Annonce
Aarhus

Byhuse, runde huse og drivhuse skal kickstarte ny by i Årslev

Et af de tre projekter, der skal kickstarte Årslev Fælled, er disse byhuse, der ligger skulder ved skulder med fælles område og udsigt til Årslev Engsø. Visualisering: Christoffersen og Weiling Architects

Tre mindre projekter skal kickstarte Årslev Fælled.

ÅRSLEV: I udkanten af Årslev ligger en grund, udstykket til parcelhuse. Her vil Kim Bisgaard, direktør i Culture & Business by Innovation Lab, og Søren Leth, Sleth Arkitekter, i stedet for de seks parcelhuse, der er plads til, opføre 15-16 boliger i forskellige størrelse, så der er boliger til både familier, par og enlige.

- De skal kun have en mindre privathave. Resten af området skal i stedet blive en minifælled til fælles aktiviteter for hele Årslev, siger Kim Bisgaard.

Med inspiration fra både de tætte bymiljøer i Aarhus' centrum og de gamle landsbyers huse kan husene blive rammen om nye boformer med tæt fællesskab, men også med lys, luft og udsigt, idet husene skal bygges skulder ved skulder langs Skibbyvej ud til en minifælled og med kig ud over Årslev Engsø.

Det andet af de tre projekter, de to vil i gang med, ligger på en mark lige vest for Årslev. Her er planen at opføre almene boliger. De skal også være fællesskabsorienterede, og målgruppen bliver de nyuddannede, der på grund af høje boligpriser flytter til byer som Horsens eller Silkeborg.

- Vi vil give dem en vej ind til områdets boligmarked. Så kan de siden flytte i ejerbolig eller i større, privat lejebolig et andet sted i Årslev uden, at de skal flytte børn fra institution og venner, siger Kim Bisgaard.

Husene bliver runde og rummelige.

- Jeg synes, de ligner Apples nye hovedkvarter, der er under opførelse i Silicon Valley. Men det kendte Søren Leth nu ikke, da han tegnede Årslev-cirklerne.

Annonce

"Nyskabende"

- Vores mål er, at et barn på seks år ikke aner, om mor og far bor til leje eller i en almen- eller ejerbolig. Det er ligegyldigt i denne sammenhæng, siger Kim Bisgaard.

Det projekt skal opføres i samarbejde med Brabrand Boligforening, og direktør Keld Laursen glæder sig:

- Vi synes, at projektet er både nyskabende og inspirerende. Det passer med vores tanker om at videreudvikle den almene bolig, siger Keld Laursen.

Det tredje projekt hedder Årslev Enge og er udviklet af en anden lodsejer, der har antaget arkitekt Niels Christoffersen til at udvikle projektet. Det drejer sig om en grund med syv drivhuse, hvoraf de fire er i temmelig dårlig stand. De to anvendelige drivhuse lejes af et fællesgartneri.

- Ideen er at bygge det eksisterende, men faldefærdige op igen og lade fællesgartneri-foreningen blive en del af den permanente løsning. De bygger kun, hvor der nu er gamle drivhuse og i god dialog med fællesgartneriet, som er ved at flytte til nyere og bedre drivhuse, siger Kim Bisgaard.

Cirkelformede almennyttige boliger er en del af projektet i Aarslev Fælled.
Dette kort viser de tre projekter, der kan sætte gang i Årslev Fælled-projektet, hvis Årslev kommer med i ny kommuneplan som rammeområde.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce