Annonce
Aarhus

Byggemarked på skolevej? Mulig byggetilladelse skaber ballade i Brabrand

Winnie Dollerup Waller og Thomas Steffensen er nogle af de borgere i Brabrand der kæmper for, at kommunen ikke giver byggetilladelse til et byggemarked på vejen bag dem. Foto: Axel Schütt

Jem & Fix har ansøgt kommunen om lov til at placere et nyt byggemarked på J.P Larsens Vej, men det mener beboerne i området er en rigtig dårlig ide. - Vejen er i forvejen præget af tung trafik, og et byggemarked vil kun gøre det endnu værre, lyder det fra nogle af dem.

BRABRAND: Winnie Dollerup Valler måtte spærre øjnene op, da hun først på sommeren på hjemmesiden voresbrabrand.dk kunne læse, at Jem & Fix har søgt om tilladelse til at opføre et byggemarked på J.P. Larsens vej 15 - lige over for Winnie Dollerup Vallers hjem hvor hun bor med mand, børn og hund.

- Jeg blev mildest tal overrasket, for spørger du mig, er det et rigtigt dumt sted at placere et byggemarked, siger hun.

Vejen, hvor byggemarkedet skal være, hvis der gives tilladelse, er i forvejen præget af tung trafik og mange biler. Derudover er vejen fra kommunens side også kategoriseret som værende en skolevej, hvilket betyder, at der dagligt færdes flere hundrede skolebørn.

Winnie Dollerup Valler besluttede sig derfor for - sammen med to af de andre nærmeste naboer - at indkalde til et møde for indbyggerne i Brabrand. De ville se, om de mon var de eneste, der var bekymret for placeringen af et byggemarked på J.P. Larsens vej. Et byggemarked der vil betyde, at endnu flere biler og lastbiler dagligt ville skulle køre på vejen.

Og til Winnie Dollerup Vallers glæde viste det sig, at de bestemt ikke var de eneste:

- 26 beboere mødte op, og der var bred enighed om, at det var en skidt idé med et byggemarked lige præcis på de grunde, siger hun.

Siden har beboerne i Brabrand startet facebookgruppen Byggemarked på skolevej - Nej tak, der i skrivende stund har 413 medlemmer. Her er der også startet en underskriftsindsamling mod byggetilladelsen. Her har 263 indtil videre skrevet under.

Vi har kæmpet for sikkerheden i mange år, og det har blandt andet resulteret i, at kommunen har givet tilladelse til, at der i 2019 etableres vejbump på vejen. Så nytter det ikke noget, at man samtidig giver tilladelse til et byggemarked.

Thomas Steffensen, beboer i Brabrand

Kommuneplan


  • Winnie Dollerup Valler og Thomas Steffensen håber på at kunne hente støtte i Kommuneplan 2017. I planen står der nemlig, at området mellem J.P Larsens vej og jernbanen er udlagt som byomdannelsesområde. Kort fortalt betyder det, at man i byrådet regner med, at der skal byudvikles på området, hvilket oftest betyder nye boliger.
  • I Brabrand har byrådet også peget på området ved den tidligere Jaka-fabrik som oplagt til byomdannelsesområde.
  • I kommuneplanen står følgende om byomdannelsesområder: "I byomdannelsesprojekter har interessen primært været fokuseret på at etablere boliger. Det vil der også fortsat være et stort behov for. Men for at sikre et mere aktivt byliv fra morgen til aften og for at understøtte de kommende infrastrukturprojekter, herunder letbanen, stiller byrådet i nogle af byomdannelsesområderne krav om, at en væsentlig andel af byggeriet i området bliver til erhverv."

Kilde: Kommuneplan 2017

Det er på stykket her bagved (fra det grønne areal og til den røde bygning) at Jem & Fix har søgt kommunen om tilladelse til at opføre et byggemarked. Det vil ifølge Thomas Steffensen og Winnie Dollerup Valler betyde for meget tung trafik på vejen, der er en skolevej. Foto: Axel Schütt

Sikkerhed frem for alt

Siden er der nedsat en styregruppe bestående af fem personer, heriblandt Winnie Dollerup Valler. Styregruppen vil blandt andet presse på for at blive hørt, inden kommunen udsteder den endelige byggetilladelse.

Med i styregruppen er også Thomas Steffensen, der bor lidt længere nede af J.P. Larsens vej. For ham handler det også om sikkerheden.

- Vi har kæmpet for sikkerheden herude i mange år, og det har blandt andet resulteret i, at kommunen har givet tilladelse til, at der i 2019 etableres vejbump på vejen. Så nytter det ikke noget, at man samtidig giver tilladelse til et byggemarked, siger han.

- Sikkerheden er det allervigtigste, understreger Winnie Dollerup Valler.

De har dog også svært ved at forstå, at man fra kommunens side ikke tænker mere i en helhedsplan, i stedet for at bygge tilfældige byggerier hist og pist:

- De burde spørge sig selv, hvad det egentligt er, der ønskes for området. Området har super meget potentiale, men det nytter ikke, at man med den ene hånd giver tilladelse til et byggemarked, og så om to år finder ud af, at man gerne ville have lavet noget andet fedt på grunden, siger Winnie Dollerup Valler.

- Vi savner nogen, der har helikopterblikket på og spørger sig selv; hvad er det, vi vil med Brabrand, uddyber Thomas Steffensen.

Hør journalist Emma Ahlgren fortælle om historien her

Annonce

Dialog med kommunen

Thomas Steffensen og Winnie Dollerup Valler - og en hel del af de resterende indbyggere i Brabrand - er mere end villige til at gå i dialog med kommunen.

- Vi har en masse ideer, og vi vil gerne hjælpe dem, siger Thomas Steffensen.

- Vi vil rigtig gerne den her dialog, for vi gider ikke bare være sure borgere, siger Winnie Dollerup Valler.

Det kræver dog, at kommunen også er villig til at gå i dialog med dem. Og det er hverken Thomas Steffensen eller Winnie Dollerups Vallers indtryk, at de er det.

Teknisk rådmand Bünyamin Simsek har vist interesse for projektet, men derudover er de meget svære at komme i kontakt med, fortæller de.

- Vores indtryk er, at det hele virker så besværligt. Det er eksempelvis enormt svært at finde ud af, hvem man skal snakke med. Man kan ikke bare komme ind og se hej, siger Thomas Steffensen.

- Nej, vi savner simpelthen at finde ud af, hvad er det, de vil? Vil de gerne snakke? Skal vi invitere dem på kaffe? spørger Winnie Dollerup Valler.

Indtil der - måske - bliver sat gang i dialogen har styregruppen tænkt sig at mobilisere så mange kræfter i lokalområdet, som det er muligt. De har også sat en advokat på sagen, der blandt andet skal hjælpe dem og finde ud af, hvad deres muligheder er.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Dagens corona-tal: Smitten spreder sig med stor hastighed, men der er også en god nyhed

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Navne For abonnenter

Kammerherren kan godt lide at arbejde på godset

Aarhus

10 millioner for nyt letbanestop til badegæster og skovture: Politikerne er positive, men fagfolk er ikke om bord

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Alarm 112

Videodagbøger kredser om masseskyderier selv om plan var droppet

Annonce