Annonce
Aarhus

Butiksejer: Menigmand bliver presset ud af havnen

<p>AFI Marine - den store sejlerbutik med værksted - er blevet sagt op af kommunen og kan ikke få anvist en anden placering ved lystbådehavnen. Opsagt fra 31/12. Også sejlmageren og en eller flere andre er sagt op. Foto: Axel Schütt</p>

AFI Marine på lystbådehavnen lukker. Kommunen har opsagt lejemålet for butikken og ­værkstederne fra årsskiftet og kan kun tilbyde butikken en ny placering i en kortere årrække.

Annonce

De seneste uger har det bredt sig som en løbeild blandt lystsejlerne på Aarhus Havn:

AFI Marine lukker.

Og det gør den store butik på Hjortholmsvej med udstyr af snart enhver slags til det sejlende folk og med tilhørende motorværksted og riggerværksted fyldt med tovværk.

»Lige inden påske fik vi brev fra kommunen om, at vores lejemål af grunden, hvor butikken ligger, er sagt op med udgangen af 2015. Vi har hele tiden vidst, at vi var her på lånt tid. Det står i lejekontrakten,« fortæller Hans Jensen, der er en af de fem ejere af butikken.

Hvad han derimod ikke havde drømt om var, at kommunen ikke kan tilbyde en anden permanent placering af en udstyrsforretning, der naturligt hører hjemme i en lystbådehavn.

»Det er vitalt for os at ligge her. Vi kan jo ikke bare flytte butikken til Viby eller Hasselager,« siger Hans Jensen.

Han troede egentlig, at han for fire år siden havde fundet en løsning på fremtiden sammen med de daværende rådmænd Bünyamin Simsek (V) og Marc P. Christensen (K).

»De mente ikke, at der var noget i vejen for, at vi, når den tid kom, kunne købe grunden overfor, flytte butikken derover og samtidig lave møntvaskeri, cafeteria, pub og sejlmageri,« fortæller Hans Jensen.

»Det siger den nuværende tekniske rådmand, Kristian Würtz så, at vi alligevel ikke kan. På den grund vil han i stedet placere en fjernvarmecentral og en miljøstation.«

Begge dele er i dag placeret midlertidigt på Aarhus Ø ved siden af de fire huse med ungdomsboligerne.

»Jeg forstår ikke, hvorfor man vil presse de ting ind på det hjørne, der er indgangen til lystbåde- og fiskerihavnen,« siger Hans Jensen.

Kommunen har tilbudt AFI Marine, at butikken midlertidigt og i nogle få år kan leje sig ind i det gamle Pakhus 77 i nabolaget.

»Det koster en million kroner at flytte butikken, så det kan vi ikke bare lige gøre for et tidsbegrænset lejemål,« siger Hans Jensen.

Han føler, at menigmand er ved at blive presset ud af havnen, hvor pladslejen er fordoblet, siden kommunen overtog lystbådehavnen fra Aarhus Havn, og hvor det gamle Nordhavnsværft på Fiskerivej er forvandlet til kontorer for advokater og designere.

»De betaler nogen huslejer, vi andre slet ikke kan klare,« siger Hans Jensen.

Hans Jensen mener, at kommunen helt glemmer at tage vare om det miljø og den sjæl, der over årtier er udviklet på lystbåde- og fiskerihavnen.

Og han undrer sig over, om kommunen virkelig forestiller sig, at Aarhus kan være vært for VM i sejlsport for alle olympiske bådklasser - 1.000 både - uden at have en udstyrsforretning i nabolaget.

»Vi er i hvert fald væk, hvis ikke der i sidste øjeblik viser sig en løsning. Det er 10 arbejdspladser, der forsvinder. Vi skal meget snart til at sige folk op. De fleste har seks måneders opsigelse,« siger Hans Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgmester overvejer at aflyse festugen: Afgørelse træffes mandag

Aarhus For abonnenter

Borgerlige partier sikrer festugen: Lad os ikke styre af frygt

Aarhus

Nye tal om corona-bølgen: På et døgn er der fundet 44 smittetilfælde i Aarhus

Annonce