Annonce
forside

Byens avis fylder 225 år: Fødselar i forrygende form

Jan Schouby, chefredaktørFoto: Axel Schütt

1794 var året, da Christiansborg brændte ned til grunden, året da den franske revolution var på sit højeste, og året da bogtrykker Niels Lund 3. januar fik tilladelse til at udgive Århus Stiftstidende for første gang.

Med andre ord: I dag kan Århus Stiftstidende fejre 225-års fødselsdag.

At få lov at fejre sin 225-års fødselsdag er kun er meget få firmaer forundt, og det er en mærkedag, som vi på avisen er meget stolte over at kunne dele med dig, kære læser.

Ja, 225 år er en meget høj alder, men Århus Stiftstidende fejrer dagen i forrygende form.

Som du kan læse i jubilæumstillægget i dagens avis eller her på stiften.dk, har det ellers ikke skortet på dødsdomme over avisen.

Men i dag er økonomien og fremtidsudsigterne bedre, end de har været i de seneste mange årtier.

Avisen giver et pænt millionoverskud, og vi er dagligt i kontakt med flere læsere og brugere end på noget tidspunkt i avisens historie. På de gode dage har vi således omkring 150.000 brugere på stiften.dk, ligesom vi har oplevet en lille stigning i antallet af læsere på vores papiravis i weekenden.

Så selv om mediehuset i dag ser meget anderledes ud end for bare få år siden, så er det ikke ændringer, vi har lavet af nød, men nyskabelser, som vi mener, giver vores læsere og brugere en langt bedre og mere relevant nyhedsformidling.

Et eksempel på det er de ændringer, vi for halvandet år siden gennemførte i forbindelse med, at vi solgte vores ugeavis Århus Onsdag samt ugeaviserne i Skanderborg, Favrskov og på Djursland til JP-Politiken.

Det markerede nemlig samtidig et skifte i vores måde at se nyheder og avisopbygning på.

Vi gik kort fortalt fra at være et mediehus med en omnibus-tankegang til at se på Aarhus og Østjylland ud fra en metropoltankegang. Med andre ord, så sætter vi nu væsentlighed over geografi.

Nu er det ikke hvor i det østjyske, begivenheden foregår, der afgør, hvor meget vi gør ud af en historie, men alene om historien er vigtig og væsentlig for vores læsere.

Aarhus er den metropol, som er omdrejningspunktet for hele vores region, men det er stadig i kommunerne rundt om Aarhus, at mange østjyder bor. Specielt i de første måneder efter vi gennemførte ændringerne, var der en del læsere i oplandskommunerne, som savnede den lokale side eller opslaget med fokus på lige netop deres kommune. Nogle havde derfor svært ved at vænne sig til, at de skulle finde de lokale historier på forskellige sider.

Men i dag hører vi stort set kun roser, for måden vi har bygget vores avis op på og ikke mindst for det øgede fokus, når der er væsentlige historier fra kommunerne rundt om Aarhus.

For selv om den lokale side ikke længere er at finde i avisen, tager vi stadig oplandet meget seriøst, og jeg lover, at vi også i fremtiden vil holde skarpt øje med kommunerne omkring Aarhus.

Så vi vil stadig dække det intenst, hvis eksempelvis en lokalpolitiker fra Djursland vælger at skulke fra den tjans, han er valgt til, for i stedet at arrangere gangbang i Vejle. Hvis drenge fra Ry overfalder en klassekammerat med en brandbombe. Eller når det er nødvendigt at minde politikerne om, at der trods gentagne løfter om det modsatte stadig ikke kører tog til Grenaa.

I jubilæumstillægget i dagens avis og på stiften.dk kan du blandt andet læse om avisens udvikling de seneste 25 år, om hvordan fremtidens nyheder vil se ud, om dem, der bare elsker Stiften, om nogle af dem, der har følt sig hængt ud i avisen, og om nogle af de Stiften-historier, der har skabt genlyd i hele kongeriget.

Fødselsdagen i dag fejrer vi ved at dele masser af gratis-aviser ud rundt omkring i Aarhus og ved en reception for den officielle del af Aarhus. Resten af året vil vi lave en lang række forskellige arrangementer, hvor vi inviterer resten af byen til at være med til at fejre fødselsdagen.

Alt det og meget mere vil vi afsløre de præcise detaljer om i løbet af året. Men du kan allerede nu se en del af det ved at besøge vores jubilæumssite på stiften.dk.

På Århus Stiftstidendes vegne vil jeg gerne sige abonnenter, læsere og brugere en kæmpestor tak for de 225 år, vi foreløbig har haft som byens avis og historiefortæller.

Vi er klar til i fællesskab med jer at se frem til de næste 225 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce