Annonce
Aarhus

Byens - måske - bedste oplevelse for drengerøve: Gi' den gas på Mountainbike-sporet

På en solskinsdag er der herligt i det smalle spor syd for byen, men det fungerer også på en grå efterårsdag med kraftig vind, da træerne giver læ. Foto: Flemming Krogh

Uanset din form og dit niveau får du en fed oplevelse, når du spænder cykelskoene og hopper på din mountainbike for at køre på sporet i Marselisborg Skov.

AARHUS: En mudret sandkasse, en spand og en skovl. Findes der noget bedre for en knægt på tre år? På samme måde indbyder mountainbike-sporet i Marselisborg Skov til de fedeste oplevelser for voksne mountainbikere, som får smilet frem og pulsen op på sporet syd for Aarhus. Uanset om der er sommer med tørre spor eller efterår og masser af mudder er der herlige oplevelser forude.

En tur igennem de varierede spor, med stigninger som Kamel-bakken - der har to stejle bakker, deraf navnet - eller op igennem de snævre sving på 'Ymers mave' udfordrer de fleste. Og hvis man er for tung eller døjer med manglende kondition, er det ikke forbudt at trække op af de værste bakker - selv om man risiker kommentarer fra dem der kommer susende forbi bagfra - venligt ment, naturligvis.

Fordelen ved de cirka 25 kilometer lange Marselisborgspor er desuden, at der er 'chicken-runs' flere steder, hvor uøvede ryttere kan smutte uden om de værste hop eller udfordringer. Flere steder kan man desuden afkorte ruten og køre tilbage ad asfaltvejen i skoven eller på sporet, der går retur til iskiosken ved indgangen til Marselisborg Skov, hvor sporet starter.

Vedligeholdelsen af sporet, som andre motionister nyder godt af, står gruppen Aarhus Trail Builders for i et tæt samarbejde med Aarhus Kommune. Her stiller frivillige MTB-entusiaster ofte op med trillebører og skovle for at udjævne de værste huller eller for at lægge et nyt underlag med stabilt grus i stedet for de værste mudderhuller. Sporbyggerne laver også nye spor, som giver andre udfordringer, og i nogle tilfælde betyder de nye spor, at man får adskilt mountainbike-rytterne fra alle de mennesker som nyder at gå en tur i skoven.

Årstidernes skiften er ingen hindring for at tage en tur med gutterne i skoven. En lun, vindstille sommeraften, hvor et rådyr eller en hare springer frem, kan være ren magi, men en råkold efterårsdag igennem mudderhullerne kan bestemt også få smilet frem hos rytterne. Og bagefter er der sågar en vaskeplads ved iskiosken ved Hotel Marselis, hvor man kan vaske det værste mudder af jernhesten.

Mountainbikesporet er en af de i alt fem nominerede til Byens Bedste i kategorien "legeplads for drengerøve". Vi finder vinderen ved et stort awardshow i Hermans i Tivoli Friheden torsdag 16. november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce