Annonce
Aarhus

Den store genåbningsdag: Som at se køerne blive lukket på græs

Strøget var mandag middag fyldt pænt op med mennesker, da butikkerne åbnede. Foto Markus Hjelmager Sørensen
Genåbningen af butikker vakte gensynsglæde i Aarhus. Både for de handlende og for kunderne, der mødtes som nyforelskede på forårets første dag med skarp sol over Aarhus.

AARHUS: - Det er jo som at se køerne blive lukket på græs, sagde en forbipasserende på Strøget i Aarhus mandag ved middagstid.

Strøget var fyldt med mennesker og solen stod højt på himmelen med en stemning af forår og dermed også nye varme og bedre tider.

Så selv om jakken stadig er nødvendig, så nød mange århusianere mandag solen på de forskellige bænke og afsatser, hvor man nu kan slå sig ned.

De mange mennesker var i byen på den dag, hvor butikkerne endelig kunne holde åbent igen. Der var køer foran flere butikker - nogle steder endda lange køer - fordi, der stadig er restriktioner i forhold til antallet af mennesker i butikkerne, men det så ikke ud til at ødelægge humøret for de handlende.

Annonce

Masser af kunder

Hos Badstuerock i Badstuegade var butikken fyldt til randen med de otte kunder, der må være der ad gangen, mens andre stod pænt og ventede udenfor til det blev deres tur til at komme ind i butikken, som har været lukket siden 23. december.

Björn Lydén kunne mandag endelig byde kunder indfor i butikken igen. Foto: Markus Hjelmager Sørensen

- Vi har kun en fysisk butik og har derfor været fuldstændig lukket ned siden jul, så vi er meget glade for at kunne åbne igen og se, at kunderne ikke har glemt os, lød det fra Björn Lydén, som er butikschef ved Badstuerock.

Annonce

Tror på fremtiden

Under Coronanedlukningen har danskerne været tvunget til at shoppe på nettet, og det har også sat gang i tankerne hos Badstuerock.

- Nedlukningen har helt sikkert fået os til at tænke på en webshop. Det er også et ønske og en ambition, men vi tror også, man skal bruge sit krudt på det, man er god til. Vi er gode til fysiske butikker og tror på fysiske butikker, sagde Björn Lydén.

Travlheden hos Badstuerock er ikke en enlig svale. Flere steder i Aarhus stod kunderne i kø for at komme ind og få stillet shoppetrangen. Også i de butikker, som ikke lige ligger på Strøget eller i sidegaderne, kunne man mærke kundernes trang til at komme ud og shoppe i fysiske butikker.

- Vi har haft en rigtig god dag indtil nu. Vi har haft 18 kunder igennem på cirka to timer, hvilket må siges at være en rigtig god dag for os, fortalte Claus Hingeberg, som ejer Aarhus Fishing Gear i Fredensgade.

I den lille fiskebutik må der være fire kunder ad gangen.

Hos Aarhus Fishing Gear er omsætningen faldet med 50 procent under corona nedlukningen, ejer Claus Hingeberg ser dog positivt på fremtiden. Foto: Markus Hjelmager Sørensen

Hos Aarhus Fishing Gear er der heller ingen tvivl om, at de fysiske butikker nok skal klare sig.

-Der er rigtig stor opbakning omkring vores fysiske butik, og jeg tror, flere er blevet opmærksomme på at handle lokalt. Jeg tror faktisk, det er en af de få positive ting, der er kommet ud af coronanedlukningen, sagde Claus Hingeberg.

Annonce

Ny inspiration

I boghandlen Kristian F. Møller på Store Torv var der en jævn strøm af nysgerrige kunder, der kikkede på bøger.

- Det er så dejligt at åbne igen efter de to måneders nedlukning. Vi har travlt, men er ikke blevet væltet. Der har været en god jævn strøm af kunder, og det har været rigtigt fint efter en sindssyg travl december, fortalte en smilende fjerde generationsindehaver af boghandlen, Marianne Møller.

Boghandler Marianne Møller fra Kristian F. Møller på Store Torv havde en rolig, men stabil tilstrømning af kunder mandag på den første åbningsdag. Foto: Søren Willumsen

Vi skal alle bære maske i butikken og der må maksimalt være 15 kunder i butikken ad gangen, står der på døren. Det holder personalet øje med.

- Hvis vi når 15 kunder på én gang, sætter vi et skilt op eller også stiller en af os sig op i døren, forklarede Marianne Møller.

Hun håber, at kundetilstrømningen fortsætter på samme stille og jævne måde, så det kan håndteres i forhold til betjening og sikkerhed.

Boghandlen havde lukket i januar og februar for at få del i hjælpepakkerne.

- Der er kommet flere kunder mandag, som skulle bytte julegaver, men ellers er der mange, der trængte til nyt læsestof og søgte inspiration i butikken. Man vil jo også gerne se andre mennesker og nyde det gode vejr, sagde boghandleren.

Annonce

Glæde i Latinerkvarteret

I Graven var der flere århusianere, der havde slået sig ned for at drikke kaffe, snakke og spise sandwiches fra de mange take away-steder.

I Graven var der mandag i solen dømt rent forårshygge, hvor folk drak kaffe og hyggede i små grupper, mens andre slentrede forbi med indkøbsposer.  Foto: Søren Willumsen

I gaden ligger blandt andet læderbutikken Birkmond, hvor indehaver Manja Leedsøe er lykkelig for at åbne igen - også selv om det kun er for én kunde ad gangen, fordi butikken kun er på 17 kvadratmeter.

- Der har faktisk været lidt kø udenfor, og vi er bare så glade for at åbne igen, fordi vi gerne vil møde kunderne og give dem mulighed for at røre varerne. Der har både været kunder for at bytte handsker fra jul og flere for at købe rygsække.

Manja Leedsøe har holdt en god handel kørende på sin webshop under nedlukningen, men glæder sig alligevel over at kunne genåbne sin butik i Graven. Foto: Søren Willumsen

Birkmond startede som webshop for fire år siden med Manja Leedsøes eget design af først og fremmest tasker. Året efter fulgte den fysiske butik.

- Vi har haft et helt fint 2020 med stor vækst i webshoppen, og derfor har jeg også beholdt personalet.

Det var værre i foråret 2020 ved første nedlukning, afslørede hun.

- Den gang frygtede jeg, om vi ville gå konkurs, fordi det hele så så sort ud. Men det gik jo meget bedre end frygtet, og jeg tror, vi har lært af det, så jeg ikke har været så bekymret ved den seneste nedlukning.

Annonce

Forårsfornemmelser

Forårsfornemmelser var der også hos Bukseskrædderen Possin i Volden, hvor indehaver Lone Possin mandag for første gang oplevede, at kunder stod i kø for at komme ind, fordi der er maks fire ad gangen i butikken.

Nedlukningsmånederne er gået med at præsentere varer på Facebook og tilbyde click'n'collect for Lone Possin har ikke tid eller lyst til at drive en webshop.

- Jeg holder af det personlige møde. Og jeg har haft smaddertravlt i dag. Folk har bare været glade for at komme ud og bytte gaver og se på nyt tøj, sagde hun.

For Lone Possin er webshop slet ikke noget, hun vil bruge tid på. Hun prioriterer det personlige møde i sin butik Bukseskrædderen i Volden i Aarhus. Foto: Søren Willumsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

På mandag kan man igen købe billet til en AFG-kamp

Annonce