmester overvejer at aflyse festugen: Afgørelse træffes mandag

Aarhus

Nye tal om corona-bølgen: På et døgn er der fundet 44 smittetilfælde i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Borgerlige partier sikrer festugen: Lad os ikke styre af frygt

AGF

AGF tester formen mod tysk kult-klub

Annonce