Annonce
Aarhus

Bycyklens tid er forbi, men den kommer på museum

Værsgo, en bycykel til Den Gamle By. Fra venstre Karsten Dreier og Jens Lemming Jensen fra Aarhus Kommune og Christian Rasmussen fra Den Gamle By. Foto: Den Gamle By
Den Gamle By bevarer en af de blå bycykler i Aarhus for eftertiden.
Annonce

AARHUS: Den århusianske bycykel kommer på museum. Når 2019 er omme, er de blå bycykler i byen historie. De har været her siden 2004.

Kommunen dropper den kommunale bycykelordning og lader private aktører komme til.

Derfor sætter Den Gamle By en af bycyklerne på museum. Den kommer på museets magasin og bliver bevaret og passet på til eftertiden.

I Den Gamle By mener de, at bycyklen er noget særligt for byens historie. De blå cykler er designet og skabt specielt til Aarhus, og hele vedligeholdelsen og driften har Arbejdsmarked Center Nord stået for. Det er et aktiveringsprojekt for byens ledige.

- Da jeg flyttede til Aarhus i sommeren 2008, kendte jeg ikke til bycykler. De fandtes ikke der, hvor jeg kommer fra på Als i Sønderjylland. Så det var bestemt noget, man lagde mærke til som tilflytter. De stod jo overalt. På universitetet, nede i byen, ude på kollegiet og foran fredagsbaren. De var helt ikoniske i bybilledet i mine studieår, siger Christian Rasmussen, museumsinspektør i Den Gamle By.

Bycykler i Aarhus

Aarhus dropper den kommunale bycykelordning og lader private aktører stå for udlejning af bycykler og lignende transportmidler. Aarhus har haft bycykler de sidste 14 år fra 2005.

Annonce

En blev trampet i stykker

I forvejen har Den Gamle By en blå bycykel i udstillingen "Aarhus Fortæller", hvor museets gæster siden 2017 har kunne tage sig en ”køretur” på den. Den bycykel er ikke en museumsgenstand, men en del af en installation, hvor gæsten kan ”cykle” gennem fem forskellige ruter i det moderne Aarhus og være fem forskellige cyklisttyper, som hører byen til.

Bycyklen i "Aarhus Fortæller" er populær blandt gæsterne. Kun 14 dage efter åbningen i 2017, var cyklens stel ved at knække sammen under de mange gæsters brug.

- Bycyklerne er ellers utroligt robuste, men i udstillingen har vi fastgjort den på en speciel måde, som simpelthen blev for stor en belastning for stellet. Heldigvis kunne Karsten Dreier, daglig leder af værkstedet på Arbejdsmarked Center Nord, levere en ny bycykel. Vi har forstærket stellet, og det har løst problemet, fortæller Christian Rasmussen.

Karsten Dreier leverede også den bycykel, der nu bliver museumsgenstand.

Bycyklerne bliver kørt i garage for evigt efter denne sæson. Foto: Den Gamle By
Snart er der ikke længere brug for kortet på bycyklerne. Deres tid er forbi i Aarhus. Foto: Den Gamle By
Annonce
Annonce
Aarhus

Festugeboss er tavs om aflysning

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Alarmen ringer i kommuner omkring Aarhus: - Vi følger corona-situationen meget tæt

Aarhus For abonnenter

Stikprøve i Føtex, Kvickly og Menu: Så mange kunder spritter ikke hænder

Annonce