Annonce
Aarhus

Bygherren: MT Højgaard havde ikke styr på byggeriet i Vestergade

Billedet er taget under borearbejdet op ad Vestergade 69. Fotografen fortæller, at han med egne øjne så, hvordan det væltede op med vand og gammel havbund, når der blev sprøjtet beton ned, mens bordet blev hevet op. Foto: Privatfoto.
Ifølge bygherren var svigt fra MT Højgaards side under både projekteringen og udførelsen af arbejdet på nabogrunden til Vestergade 69, den primære årsag til skaderne på bygningen.
Annonce

AARHUS: Totalentreprenøren på Biblioteksparken, MT Højgaard, havde ifølge bygherren dårligt styr på byggeriet, hvor naboejendommen Vestergade 69 slog revner, så beboerne måtte evakueres.

I et udkast til et såkaldt syns- og skønstema, avisen er i besiddelse af, skriver bygherrens advokat, Peter Dianati, at bygherren har fået oplyst:

"at arbejderne ikke blev fremmet med geoteknisk bistand og overvågning."

Der var tilsyneladende ikke geoteknikere til stede på byggepladsen, mens der blev boret så tæt som 25 centimeter fra naboejendommen. En geotekniker beskæftiger sig med jordens indre opførsel, der i blandt reaktionen på ydre påvirkninger.

Udkastet beskriver endvidere.

"at et bor knækkede under boringen, at boret blev hevet for hurtigt op hvilket har medført et midlertidigt hulrum, at det under boringen stod op af hullerne med gytje eller andet flydendemateriale samt materiale fra nabo fundament".

Når boret trækkes baglæns op, er det meningen, der skal pumpes beton ind i det hulrum, boret efterlader. Hvis vandtrykket er for højt, kan det ikke lade sig gøre, da vandet presses ind der hvor betonen skulle havde været. Det ville en geotekniker måske havde opdaget, hvis han havde været til stede på byggepladsen.

På billedet kan man se, hvordan der etableret en såkaldt sekant-væg op af ejendommen Vestergade 69. Andre steder på byggepladsen er der banket spunsvægge ned. Foto: Axel Schütt
Annonce

Havde ikke tegningerne

Der blev ikke, ifølge bygherren, truffet de fornødne forholdsregler, inden byggeriet gik i gang. Blandt andet havde MT Højgaard ikke set tegningerne over nabobygningen, før den havde slået så store revner, at byggeriet måtte indstilles og beboerne evakueres.

I udkastet til syns- og skønstema kan man læse.

"Forud for igangsætning af funderingsarbejderne er det Bygherrens opfattelse, at MT Højgaard ikke har gennemført en særlig risikovurdering af ejendommen Vestergade 69. Ligeledes har MT Højgaard tidligere oplyst, at tegninger til bygningen Vestergade 69 først er indhentet efter standsningspålægget."

Et syns- og skønstema indsendes typisk samtidig med at man begærer afholdelse af et syn og skøn. Det indeholder de spørgsmål, man ønsker at stille til skønsmanden.

I en email, avisen er i besiddelse af, skriver advokat Peter Dianati.

"Voldgiftsnævnet anmodes om at udmelde en juridisk dommer til at træffe afgørelse"

Ifølge bygherre Jens Winther er det videre forløb tostrenget.

- Det ene er bagudrettet og handler om syn og skøn; hvad der skete og hvem der bærer ansvaret. Heldigvis har vi et forretningsmæssigt syn på den del af sagen. Det er der nogen, der må afklare, og så må vi acceptere deres afgørelse, siger Jens Winther.

Og fortsætter.

- Det andet er fremadrettet, hvor vi, MT Højgaard og ejerforeningen taler om, hvordan vi bedst muligt kommer videre. Det har vi en positiv og åben dialog om. Vi er meget opmærksomme på, at det, vi har en tvist, der har give sig udslag i syn og skøn, ikke må få negativ indflydelse på den fremadrettede del af forløbet, siger han.

Annonce

MT Højgaard svarer

Avisen har spurgt MT Højgaard, hvordan selskabet forholder sig til kritikken fra bygherren og håndværkere.

MT Højgaard svarer på mail, at de ikke ønsker at diskutere syn- og skønstemaer offentligt, og at de gør hvad de kan for at finde en løsning, så alle kan komme videre.

Entreprenørfirmaet skriver også:

"Rent teknisk er det sådan, at når vi borer en sekantvæg, sådan som vi gjorde på nabogrunden til Vestergade 69, så borer vi først hver anden pæl i pælerækken, og så efterfølgende de pæle der overlapper. I denne proces er det naturligt, at vi borer i allerede hærdede pæle, og derfor vil der af og til kunne ses små betonstykker fra disse pæle i det materiale, der bores op. Disse stykker er således ikke materiale fra nabobygningen."

"Hos os har vi taget hændelsen på Vestergade 69 meget alvorligt. Da der kom meldinger om revner i bygningen, evakuerede vi den, tilkaldte fagfolk, betalte genhusning af beboerne, samt gjorde alt hvad vi kunne for, at beboerne kunne komme hurtigst muligt ind og hente deres ejendele."

Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Muligt gennembrud i sag om skuddræbt rapper: To sigtede mænd frygter for deres liv

Aarhus

Ekspert om corona-bølgen i Aarhus: - Overraskende, kraftfuld og meget pludselig

Aarhus For abonnenter

Tonicha går med mundbind i bussen: 25-årig ven døde af corona

Aarhus

Efter øget smittetryk i Aarhus: Storcenter Nord lukker legeland og fjerner borde

Annonce