Annonce
Aarhus

Byggeprojekter står i kø: 10.000 flere beboere i Midtbyen på seks år

Indbyggertallet i den centrale del af Aarhus er vokset fra 60.000 til 70.000 i løbet af de seneste seks år. Ceres-byen er et af de steder, hvor der er bygget et stort antal boliger til de mange, der gerne vil bo midt i byen. Foto: Axel Schütt

Midtbyen er vokset fra 60.000 til 70.000 indbyggere siden 2013. Og væksten ser ud til at fortsætte de kommende år, hvor masser af nye boliger på vej blandt andet på Aarhus Ø, omkring Godsbanen og på Amtssygehuset.

AARHUS: Midtbyen har fået rigtig mange flere beboere de seneste seks år.

I perioden er antallet af midtby-boere vokset med 10.000 - fra knap 60.000 til knap 70.000. 20 procent af århusianerne bor nu i Aarhus C eller på Trøjborg.

Godt halvdelen - 53 procent - af dem er nu unge mellem 18 og 29 år.

Det viser helt nye tal fra Aarhus Kommune.

Til sammenligning er indbyggertallet i hele kommunen i samme periode vokset med godt 25.000.

Annonce

Tema om fortætning

De kommende dage sætter vi fokus på "huludfyldningsplanerne" i midtbyen.

Vi har indtil videre skrevet om disse projekter, der er på vej:

Mange flere boliger

Det er først og fremmest i de store byomdannelsesområder på Aarhus Ø og i Ceresbyen, at antallet af boliger er vokset i takt med antallet af borgere i Midtbyen.

Andre steder har folk fået tag over hovedet, fordi kontorejendomme er bygget om til boliger. Det er for eksempel sket i Mejerikontorets tidligere lokaler over Føtex i Frederiks Allé, i Skats tidligere kontorer i Scandinavian Center og i tidligere advokatkontorer på Klostertorvet/Frue Kirkeplads.

Resten af de ekstra boliger er kommet drypvist i mindre byggeprojekter og spredt huludfyldning og fortætning i den eksisterende by, hvor der ofte er sket det, at mindre ejendomme er revet ned og erstattet med større, eller at huller i en husrække er lukket med nybyggeri.

Boliger til endnu flere

Alt peger mod, at Midtbyen også de kommende år kommer til at vokse voldsomt. Fordi byen vokser, og mange mennesker gerne vil bo centralt.

Og hvor skal de så bo?

Ja, den spredte midtby-fortætning vil fortsætte de kommende år viser blandt andet de byggeprojekter, Århus Stiftstidende har præsenteret og kommer til at præsentere i ugens løb.

Det vil dog fortsat være de store byomdannelsesområder, der leverer langt hovedparten af de nye boliger i Aarhus C. På Aarhus Ø, på Godsbanen og på trekanten lige bag Godsbaneområdet, og på Amtssygehuset.

Derudover er mange boliger på trapperne i større enkeltstående byggerier i blandt andet Valdemarsgade, Saltholmsgade og på Ceres Allé.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Røver slap af sted med to halve 200-kronesedler: Nu er han efterlyst af politiet

Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Kulturrådmanden svarer igen: P-kaos på fiskerihavnen er ikke mit bord

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Annonce