Annonce
Erhverv

Byens ældste cykelforretning fylder 100 år - fra starten solgte den også våben og symaskiner

Rask Cykler i Nørregade kan mandag fejre 100 års fødselsdag. Den gamle cykelforretning blev grundlagt af Niels Rask Nielsen i 1921. Foto: Rask Cykler
Rask Cykler har været en fast del af bybilledet i Aarhus siden Niels Rask Nielsen grundlagde butikken i 1921.

AARHUS: En 100-års fødselsdag plejer at være lidt af et tilløbsstykke, men når Rask Cykler åbner dørene mandag morgen bliver det med lidt mindre festivitas end de havde håbet på.

Mandag er det nemlig 100 år siden, at den oprindelige butik åbnede i Østergade.

Det var Niels Rask Nielsen, som i marts måned 1921 slog dørene op til sin forretning, der udover cykler også solgte geværer, barnevogne og symaskiner i butikken.

Annonce

Den daværende ejer annoncerede i avisen første gang i 25. marts, hvor han gjorde opmærksomhed på sin eksistens.

-I Østergade 5 har jeg åbnet en vaaben- og cykleforretning og anbefaler mig til publikums velvilje med alt i nyt samt reparation. Nye 1. klasses cykler fra 175 kroner (brugte tages i bytte). Dæk, slanger og reservedele til billigste priser. Ærbødigst N. Rask Nielsen, lød annoncen.


I Østergade 5 har jeg åbnet en vaaben og cykleforretning og anbefaler mig til publikums velvilje med alt i nyt samt reparation. Nye 1. klasses cykler fra 175 kroner (brugte tages i bytte). Dæk, slanger og reservedele til billigste priser. Ærbødigst N. Rask Nielsen

Annonce i Århus Stiftstidende i marts 1921


Butikken skiftede senere adresse, men har siden 1940 haft adresse i Nørregade, hvor den også i dag betjener århusianerne indenfor cykelverden. Sortimentet er dog blev indsnævret til udelukkende at være cykler og udstyr til cykelsporten.

N. Rask Nielsen meddelte i en annonce i Aarhus Stiftstidende 26. marts 1921, at hans nyåbnede butik i Østergade 5 bød sig til med cykler - og våben og ammunition.


I dag er det Peter Lindby og hans kone, der ejer butikken. Det har de gjort siden 1994, hvor de overtog forretningen efter Peter Lindby havde været bestyrer af butikken i syv år.

Og selvom forretningen har rundet de 100 år, så er fødselaren ganske godt kørende, fortæller den nuværende ejer.

-Cykelsalget har buldret frem under corona. Vi åbnede en helt ny webshop kort inden coronaen, og det er jeg glad for, at vi gjorde, for den har skabt et kæmpe boost for forretningen. Ligesom mange andre udendørsaktiviteter som kajak, paddleboard, så har vi haft det godt. Jeg tror også, at mange har valgt cyklen til frem for at sidde i bussen, og det har vi også kunne mærke. Selv under den seneste lockdown, hvor det kun var værkstedet, som vi måtte holde åbent, fortæller Peter Lindby.

Ivrige cyklister

I dag er der ansat 8 medarbejdere på fuld tid til at drive butikken på 500 kvadratmeter i det indre Aarhus. Butikkens ansatte er alle ivrige cykelentusiaster og befinder sig på den tohjulede hver eneste dag. Nogen på professionelt niveau, mens andre gør det for motionens skyld. Ejeren selv er blevet ret begejstret for sin el-mountainbike.

Rask Cykler beskæftiger sig med alt indenfor cykelsporten. Da den oprindelige butik blev åbnet i 1921 var der også symaskiner, geværer og barnevogne i sortimentet. Foto: Rask Cykler

- Jeg er selv begyndt at el-mountainbike. Jeg er 54 år og har cyklet i de seneste 10 år. Sidste år prøvede jeg ved et tilfælde en el-mountainbike i Tyskland og det var virkelig fedt. Det betyder lige, at man sagtens kan tage en ekstra omgang ude på sporet i Marselisborgskoven.

- Jeg ved godt, at mange stadig griner lidt af el på mountainbike, men det er virkelig et område, der rører på sig for tiden. Jeg tror ikke, at det kommer til at slå igennem på racercykel, men det skal nok komme på moutainbike og de almindelige cykler, fortæller Peter Lindby.

Han fortæller, at det stadigvæk er de almindelige cykler, der bliver solgt flest af i butikken. Elcykler og ladcykler er dog på vej frem.

- Der er mange i 30-års alderen, der vælger at blive boende inde i byen lidt længere og i stedet for at købe en bil, så er der flere som køber en ladcykel til at komme rundt med, siger butiksejeren.

Annonce

Fest efter coronaen

Den store fødselsdag bliver mandag fejret i butikken blandt de ansatte, ligesom det bliver slået op på butikkens sociale medier. Den store fejring af den 100-årige må dog vente til restriktionerne tillader det.

- Så skal vi grille og have fadøl ude i gården, siger Peter Lindby og tilføjer, at han håber, at butikken kan få lov til at blive i mange år endnu.

- Jeg blev tilbudt at træde ind i en kæde for små 10 år siden. Dengang takkede jeg nej, og det har jeg ikke fortrudt. Vi har en god forretning med nogle gode ansatte, hvor vi kan træffe hurtige beslutninger, når vi taler sammen om morgenen. Vi har også en størrelse, hvor vi kan købe ind til gode priser, når vi køber i et større antal, siger han.


Jeg blev tilbudt at træde ind i en kæde for små 10 år siden. Dengang takkede jeg nej, og det har jeg ikke fortrudt.

Peter Lindby
Annonce
Aarhus For abonnenter

Analyse: Armlægningen om næste års milliardbudget er knap begyndt og borgmesteren har allerede kastreret hele byrådet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ude af drift: Pornoautomat er en fed forretning for Den Gamle By

AGF For abonnenter

Bagkanten: Drop nu det skuespil, Thorsteinsson. Der er andre og langt bedre måder at hjælpe AGF til succes på

Debat

Radikalt byrådsmedlem skælder ud på sine kolleger: Hvorfor tager I ikke århusborgerne alvorligt?

Sport

Aarhus United rystede posen mod landets bedste, men kunne til syvende og sidste ikke følge med

Debat

Godt forslag til Simsek: Sænk hastigheden i Aarhus - så sænker du også støjen

AGF For abonnenter

Følg mig, drenge - spillet halter, men AGF er endelig stemplet ind i denne sæson

Erhverv

Kridthøj Torvet er komplet: Familie-imperium åbner slagterbutik

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Tidligt op og på med ja-hatten: Trafikkaos venter bilisterne på en af Aarhus' helt store indfaldsveje

Danmark

Hele familien gik ned med corona – fem-årige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Aarhus

Er du klar til at flashe fodboldtrøjen for kræftramte børn? Superligaspillere tyvstartede på sygehuset

Aarhus For abonnenter

Har brandskole forgiftet omgivelserne? Kød fra kvæg på mark i Aarhus skal undersøges for ekstremt giftigt stof

Erhverv

Salg i sex-legetøj: Aarhus-virksomhed modtager international pris

Annonce