Annonce
Kultur

Byens knudepunkt: Aarhus Havn i billeder

<p>Havnen på vej til at blive industrialiseret i 1930. Der er dampere, sejlskibe, ­brosten og ­pullerter af granit. Foto: Thomas Pedersen. Aarhus Stadsarkiv.</p>

Havnen har spillet en kolossal rolle for Aarhus? udvikling. Ny bog fortæller det i 200 billeder.

Annonce

Havnen har uvurderlig betydning for Aarhus' udvikling. Lige siden midten af 1850'erne har den spillet en meget vigtig rolle for byens vækst, og nu udkommer en bog, som især i billeder fortæller om, hvad der er sket i de mange år.

Tønder blev losset på sliske fra hestevogn til skib. Foto: Aage Fredslund Andersen 1930?erne. Samlingen af Aarhusbilleder, Rigsarkivet Aarhus.

Bogen hedder »Havnebilleder« og består af 200 fotos af Aarhus Havn fra 1845 til 2016.

For fem øre kunne man omkring år 1900 blive sejlet i robåd mellem Nordre og Søndre Mole. Færgemand Hans Nielsen havde sin hund med på turene. Ukendt fotograf 1908. Den Gamle By.

Historikeren Kristian Buhl Thomsen på 33 år har skrevet nogle korte tekster og samlet billederne.

Havnens Varmestue sendte en kaffevogn rundt til arbejderne. Billedet er fra cirka 1900 og fotografen ukendt. Findes i samlingen af Aarhusbilleder, Rigsarkivet Aarhus.

Han har arbejdet ved Dansk Center for Byhistorie 2008-14 og for Aarhus Stadsarkiv fra 2015.

En voldsom eksplosion ramte 4. juli 1944 Mellemarmen ved den nuværende Polensgade og med kornsiloerne »De fem, Søstre« i baggrunden. Fotograf ukendt. Samlingen af Aarhusbilleder, Rigsarkivet Aarhus.

Bogen udkommer på Forlaget Turbine i samarbejde med Stadsarkivet Aarhus Kommune og Aarhus Byhistoriske Fond.

Havnen på vej til at blive industrialiseret i 1930. Der er dampere, sejlskibe, ­brosten og ­pullerter af granit. Foto: Thomas Pedersen. Aarhus Stadsarkiv.

Fotografer på Århus Stiftstidende er leverandører af mange af billederne, men det er også Andreas Fritz (død 1906), Hans Andersen Ebbesen (død 1923), Hammerschmidt Foto, Thomas (død 1975) og Poul Pedersen (født 1928) og Aage Fredslund Andersen (død 1976).

Havnearbejder i 1930?erne. Foto: Aage Fredslund Andersen, Samlingen af Aarhusbilleder, Rigsarkivet Aarhus.

»Bogen bliver lanceret i forbindelse med en reception, der også markerer åbningen af Stadsarkivet på Dokk1 mandag 11. april,« oplyser Ulrik Skafte, medejer af Turbine.

Dette sted har fået ny aktualitet. En aktiv gruppe ønsker i dag at bevare kulbroen. Den blev bygget i 1952 til at skovle kul og koks ved anlæggets koksgasværk, der fungerede indtil 1969. Foto: Master Foto A/S ved Helge Ejnar Højlund 1952. Den Gamle By.

»Bogen hylder de fotografer, der har fastholdt havnens historie med deres billeder. Ikke mindst er bogen dog en hyldest til det liv og de mennesker, der gennem år og dag har befolket havnen,« skriver stadsarkivar Søren Bitsch Christensen og bogens forfatter i forordet.

Det kunne være et hårdt slid at være havnearbejder. Foto: Børge Venge 1958, Århus Stiftstidendes billedsamling. Rigsarkivet Aarhus.

Med placeringen i Dokk1 rykker stadsarkivet ind på stedet, hvor byen blev grundlagt, hvor vikingerne i 700-tallet skabte den første havn, Mindehavnen, i åens udløb.

Nytårstorsken er landet på fiskerihavnen. Foto: Poul Pedersen 1963. Aarhus Stadsarkiv.

Byen kaldte de Aros, der betyder åens munding, og det blev senere til Aarhus.

Skibene kom ind med frugt, og den blev solgt fra kajen. Foto: Aage Fredslund Andersen i 1930?erne. Samlingen af Aarhusbilleder, Rigsarkivet Aarhus.

Siden har havnen haft en rivende udvikling, og den kan følges skridt for skridt i bogen, der er på 210 sider.

Bogens forside. Drenge fisker på en af molerne. Foto: Poul Pedersen 1959. Aarhus Stadsarkiv.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Annonce