Annonce
Debat

Byen kan bære et højhus: Vi århusianere har meget at være stolte af, og vi behøver ikke at blive ved jorden

"I sidste ende handler det dog nok for de fleste om, hvad man synes om højden på huset. Om man er for eller imod markant nybyggeri. Ønsker man at holde den oprindelige middelalderby ren og usmittet af nye påfund som en slags udvidet Den Gamle By? Eller synes man, det er i samspillet mellem det gamle og det nye, at magien opstår", skriver Michael Kjær Jacobsen. Visualisering: C.F. Møller

DEBAT: Politikerne i Aarhus Byråd er kommet i blæsevejr for at have stillet sig bag den lokale ejendomsudvikler Olav de Lindes ønske om at bygge Danmarks højeste hus.

Kritikken af byggeriet er kommet fra nogle få personer, men den er højlydt og vedvarende: Hvad skal vi med sådan en mastodont så tæt på midtbyen? Den kommer jo til at kunne ses af alle. Det er bare et prestigeprojekt for politikerne. Det er et se-mig-byggeri. Det er udansk eller i hvert fald u-jysk at stikke snuden så langt frem. Hvad bilder de sig egentlig ind?

Og politikerne bliver naturligvis påvirket, når der bliver råbt højt i medierne. Så påvirkede, at socialdemokraterne for nylig nåede at skifte holdning til byggeriet to gange på mindre end to timer. Kl. 11 gik man fra opbakning til afvisning. Og kl. 12.30 gik man tilbage til (foreløbig) opbakning.

Annonce


Vi har meget at være stolte af her i byen, og vi behøver ikke skjule os og frygte omverdenens kritiske blikke.


Men det vigtige må vel være, hvad vi borgere i Aarhus synes om bygningen? Det er trods alt os, der skal leve med den i mange år frem.

Olav de Linde snakker meget om byrum og det at skabe nye pladser og mødesteder i byen – "steder, hvor man kan dele en appelsin", som han sagde flere gange til borgermøderne.

Han snakker om begrønning af det gamle industriområde, udvikling af noget nyt på et fundament af det gamle. Han snakker om at bevare og fremhæve den oprindelige bygnings særlige kendetegn og dermed gøre et stykke århusiansk industrihistorie synlig og tilgængelig for en større kreds. Og det er sikkert alt sammen meget godt. Det ser i hvert fald fint ud på visualiseringerne.

I sidste ende handler det dog nok for de fleste om, hvad man synes om højden på huset. Om man er for eller imod markant nybyggeri. Ønsker man at holde den oprindelige middelalderby ren og usmittet af nye påfund som en slags udvidet Den Gamle By? Eller synes man, det er i samspillet mellem det gamle og det nye, at magien opstår?

Kan vi århusianere og jyder overhovedet tillade os at bygge Danmarks højeste hus? Det er 44 meter højere end spiret på Christiansborg og på Københavns Rådhus. Det er 30 meter højere end Danmarks hidtil højeste bygning, Herlev Hospital. Kan det virkelig passe, at vi skal puste os sådan op herovre på vestsiden af Storebælt? Har vi noget at ha' det i? Var det ikke bedre at lade det ligge og lade alt blive ved det gamle? Bare for en sikkerheds skyld. Så vi ikke risikerer, at der er nogen, der peger på os og vrænger på næsen.

Min holdning er, at Aarhus kan bære det. Vi har meget at være stolte af her i byen, og vi behøver ikke skjule os og frygte omverdenens kritiske blikke. Vi har nogle af Danmarks bedste og mest nyskabende kunstnere, et af verdens bedste universiteter, et velfungerende erhvervsliv med nogle store, succesfulde virksomheder og en kreativ underskov af fremadstormende iværksættervirksomheder, noget af Danmarks smukkeste natur og nu sandelig igen ét af Danmarks bedste fodboldhold. Vi må godt løfte hagen og skyde brystet frem.

Jeg stemmer for.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Kronik: Malteserordenen - hvem er det?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Århusianske bilister bumpede afsted: Tankstation i kæmpebrøler

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce