Annonce
Byudvikling

Byggeboom: Butikker, caféer, markedshal og restauranter på vej til Aarhus Ø

Med en markedshal, butikker, caféer og restauranter og med et lille stræde mellem de to bygninger satser Nicolinehus på Aarhus Ø på at blive en destination i byen og bindeleddet mellem midtbyen og Aarhus Ø. Byggeriet af Nicolinehus går i gang i 2018.Illustration: Aart Architects

Aarhus Ø har kurs mod mere end et lidt goldt og forblæst boligkvarter. Det kommende år bliver mange store byggeprojekter sat i gang - en række af dem sigter mod at tilføre bydelen det liv, den mangler i dag. Det gælder blandt andet byggeriet langs Bassin 7 og det gælder Nicolinehus med markedshal og dagligvarebutik blandt andet.

AARHUS: Der er ikke voldsomt med byggeaktivitet på Aarhus Ø for tiden. Men det kommer der. En række store projekter forventer at kunne sætte spaden i jorden på den gamle containerhavn i løbet af 2018.

Den kommende stribe af byggerier sætter punktum for første etape af den nye bydel.

Olav de Lindes projekt, Ship, bliver endelig bygget, efter at det er blevet ændret fra erhverv til boliger, og arbejdet med at bygge Danmarks højeste boligtårn, det 128 meter høje Lighthouse, kommer i gang i slutningen af 2018 eller måske starten af 2019.

Lidt længere inde er gravearbejdet lige startet til anden etape af Pakhusene - to bygninger med omkring 20.000 etagekvadratmeter til erhverv.

I starten af 2018 begynder Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening at bygge Generationernes Hus, der skal rumme alt fra plejeboliger til en daginstitution.

Annonce

Aarhus Ø version 2.0

Nogle af de projekter, der er på trapperne er et udtryk for det, man kan kalde Aarhus Ø version 2.0 - for en byplanlægning med langt større vægt på liv mellem husene, på mindre pladser, vekslende bygningshøjder og på liv i stueetagerne, end det er tilfældet på Aarhus Ø indtil nu.

Med Kilden & Mortensens boligprojekt, AARhus, tegnet af Bjarke Ingels Group - BIG - ved bassin 7 er første spadestik til en gentænkning af Aarhus Ø allerede taget.

Byggeriet af AARhus med 250 lejligheder og med tilhørende teaterbygning, små aktivitetshuse, et havnebad og restauranter er godt i gang, og de kommende beboere er lovet indflytning hen mod årsskiftet 2018/2019.

I løbet af 2018 fortsætter byggeriet langs kanten af bassin 7 med i første omgang to boligkarréer og et boligtårn med butikker og caféer i stueplan og siden med et stort hotel med konferencefaciliteter til 2.000 gæster.

Nicolinehus

For enden bassinkanten er det Nicolinehus - der i virkeligheden er to terraserede huse - der går i jorden i 2018 med ambitionen om at blive en destination for hele byen.

Udover omkring 250 ejer- og lejelejligheder er det planen, at Nicolinehus skal rumme masser af det, Aarhus Ø ikke har i dag - restauranter, cafeer, dagligvarebutikker og specialforretninger blandt andet.

Bag Nicolinehus står ejendomsselskabet Bricks.

- Det særlige ved århusianerne er, at de har en lidt negativ tilgang til tingene, når der kommer noget nyt. Det gælder også i forhold til Aarhus Ø. Indrømmet - der er lidt goldt dernede nu, men det bliver der altså ikke ved med at være, siger Bricks-direktør Martin Busk og fortsætter:

-Opgaven for os med Nicolinehus bliver at skabe liv på Aarhus Ø - indenfor i bygningerne og omkring dem.

Markedshal for hele byen

Slagnummeret bliver den nordlige bygning, hvor der er planlagt en cocktailbar med udsigt over byen på 14. etage og en restaurant i to etager.

I stueplan er det planen, at der skal være en markedshal - et stort, gennemlyst rum med glasfacader, der kan åbnes, når vejret er til det.

- Markedshallen er meget inspireret af, hvad vi har set rundt om i verden. Det skal være et sted med tilbud til alle. Hyggeligt og med god akustik, siger Martin Busk.

Han skal den kommende tid til Oslo, London og New York for at kigge på markedshaller.

- Vi laver en århusiansk udgave med spisesteder og specialbutikker med blandt andet vin, ost og fisk - og med en bager, der også er café, og som om aftenen kan forvandles til pizzeria, siger Martin Busk og fortsætter:

- Der skal andet end mad ind. Der kommer en barber, en cykelsmed, en skomager, en sæbebutik, en krydderiforretning, en pladeforretning, en juicebar og meget andet.

- Selvfølgelig er det nemmere at leje ud til kæderestauranter, men det er altså ikke det, vi vil. Vi ser gerne en markedshal, hvor dedikerede mennesker arbejder sammen - og hvor for eksempel sandwich-baren får sine brød fra bageren, siger Martin Busk.

På en af de mange tagterrasser på Nicolinehus er det planen, at der skal være en udsigtspool.Illustration: Aart Architects

Det rigtige miks

Bricks har en række rådgivere inde over markedshallen. En af dem er Peter Bur Andersen fra københavnske Briq, der blandt andet er kendt for udviklingen af kvarteret omkring Guldbergsgade på Nørrebro.

Briq skal stå for indretningen af Markedshallen - og er med på sidelinjen som rådgivere om, hvad det er for et miks, en århusiansk markedshal skal indeholde.

- Når man skal skabe en bydel, hvor folk gerne vil være, er der tre elementer, der spiller en rolle. Det rekreative, det kulturelle og det kommercielle. Og det sidste spiller en stor rolle, hvis man skal have en by til at omfavne en ny bydel som Aarhus Ø, der endnu ikke har sin egen sjæl, siger Peter Bur Andersen og fortsætter:

- Det er svært, fordi markedshallen skal appellere meget bredt, men det handler om at kombinere god kvalitet til fornuftige priser med et bredt udbud og med folk, der brænder for det de laver og handler med. Kunsten bliver at finde de rigtige, der vil lege med, så det kan blive et sted med en unik karakter.

Crossfit, kontorer og Føtex

På etagen over markedshallen er det planen at indrette et kontorområde, hvor små virksomheder og enkelt-personer kan leje sig til en arbejdsplads for kortere og længere tid. I kælderen kommer der et i crossfit-center.

I den sydlige bygning kommer der dagligvarebutik - Føtex - i stueplan. Butikken er holdt inde i bygningen, så langs facaderne bliver plads til mindre butikker, caféer og restauranter.

Mellem de to bygninger skærer et lille stræde sig igennem - velegnet til cafeer, udeliv og til en statue af damen, der lægger navn til det hele, Nikoline Koch, der blandt andet startede N. Kochs Skole.

- Ved siden af den nordlige bygning kommer der en udsmykket, rekreativ plads med boldbaner og aktivitetsmuligheder. Derudover arbejder vi på at få anlagt en grøn havnelund mellem Nicolinehus og havneramblaen i hele ramblaens længde. Det vil skabe et fantastisk attraktivt byrum, der tilbyder herlighedsværdien ved at være helt tæt på vandet, siger Martin Busk.

Bindeled mellem C og Ø

Han ser Nicolinehus som bindeleddet mellem Aarhus Ø og Midtbyen - som destinationen, der trækker midtbyen helt ned til kajkanten - også med arrangementer, koncerter og mindre markeder i det fri.

- Det er gået op for os, at det her ubestridt er den bedste placering på Aarhus Ø. Midt mellem Bassin 7 og lystbådehavnen. Du får solen ind hele vejen ind, og lystbådehavnen er med sit liv en gave til Nicolinehus. Jeg flytter selv derned, siger Martin Busk.

Nicolinehus forventes færdig i slutningen af 2020.

I toppen af artiklen kan du se en video, der viser udsigten fra de forskellige etager i Nicolinehus.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Annonce