Annonce
Østjylland

Byfest: Gris på gaflen giver penge til kulturlivet

Der er tradition for helstegt gris til byfesten, og sådan bliver det også i år. Arkivfoto: Martin Ravn
Masser af frivillige hjælper til og erhvervslivet støtter festligheder, der giver overskud til gavn for byens kulturaktører.

Gylling: "Som arrangør af Gylling Byfest går vi i Gylling Kulturforening meget op i, hvordan vi får mest kultur for pengene. Vi har ikke store rumraketter eller underskudsgarantier til at sikre tilblivelsen af vores arrangementer".

Sådan skriver formand Lars Dalsgaard Andersen fra Gylling Kulturforening i programmet til dette års byfest i Gylling, der foregår i weekenden 13.-15. juni.

Til gengæld har byfesten helstegt grillgris, og det trækker folk til. Desuden får byfesten opbakning fra erhvervslivet og masser af frivillige hænder, som hjælper til.

- På tre år er byfestens overskud og tilskud fra fonde og puljer blevet til 200.000 kroner. Disse midler er blevet delt direkte videre til de øvrige kulturaktører i Gylling og Omegn, tilføjer formanden.

Annonce

Cykelløb og fællesspisning

Uddelingen foregår efter en projektfremvisning og afstemning, og i 2018 var der flest stemmer på en branddør i forsamlingshuset.

Byfesten begynder torsdag 13. juni med et cykelopgaveløb for hele familien klokken 17. Klokken 18.30 er der teltbanko, og teltet på sportspladsen lukker klokken 22.

Fredag åbner teltet klokken 15, og i løbet af eftermiddagen og aftenen er der sang og musik, legeland, fællesspisning med helstegt grillgris og musik.

Lørdag begynder løjerne klokken 10 med legeland, petanqueturnering med mere. Klokken 12 bliver de uofficielle kommunemesterskaber i syvmands oldboysfodbold afgjort, og eftermiddagen og aftenen byder på flere aktiviteter samt spisning og fest.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce