Annonce
Aarhus

Byparken er et samlingspunkt for alle i festugen

Aarhus Streetart Festival er en tilbagevendende begivenhed i festugen. Kunstnere fra hele verden arbejder på deres malerier på 5 x 5 meter store træplader, der i løbet af ugen ændrer både farver og motiv. Til venstre er Peter Birk, ejer af Galleri Grisk, i gang med at lægge lag på lag i et værk, der på sigt bliver til et skibsvrag og palmeblade. Til højre er canadiske Kevin Johnsson inspireret af liv og død i gang med et maleri, der når ugen er omme kommer til at forestille et kranie og blomster. Det er processen, der er vigtig, og kunstværkerne bliver til i løbet af festugen på Frederiks Allé og rundt omkring i Byparken. Foto: Axel Schütt

Aarhus Festuge har igen i år spærret Frederiks Allé af for trafik og gjort plads til Byparken og et væld af aktiviteter. Det må siges at være en succes, efter alt at dømme på festugens tredje dag - en solrig søndag.

AARHUS: Hvad enten man er til modeltog, street art, ponyridning eller tyrkisk kaffe, kan man få opfyldt sine ønsker i Byparken under Aarhus Festuge.

Byparken, der strækker sig fra Rådhusparken, over Frederiks Allé og rundt omkring foran Musikhuset og på Officerpladsen, har noget for enhver smag og enhver alder.

Annonce
Sejla Bilic, 27, og Rebecca Larsen, 25, gik tilfældigvis forbi Byparken og Det Turkise Telt søndag. Her så så hyggeligt ud, at de købte et spil kort og noget turkisk te og kaffe, og slog sig ned i solen ved de små taburetter og borde. Foto: Axel Schütt

Street art fra alle verdenshjørner

Frederiks Allé er omdannet til et atelier under åben himmel, hvor streetart-kunstnere arbejder på deres værker, der ændrer sig og tager form i løbet af festugen.

- Jeg arbejder mig frem i lag. Jeg har kompositionen i hovedet, og så bygger jeg ud derfra, så det ændrer sig meget de kommende dage, siger kunster Peter Birk, der ejer Galleri Grisk, som står bag Streetart festivalen under Aarhus Festuge, mens han maler på sin 5 x 5 meter store træplade.

På sigt skal hans værk forestille et skibsvrag med palmer, men hvordan det helt præcist skal se ud, finder han ud af undervejs. I festugen er det processen, der er vigtig.

- Man er tæt på folk og er mere blottet, og det er fedt, for folk stopper interesserede op og spørger ind til, hvad man laver, siger han.

Kunstnere fra hele verden har fået hver sin 5 x 5 meter store væg at udsmykke. En af dem er canadiske Kevin Johnson, der er visuel kunstner og tatovør. Han er optaget af liv og død og er derfor godt i gang med penselstrøg, der på sigt bliver til et kranium og blomster.

- Der er et fællesskab i vores miljø, så det er fedt at være her, hvor vi kan netværke og inspirere hinanden i flere dage, siger Kevin Johnson. Hans svoger er godt i gang med et maleri længere henne ad Frederiks Allé, og det er derfor oplagt for canadieren at besøge både familie og streetart-festival denne uge.

Normalt kører modeltog rundt hjemme i Egå, men under Aarhus Festuge er spor og damplokomotiver flyttet ind i Byparken, hvor både børn og voksne kan få en tur. Formanden for modelparken er særligt glad for placeringen i år, hvor man nemt og let tilgængeligt kan have både barnevogne og kørestole med. Foto: Axel Schütt

Tyrkisk kaffe og kortspil

Noget af det, som Byparken kan, er at få forbipasserende til tilfældigvis at stoppe op.

Det oplevede veninderne Sejla Bilic, 27, og Rebecca Larsen, 25, der søndag eftermiddag skulle til koncert på Hos Anders. På vejen opdagede de Det Turkise Telts små borde og taburetter, som stod spredt over græsplænen midt i solen.

- Sejla har aldrig rigtig været i festugen, så vi ville gerne ned og se, hvad der skete, og så så det bare så hyggeligt ud her, fortæller Rebecca Larsen.

De købte et spil kort og satte sig ved Det Turkise Telt med et par kopper tyrkisk te og kaffe og nød den solrige søndag.

Aarhus Festuge har igen i år spærret Frederiks Allé af for trafik og bundet Rådhusparken og Musikhusparken sammen til Byparken. Her kan man opleve Streetart Festival, Det Turkise Telt, alverdens arrangementer for børn, og Ridehuset er omdannet til et spisekammer fyldt med alt godt fra havet. Foto: Axel Schütt

Damplokomotivet i Rådhusparken

Mens malerierne tager form og tyrkisk te bliver skænket, kører børn, forældre og bedsteforældre med modeltog rundt i Rådhusparken. Damplokomotivet kommer futtende til endestationen, og det er tid til at stå af, så nye passagerer kan komme på.

- Vi er glade for den fine plads i Rådhusparken. Mange familier kommer forbi, og det er nemt at komme hertil med barnevogn og kørestol, siger formand for Modelparken Danmark, Erik Christiansen.

Sidste år kørte modeltogene bag Musikhuset, og der var tilgængeligheden udfordrende, så placeringen i år er idéel.

- Der er mange, der tilfældigvis kommer forbi og ser os og tager en tur. Det er vi selvfølgelig glade for, og så giver det flere penge at bygge modeltog for, siger han.

En af de nyere modeltog, som frivillige i Modelparken har bygget, er en mini-letbane, men den er for tung til at køre på skinnerne i Byparken, så den kører hjemme hos Modelparken i Egå.

Rådhuspladsen og Officerpladsen er igen i år pyntet med sanselige growrooms fyldt med blomster og med bænke indenfor. Hvert rum har et tema, der er inspirationen bag de planter, rummene er fyldt med. Foto: Axel Schütt

Byparken har også alt fra ponyridning, hoppeborg og økohaver for de mindste, til podcast og film i Kuplen, mens der hver morgen er morgenyoga. Du kan læse meget mere om Byparken på festugen.dk.

Kevin Johnson er kommet fra Canada for at være med til Aarhus Streetart Festival i festugen. Han er visuel kunstner og tatovør i Canada, men i løbet af festugen kan man se hans 5 x 5 meter store værk ændre sig og tage form. For kunsterne er det processen, der er vigtig i denne uge, og så handler det om at netværke, lære hinanden at kende og have det sjovt med kunstnere fra hele verden. Foto: Axel Schütt
"Med hovedet i skyerne" hedder den polske lydoplevelse, man i festugen kan opleve i Byparken. Og man har bogstavelig talt hovedet i skyerne. Eller hvert fald skyer på hovedet, mens man går rundt mellem hinanden i grupper og lytter til en 21 minutter lang fortælling. Det er det polske teater, Teatr Delikates, der står bag den sjove og anderledes interaktive leg. Foto: Axel Schütt
Aktiviteterne i Byparken i festugen er som en blandet pose bolsjer. Der er noget for enhver smag og enhver alder. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce