Annonce
Debat

Byens restauranter: Støt dem - hent selv din mad ved døren

"Naturligvis gør det ondt på restauranterne, at de endnu engang er lukkede ned. I øjeblikket er det dog ikke virussen fra Kina, som gør mest ondt, men derimod et blåt it-firma fra Finland, som vi ikke kan vaccinere os imod", skriver Janus Boye. Arkivfoto: Flemming Krogh
Annonce

DEBAT: Jeg er virkelig imponeret over, hvordan det er lykkedes os at holde gang i vores lokale restaurant- og caféliv i løbet af det sidste år - og det selvom branchen har været holdt nedlukket igennem flere måneder.

En af de ting, som gør Aarhus til noget særligt, er det store udvalg af helt forskellige skønne spisesteder og madoplevelser. Aarhus er over de sidste 10 år ikke bare vokset i størrelse, men er også vokset fra en gastronomisk provinsby til en Michelin-stjernet storby.

Midtbyen er blevet til en underskov af store og små restauranter og spisehuse, med afstikkere fra Malling til Risskov. Aarhus er blevet kendt for god mad, og folk kommer langvejs fra for at besøge vores restaurantliv.


Hvis du i stedet går en tur og kigger forbi dit favoritspisested på vejen hjem, får du alle fordelene: Frisk luft inden aftensmaden og mulighed for at hilse på kokken på restauranten. Det er da bedre end, at det blå bud med kassen på ryggen henter maden ved bagindgangen.


Først og fremmest skyldes den udvikling de vanvittigt seje og gåpåmodige restaurantejere og medarbejdere, der heller ikke lod sig slå ud af nødnedlukning og i stedet tog kampen op mod de anderledes vilkår. Sidste øjebliks-ændringer og kreative takeaway-løsninger var der masser af, og pludselig kunne man få femstjernet middag hjemme i lejligheden.

Resten af os har været gode til for alvor at tage takeaway-formen på os. Okay, det er ikke helt så spændende med trerettersmenu med udsigt til baggården eller genboerne på den anden side af gaden, men det var nok til at holde liv i vores yndlingsspisesteder.

Naturligvis gør det ondt på restauranterne, at de endnu engang er lukkede ned. I øjeblikket er det dog ikke virussen fra Kina, som gør mest ondt, men derimod et blåt it-firma fra Finland, som vi ikke kan vaccinere os imod. En dag kan vi forventeligt sige farvel til virussen, mens Wolt stadig vil sidde lårene af vores restauranter.

Opfordringen til at støtte lokalt kan ikke undervurderes - byen har brug for det. Desværre er det bare ikke det, der sker, hvis du køber din takeaway via Wolt. Det er nemt, men du sender pengene til et it-selskab i Finland, så din lokale restaurant må slippe over 30 procent i kommission.

Problemet med Wolt er ikke nyt. De har snart været i landet i lang tid, men fylder, som du muligvis har lagt mærke til, mere og mere i bybilledet. Det er ikke til at gå igennem midtbyen en hverdagsaften uden at tælle flere blå kasserygsække, end du har fingre.

Derudover er der den med Wolt-budenes arbejdsforhold. Deres vilkår er ikke meget bedre end restaurantejernes. Mildt sagt byder udbringningstjensten på rent uværdige arbejdsforhold for budene, der ikke nyder nogle af de almindelige fordele.

Men tænk sig, det er ikke svært at komme uden om alt det. Hvis du i stedet går en tur og kigger forbi dit favoritspisested på vejen hjem, får du alle fordelene: Frisk luft inden aftensmaden og mulighed for at hilse på kokken på restauranten. Det er da bedre end, at det blå bud med kassen på ryggen henter maden ved bagindgangen.

Og vigtigst af alt: Du støtter vores lokale restaurantsliv, så hvad venter du på?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-slutfløjts-podcast: Var der rødt kort? Gu VAR der ej

Coronavirus

Live:  Hver fjerde med corona er ikkevestlig indvandrer eller efterkommer

AGF

David Nielsen om AGF-udvisning: - Det er helt grundlæggende forkert

AGF

Lynudvisning blev dyr for AGF: Taber for anden gang til FC Nordsjælland

Annonce