x
Annonce
Kultur

Byens nye kreative forsamlingshus

Stedets ejer, Olav de Linde, fik en sludder med Thomas Lytken.

Langs Aarhus Å er Verner Bryder A/S opstået, og det skøre sted kan lånes af næsten alle.

To af byens skøre hoveder slår til igen.

Annonce
Jonas Pindhund Halberg (til venstre) og Thomas Vovemod Lytken foran deres nye, skøre påfund. Verner Bryder A/S er et kreativt forsamlingshus. Foto: Hans Petersen

Jonas Pindhund Halberg og Thomas Vovemod Lytken har skabt en ny idéfabrik, et sted hvor kreative hoveder kan komme af med deres tanker, og et sted, hvor der kan holdes workshops, koncerter og fester.

Livsstilskender Anne Glad var også med. Foto: Hans Petersen

Ved Aarhus Å langs Søren Frichs Vej har de med hjælp fra 22 håndsnilde mennesker skabt et nyt sted med sin helt egen atmosfære.

15 meter åbred er udnyttet med bænke, båd og springvand.

Helt i stil med deres altid usædvanlige påfund kalder de stedet for Verner Bryder A/S, depot for sprængfarlig kemi.

Baren er nederst i tårnet, og en gammel tandlægelampe lyser området op.

Sådan et kunne det godt ligne. Men formålet er et helt andet.

Så meget plads er der i »det store lokale«.

Der er et udendørs lokale, delvis med tag. Her er bar, borde og siddepladser.

Der er tårn med to etager og direktørkontor på første sal.

Der er en grill med transportbånd for pølserne.

Selv kalder de det for et 99 kvadratmeter gratis-at-bruge-rum langs åbredden. For sagen er, at folk kan låne det til at udvikle deres sprængfarlige ideer.

De kalder ikke området for en oase - selv om det er det - men en åase, fordi de har udnyttet den side, der vender ud mod åen. Der ligger en kano, ved åbningen fredag var der springvand. Der er bænke, en hængekøje og fiskeredskaber, og måske kommer der en svævebane over åen.

Stedet er skabt på kun en måned. Håndværkere og elever fra Aarhus Tech har hjulpet, og sponsorer har ydet bidrag.

Verner Bryder ligger bag Vanebrudspalæet, hus bag kufferten på Søren Frichs Vej.

Ejer af stedet, Olav de Linde, var med ved åbningen. Pindhunden og Vovemod har lejet sig ind.

»Det er rigtig godt, at nogle kan finde på noget som det her,« sagde de Linde.

Inviteret med til åbningen var alle, der havde været med til at bygge stedet. Det tog en uge. Med var også sponsorer og selv den gode livsstilskender Anne Glad fra mediebureauet Envision.

»Vi tilbyder det kreative forsamlingshus til virksomheder og andre. Det er gratis, for vi regner på halvreligiøs facon med, at når vi kaster noget ud i verden, så kommer der noget tilbage,« siger de to entreprenante bagmænd, der kan stille både borde og stole til rådighed for en større skare på maksimalt 50.

»Der kan laves workshops, koncerter eller bare en fest,« siger de, inden de viser rundt og fortæller om de mange detaljer som det hyggelige toilet, genbrug af vand fra håndvasken til pissoiret, om direktørkontoret på anden sal, om gamle ting fra Aarhus Oliefabrik, ja, vi kan blive ved.

For resten er der også en gammel tandlægelampe, som skulle være smidt ud. Nu lyser den på bargæsterne.

Det hele er god humor.

Hvis du vil låne lokalet, kan du gøre det hos Thomas Lytken på 60201977 eller Jonas Halberg på 21719331.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce