Annonce
Østjylland

Bygningspriser gik til nyt hus i gammel forklædning og en perle på landet

Johan Tesdorpf foran den nye "smedebolig", som rummer tre lejligheder. Godsejeren premieres for at have skabt en bygning, der harmonerer godt med det eksisterende herregårdsmiljø. Skabelonen til huset er et tilsvarende hus, der ligger tæt på - men er 150 år ældre. Foto: Mads Dalegaard
Odder Kommune præmierede mandag godsejer Johan Tesdorpf for afløseren for den gamle smedebolig ved Rathloudals Allé og ejerne af Karensminde for flot renovering af stuehus.
Annonce

Odder: Et nyt hus bygget i harmoni med det eksisterende herregårdsmiljø og et flot renoveret stuehus af de lidt finere -  laaaangt ude på landet.

Traditionen tro uddeler Odder Kommune hvert år to bygningspriser, og i år er modtagerne  godsejer på Rathlousdal Johan Tesdorpf samt ejerne af gården Karensminde på Lilliensborgvej 35 ved Gylling.

Rådet til Uddeling af Bygningspriser

Rådet til Uddeling af Bygningspriser består af:

Byrådsmedlem Elvin J. Hansen (S).

Lars Mørck Ottosen fra Odderegnens Forening for Bygnings- og Landskabskultur.

Peter Astrup fra Køb Odder.

Peder Skipper fra Udvikling Odder.

René Henriksen fra Dansk Byggeri.

Arkitekt MAA Esben Dannemand Frost.

Eva Schmidt fra Odder Lokalhistoriske Arkiv.

Klaus Markmann fra Odder Museum.

Prisen for bemærkelsesværdigt nybyggeri går pudsigt nok til et hus, som i den grad udtrykker historie, idet modtageren er Johan Tesdorpf, der ejer godset Rathlousdal.

Han søgte og fik i 2018 blandt andre Fredningsnævnets tilladelse til at rive den gamle smedebolig ned og i stedet opføre en nyt hus betydeligt længere inde på matriklen.

En af begrundelserne for at ville fjerne det gamle hus var, at det i årenes løb var blevet meget forfaldent, og at det i øvrigt ikke var særligt attraktiv at bo i, fordi der kun var halvanden meter ud til kørebanen. Endvidere ville det koste mere end syv millioner kroner at renovere bygningen.

Den gamle smedebolig ved Rathlousdal gik i sine sidste år meget i forfald. Desuden var beliggenheden tæt på landevejen ikke særlig hensigtsmæssig. Foto: Søren E. Alwan

Det, som har udløst bygningsprisen, er den nye "smedebolig", som rummer tre lejligheder. Udvendig er huset opført som en næsten tro kopi af et cirka 150 år gammelt hus kun 100 meter derfra, og netop den detalje har imponeret Rådet til Uddeling af Bygningspriser.

"Byggeriet er udført stilmæssigt overbevisende og er gedigent udført og særdeles veltilpasset i det omkringgivende herregårdsmiljø. Det er et eksempel på, at det er muligt at nyopføre bebyggelse i historisk stil", hedder det blandt andet i indstillingen til prisen.

Annonce

Skilt forskrækkede

Johan Tesdorpf tager imod prisen med stor glæde, som han giver firmaet HusCompagniet en stor del af æren for.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at mange borgere kiggede lidt mistroisk på firmaets skilt, da det kom op i forbindelse med byggeriet i starten af 2019. De frygtede formentlig, at den gamle smedebolig skulle erstattes af et traditionelt typehus. Men det skete ikke. Jeg synes selv, at vi har fået skabt et flot herregårdsmiljø med to næsten identiske huse samt den gamle smedje, som er blevet renoveret fra top til bund. Den fungerer nu som garage for lejerne i det nye hus, siger godsejeren.

Annonce

Flot renovering

Hvad angår Karensminde begrunder formanden for Rådet til Uddeling af Bygningspriser, byrådsmedlem Elvin Hansen (A) udvælgelsen med, at ejerne Birthe og Niels Matthiesen har renoveret det gamle stuehus i fuld harmoni med det oprindelige udseende. Desuden fremhæver han, at selve gårdmiljøet er blevet genetableret i overensstemmelse med historien.

Prisen gives da også som en kategori B-pris, som går til ejere, som har har lavet en veludført renovering og været tro mod den oprindelige byggestil og bygningsdetaljerne.

Karensminde på Lillienborgvej ved Gylling

Sidste år var modtagerne af priserne det nye kapel på Torvald Køhlsvej i Odder og ejerne af en villa på Solvangs Alle 7 i Odder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Bakken Bears vandt 12. sejr på stribe

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Alarm 112

Ingen afskærmning eller håndsprit: Risskov-kiosk kan se frem til bøde

Annonce