Annonce
Aarhus

Bykultur-pris: Toiletbygning på Vesterbro Torv, Ridehuset og Åbyhøjs elværk har én ting til fælles

Aarhus Street Food århus streetfood, fotograferet 6. april 2022 Foto: Jesper Bech Pedersen
Fristen for at foreslå kandidater til bykulturprisen Årets Bernhardt nærmer sig. Og der er masser af mulige emner til hædersprisen, der i år har fokus på bygninger, der har fået nyt indhold og nye funktioner i stedet for bare at blive revet ned.

AARHUS: Hvad har Ridehuset, Elværket i Åbyhøj og det gamle offentlige toilet på Vesterbro Torv til fælles?

De er alle tre ældre bygninger, der er bevaret og måske bygget lidt om, og som har fået helt nye funktioner.

Ridehuset var et militært ridehus i forbindelse med Vester Allés kasserne. Nu er det rum for koncerter, udstillinger og markeder blandt andet.

Annonce

Elværket i Åbyhøj var engang netop Åbyhøjs elværk. I dag er det bydelens kultur- og medborgerhus.

Kom med din kandidat

  • Frem til og med søndag 15. maj kan du komme med forslag til, hvad og hvem du synes skal hædres med Årets Bernhardt-prisen 2022.
  • Forslag – ledsaget af en kort tekst, der beskriver kandidaten, et eller flere fotos af bygningen/stedet og kontaktoplysninger på den/de der ejer eller driver bygningen - sendes til mosv@stiften.dk
  • En dommerkomité i Foreningen for Bykultur nominerer blandt de foreslåede tre kandidater til Årets Bernhardt.
  • Foreningen går især efter kandidater, der har fået ny funktion indenfor de seneste 10 år, og hvor der er en form for fællesskab omkring bygningen.
  • Der bliver herefter i perioden fra 29. maj til og med 10. juni her på stiften.dk en afstemning om, hvem af de tre nominerede, der skal have prisen.
  • Vinderen får prisen overrakt under festlige former ved et arrangement på vinderens hjemmebane fredag 17. juni.
  • Prisen består af det festlige arrangement med øl, vand og pølser – og en bænk – eller andet efter vinderes ønske – med en Årets Bernhardt-plakette på.

Og den runde toiletbygning på Vesterbro Torv fra dengang, hvor byen havde bemandede offentlige toiletter, er i dag forvandlet til takeaway-restauranten Thai & Sushi.

De er eksempler på den type genbrug af ældre bygninger, som Foreningen Bykultur i Aarhus gerne vil hædre med prisen Årets Bernhardt 2022. Foreningen efterlyser kandidater til, hvem der skal have årets pris, og du kan komme med dit forslag.

Street food, beboerhus og kaffebar

Og vi kan fortsætte rækken af eksempler på bygninger, der helt har skiftet funktion:

Langelandsgades Kasserne er for eksempel for længst blevet en del af Aarhus Universitet. Nu er kommunehospitalet på vej til også at blive genbrugt som universitet.

Fra to ristede og en Cocio til to latte og en choko croissant og en kardemommesnurrer. Pølseboden på Ingerslevs Boulevard er med succes forvandlet til en kaffebod. Arkivfoto: Axel Schütt

DSB's gamle busgarage på rutebilstationen er forvandlet til Aarhus Street Food, hovedbiblioteket i Mølleparken er blevet til et hostel, brødfabrikken i Sølystgade til beboerhus for Øgadekvarteret, det gamle gasværk i Brabrand til kultur- og forsamlingshus, pølseboden på Ingerslevs Boulevard er forvandlet til en trendy kaffebar, og Godsbanegården er blevet et kultur-produktions-center.

Der er masser af århusianske eksempler på ældre bygninger, der har mistet deres oprindelige funktion, men som alligevel er blevet bevaret og har fået nyt indhold.

Annonce

Engagementet driver værket

- Hver gang det lykkes at skabe nyt liv i en ældre bygning, står der som regel en eller flere engagerede personer bag. Engagement, samskabelse, bæredygtighed og ressourcer driver arbejdet, og det er netop dette engagement i at bevare og forny, som Foreningen for Bykultur ønsker at sætte fokus på, siger Susanne Aagaard, der er medlem af repræsentantskabet i Foreningen for Bykultur og tovholder på Årets Bernhardt 2022.

Efter hamskiftet har Elværket i Åbyhøj lagt lokaler til masser af kultur. Her der Søndags Matiné med SaxGroup Århus. Pressefoto

Og hun fortsætter:

- Vi ved, at mange i byen sætter stor pris på, at byens historie bevares, og at man kan opleve en mangfoldighed af bygninger fra forskellige perioder. Industribygninger, stationsbygninger, landbrugsbygninger, posthuse, mejerier, købmandsgårde, menighedshuse, vandtårne og så videre er alle bygninger fra fortiden, som i dag har mistet deres oprindelige funktion. Bevaring af bygninger giver kun mening, når de gives en ny funktion, og når de igen kan give noget tilbage til byen. Og heldigvis står mange af fortidens bygninger stadigt til glæde for os alle.

Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce