Annonce
Byudvikling

Byens højeste: 150 meter højt kontorhus rykker nu tæt på

Kontorhøjhuset på Mindet - her set fra Dokk1 - bliver med sine 150 meter et meget synligt indslag i bybilledet. Illustration: C. F. Møller
Markant højhus-projekt på Mindet kommer til at kunne ses fra store dele af byen. Forslaget til lokalplan for det 150 meter høje kontorbyggeri er færdigt og kommer snart i offentlig høring.

AARHUS: Mens Lighthouse med sine 142 meter er begyndt at kravle til vejrs yderst på Aarhus Ø, rykker planerne om et endnu højere hus et par kilometer sydligere nu tættere på.

Det er byggeselskab Olav de Lindes planer om et i nærheden af 150 meter højt kontorhus på Mindet.

Forslaget til lokalplan for det projekt, der vil blive byens højeste bygning, kommer snart i offentlig høring. Inden da er det på dagsordenen på magistratens møde i morgen og kommer siden til behandling i byrådet.

Annonce

Forslaget lægger op til, at der kan bygges et kontorhus i op til 40 etager – 150 meter – med en form som tre slanke klodser, der er sat forskudt oven på hinanden på Mindet 6.

Det gamle foderstof-lager, der er tiltænkt en fremtidig rolle som base for de 150 meter høje kontorbyggeri, som Byggeselskab Olav de Linde planlægger at opføre på Mindet. Foto fra forslag til lokalplan

På adressen ligger i dag en ældre og karakteristisk lagerbygning, der har tilhørt DLG. Planen er at bevare store dele af den, så den kommer til at udgøre en base for det høje hus.

Basens flade tag i 2. sals-højde bliver anlagt som en terrasse-have.

De flade tag på den eksisterende bygning skal efter planen omdannes til en taghave med adgang fra højhusets 3. sal. Illustration: C. F. Møller

Udover kontorer er det meningen, at huset i stueplan skal rumme publikumsorienterede ting som for eksempel butikker og caféer.

P-hus og pladser

Bag det høje hus og ned mod Filmbyen er der planlagt et rundt parkeringshus i seks etager – tre over og tre under jorden – med plads til 375 biler.

Tegningen viser det runde p-hus nederst, derefter det høje kontorhus med tilhørende base og øverst havnens gamle varmestue, der er renoveret og bliver bevaret. Mellem lokalplanområdet og kajkanten løber den rekreative forbindelse for gående og cyklister forbi på sin vej videre mod Sydhavnen. Illustration fra forslag til lokalplan

Lige syd for p-huset kommer der en mindre plads, som det er meningen skal kunne bruges til forskellige former for sport og events.

Vest for det høje hus er planlagt en større pladsdannelse, der også omfatter området omkring havnens gamle varmestue, der er gennemrenoveret, og som bliver bevaret.

Annonce

Højhuskvarteret

Det 150 meter høje kontorhus vil, hvis lokalplanen ender med at blive godkendt, og huset bliver bygget, blive et markant element i det, der tegner til at blive byens højhuskvarter.

I forvejen tårner Comwell-huset, E&Y-Huset og Europahuset sig op i denne del af byen. Her er der yderligere højt byggeri på vej som afslutning på Frederiks Plads, mens der lige syd for Mindet er flere højhuse på tegnebrættet som led i omdannelsen af Sydhavnen.

Det 150 meter høje kontorhus på Mindet med DLGs gamle foderstof-lager som base kan komme til at se nogenlunde sådan ud, fremgår det af det forlag til lokalplan for projektet, der snart kommer i offentlig høring. Illustration: C. F. Møller

Endelig indgår et par høje huse i planerne for rutebilstationen, når den på et tidspunkt rykker ud og området skal omdannes til by, ligesom der er planer om at bygge fire etager oven på Hotel Atlantic.

Annonce

Tæt på havnevirksomheder

Højhuset på Mindet har været under vejs i en del år efterhånden og var for et par år siden i en offentlig forhøring.

Kontorhøjhuset

  • Kontorhøjhuset på Mindet 6 er planlagt til at blive omkring 150 meter højt. Det bliver dermed byens højeste hus - otte meter højere end Lighthouse på Aarhus Ø.
  • Huset får 40 etager og en karakteristisk ældre DLG-bygning i  tre etager udgør dets base.
  • Samlet omfatter base og højhus små 50.000 etagekvadratmeter.
  • Syd for højhuset er der planlagt et p-hus i seks etager - tre over og tre under jorden - med plads til 375 biler.
  • Bag projektet står Byggeselskab Olav de Linde.
  • Arkitekt er C.F. Møller.

Her udtrykte DLG og en anden foderstofvirksomhed bekymring for, om naboskabet til et så stort kontorhus vil føre til begrænsninger i deres miljøgodkendelser. Den bekymring er dog ingen grund til, lyder vurderingen fra kommunen.

Enkelte private indsigere problematiserer så højt et byggeri på det sted, hvor det vil komme til at dominere byens skyline, kaste skygge på Dokk1 og generere endnu mere trafik, mens kommunens eget kulturmiljøråd anfører, at det er uheldigt at bygge så højt så tæt på middelalderbyen.

Annonce

P-hus i vejen for kunstværk

Den måske alvorligste indvending er for nylig kommet fra Kultur og Borgerservice, der advarer mod, at projektets p-hus kommer til at kollidere med Filmbyens etape 3. Her vil det særligt  kunne forringe mulighederne for at opleve kunstværket "The Garden in the Machine", der er skabt af den danske kunstner Jesper Just, og er en film- og lysinstallation, og som skal afspilles på facaden ved hjælp af LED teknologi

Højhuset set fra syd. I forgrunden det runde p-hus, som Kultur og Borgerservice ikke er så vild med, fordi det kan komme til at genere oplevelsen af et stort og dyrt kunstværk på facaden på Filmbyens etape 3. Illustration: C. F. Møller

Værket er, lyder det fra Kultur og Borgerservice, i en international liga og vil blive et vartegn for hele sydhavnskvarteret og for Aarhus i det hele taget.

"The Garden in the Machine" koster 24 mio. kr. hvoraf 18,5 mio. kr. er skaffet gennem bevillinger fra fonde.

Annonce
AGF For abonnenter

Det var en uskøn AGF-sejr i en skøn kulisse, og den slags fungerer bare i Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen jubler over sprudlende AGF: - For mig handler fodbold om andet end at score mål

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

AGF

Sejr foran 19.000 tilskuere: AGF nærmer sig top seks efter sejr over AaB

AGF

Kaos under AGF-kamp: Tusinder med billet får besked på at gå i Tivoli i stedet - tilskuere er rasende

AGF For abonnenter

Stort portræt: Yann Bissecks potentiale kender ingen grænser, men han forbereder sig allerede på et liv efter fodbolden

Byudvikling

Nyt tårn i seks etager skal være vartegn for Viby: Borgere er bekymret for, om det er for højt

Alarm 112

11 personer tiltalt i omfattende narkosag: Politiet afslørede  stor amfetamin-fabrik

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Aarhus

Gratis parkering: Her kan elbilejere parkere gratis i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Marianne og Peter har parkinson og bokser for livskvalitet: - Først var det en lettelse at få en diagnose - så kom chokket

Alarm 112

Proptrækker var våben: 49-årig mand stak ud efter rival og er sigtet for grov vold

Annonce