Annonce
Erhverv

Butikker - skab oplevelser eller dø

Superbrugsen i Augustenborg havde tidligere i år dækket op midt i butikken for at lade kunderne spise og tale med hinanden - og lægge deres indkøb i butikken, for fremtidens kunder ønsker oplevelser. Pr-foto

Hvordan køber du egentlig mælk, juice, frugt og leverpostej om 10 år? Spørgsmålet er meget sværere at svare på, end man skulle tro. Og mens vi som forbrugere kan være ligeglade og tage tingene, som de kommer, er man nødt til at tage fremtidens indkøbsvaner dybt alvorligt ude i de butikker, hvor vi typisk handler.

Konkurrencen om danskernes årlige dagligvareindkøb på 116 milliarder kroner er benhård, og kæder som Netto, Rema 1000, Føtex, Superbrugsen, Aldi, Lidl og alle de andre skal ramme plet, når de lægger planer for de næste mange år.

Ét af deres værktøjer er den årlige prognose om dansk dagligvarehandel, der udgives af firmaet Retail Institute Scandinavia. Det er en slags bibel for butikkerne, der får et kontant bud på, om de er på vinder- eller taberholdet i de næste ti år.

Avisen Danmark har fået lov at kigge med. Og Retail-instituttet er ikke i tvivl. Butikkerne skal snart træffe et valg: Enten skal deres mission være at gøre hverdagen nemmere for forbrugerne. Det handler om at spare tid, komme hurtigt ind og ud af butikken og tilbyde nemme løsninger på at tilberede mad til familien.

Eller også skal de gøre det til en oplevelse at handle i butikkerne. 86 procent af forbrugerne svarer, at de er villige til at betale mere, hvis de bare får en god oplevelse i butikken.

- Med andre ord skal kundeoplevelsen enten være så god, at du er værd at bruge tid sammen med, eller også skal dit koncept hjælpe kunderne med at optimere og spare tid, skriver Retail Institute Scandinavia i prognosen.

Danmark adskiller sig fra andre lande ved at være en nation af rabatjægere, der er nemme at lokke med slagtilbud på Stryhn’s leverpostej eller - det store julehit - smør. I lande som USA er man nået længere med at tilbyde oplevelser i butikker som Whole Foods, fordi forbrugerne både i ord og gerning belønner inspirerende butikker, selvom priserne ikke er hamret i bund.

Vi ser dog forsøg på det herhjemme. Et af de vildeste eksempler er Coop, der vil have danskerne til at tale sammen på tværs af alder, geografi og kultur med såkaldte samtalearrangementer spredt rundt i landet. Så inviteres Coops medlemmer indenfor til spisning ved langborde midt i butikken, imens de drøfter et emne, der optager nærmiljøet lige nu.

Den slags tiltaler både unge og ældre. Hele 67 pct. af de helt unge 15-18-årige forbrugere mener, at det er vigtigt, at shopping har en social dimension, og samtidig er generationen også den, der sætter en god atmosfære i butikkerne højest. Den unge generation er måske kendt for at være digitalt indfødt, men det er også en social generation. Butikkerne har selvfølgelig øje for, at købekraften i denne gruppe eksploderer i de næste ti år i takt med, at de unge kommer ud på arbejdsmarkedet og får flere penge mellem hænderne.

Men hvad så med dem, der bare vil have fyldt køleskabet i en fart? Her er det højest usikkert, hvad der kommer til at ske. De forskellige butikskæder er uenige om, hvordan de gør det nemmest at være forbruger. Coop sælger dagligvarer på nettet - lige som pioneren Nemlig.com, der slet ikke ejer en fysisk butik.

Hos Bilka sælger man også kød og mælk på nettet, men kunden skal selv forbi varehuset og samle de fyldte indkøbsposer op. Hos Netto kan man nu abonnere på at få tilsendt toiletpapir og vaskepulver direkte hjem til hoveddøren. Og Rema 1000 klarer e-handlen med deleøkonomi, hvor din nabo belønnes for at fragte dagligvarer hjem til dig.

Den udvikling går lige nu så stærkt, at det er umuligt at se ti år ud i fremtiden. Ifølge Danmark Statistik voksede det digitale salg af dagligvarer sidste år med 11 procent til 3,4 milliarder kroner, men siden er der kommet nye tjenester til. Retail Institute Scandinavia forudser derfor, at væksten årligt vil være på 15 procent. Hvis det er rigtigt, skal vi danskere handle dagligvarer på nettet for 12 milliarder kroner i 2029.

Prognosen nævner ikke en tredje gruppe: Dem, der bare gerne vil cruise rundt med en indkøbsvogn og selv klare deres indkøb uden den store hurlumhej. Fortvivl ikke. Efter alt at dømme vil der stadig være 2700 dagligvarebutikker at vælge mellem om 10 år. Og de skal nok have smør på tilbud op til jul.

Annonce
Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Kulturrådmanden svarer igen: P-kaos på fiskerihavnen er ikke mit bord

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce