Annonce
Debat

Byen mangler idrætsfaciliteter: Politikerne har forsøgt at slukke en brand med en vandkande

"De to værste konsekvenser af manglen på lokale idrætsfaciliteter handler dog ikke om de udsolgte hold og ventelisterne, men derimod om, at nye hold slet ikke kan oprettes, når den lokale kapacitet allerede er disponeret, og at nye foreninger ikke kan opstå i nye bydele uden lokale faciliteter", skriver Jens Bundgaard på vegne af Idrætssamvirket Aarhus. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen/Ritzau Scanpix
Annonce

DEBAT: Åbent brev til byrådets politikere.

Hvert år udgør budgetforhandlingerne et væsentlig afsnit i den politiske dialog om det Aarhus, som vi drømmer om at skabe sammen.

Idrætssamvirket har gennem en længere årrække forsøgt at etablere en politisk opmærksomhed på idrætsfaciliteternes mangel og de uheldige følger deraf. Enten har I politikere slet ikke anerkendt problemstillingen, eller også har I bare undervurderet den, for de politiske svar har været alt for tilfældige og utilstrækkelige. Den største udfordring for foreningsidrætten i Aarhus i dette årtusinde er nu derfor desværre en realitet.

Formålet med dette brev er helt kort at stimulere den fælles erindring om de overordnede udfordringer og at dele Idrætssamvirkets drøm om et bedre Aarhus for fremtidens borgere.

De fleste ældre bydele og lokalsamfund har ikke længere tilstrækkelig kapacitet af lokale idrætsfaciliteter, og mange nye bydele og lokalsamfund er slet ikke udstyret med lokale idrætsfaciliteter. Situationens alvor understreges endvidere af, at prognoserne peger på en stabil årlig forøgelse af befolkningen i Aarhus med 5.000 nye borgere.

De senere års prioriteringer fra byrådet til idrætsfaciliteter svarer med befolkningsudviklingen in mente dermed næsten til et forsøg på at slukke en ildebrand med en vandkande, for problemet bliver større – ikke mindre.

Foreningsbevægelsen er faktisk fortsat temmelig stærk i Aarhus, og problemet er derfor ikke, at der ikke længere udvikles og udbydes gode foreningstilbud til byens borgere, men derimod, at de er alt for få og geografisk spredte. Det betyder, at udsolgte hold med lange ventelister i idrætsforeningerne ikke længere er en isoleret historie, for det forekommer nu kontinuerligt over hele byen.


Foreningsidrætten er grundet sin store tilslutning en af samfundets vigtigste arenaer for den demokratiske fornyelse, for udvikling af sammenhængskraft og for sundhedsfremme. Vi har brug for vilje og en dedikeret indsats for foreningsidrættens vilkår mange år ud i fremtiden.


De to værste konsekvenser af manglen på lokale idrætsfaciliteter handler dog ikke om de udsolgte hold og ventelisterne, men derimod om, at nye hold slet ikke kan oprettes, når den lokale kapacitet allerede er disponeret, og at nye foreninger ikke kan opstå i nye bydele uden lokale faciliteter.

Dermed er problemet selvforstærkende, for når udvalgte bydele mangler faciliteter, så drager de mest interesserede (og ressourcestærke) borgere til de idrætsligt mere attraktive naboområder for at dyrke idræt, men det medfører jo bare, at naboområdets faciliteter sættes under yderligere pres.

De frie markedskræfter byder sig efterhånden til og forsøger at udnytte situationen til at udvikle og udbyde stadigt flere private faciliteter. Det er sådan set meget fint, men lad os bare slå fast, at de private tilbud ikke henvender sig til alle med interesse for aktiviteten og de lokale fællesskaber. Dertil er priserne simpelthen for høje – en privat investor lægger jo ikke dækningsbidraget til side til ny investering i anlæggene. Investeringen skal kapitaliseres, og der skal betales løn til de ansatte.

De private centre er dermed et fint supplement – især til de mobile og ressourcestærke, men de kan ikke sikre gode idrætstilbud og bevægelsesfællesskaber til de mange.

Vi anerkender, at partiernes forslag til budgetforhandlingerne denne gang tydeligere end meget længe har øje på problemstillingerne. Vi håber, at den stigende interesse vil udmønte sig i markant bedre muligheder for de forpligtigende og folkeoplysende idrætsfællesskaber baseret på frivillighed og plads til alle med interesse i de enkelte foreningers aktiviteter.

Foreningsidrætten er grundet sin store tilslutning en af samfundets vigtigste arenaer for den demokratiske fornyelse, for udvikling af sammenhængskraft og for sundhedsfremme. Vi har brug for vilje og en dedikeret indsats for foreningsidrættens vilkår mange år ud i fremtiden.

Idrætssamvirket Aarhus ønsker byrådets politikere gode og frugtbare budgetforhandlinger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Efter en måned med krav om mundbind: Så mange kunder er blevet afvist af Midttrafik

Aarhus For abonnenter

Topledelsen på ældreområdet får benhård kritik: Men rådmand føler sig ikke ramt

Annonce