Annonce
Aarhus

Byråd forbyder landmænd at sprøjte på markerne

<p>Marksprøjtning i Danmark. I Beder har 13 landmænd fået forbud mod at sprøjte markerne. Arkivfoto: Lars Havn Eriksen/Scanpix</p>

Drikkevandet skal beskyttes. Derfor får 13 landmænd på Bederkanten forbud mod at sprøjte markerne - efter en hård kamp i byrådet.

Et flertal i byrådet besluttede i aftes at forbyde 13 landmænd i Bederområdet at bruge sprøjtemidler på deres marker - for at beskytte drikke­vandet.

Et forsøg med frivillige aftaler om at begrænse brugen af sprøjtemidler har været forsøgt gennem et par år, men har ikke givet de ønskede resultater.

Sagen kaldte stærke følelser frem i byrådet.

Annonce

På den ene side hensynet til grundvandet og vores alle­sammens drikkevand - på den anden side hensynet til de landmænd, der nu ikke længere må sprøjte på deres marker.

Bag beslutningen står et flertal bestående af Socialdemokraterne, Enhedslisten, SF, Radikale og konservative. De sidste med tilføjelsen, at de berørte landmænd skal have fuld og fair kompensation for de tab, sprøjteforbuddet påfører dem.

Venstres Gert Bjerrregaard talte heftigt imod forbuddet.

»Vi ønsker også rent drikke­vand, men vi kan ikke støtte forslaget. Et flertal i byrådet stempler et helt erhverv som syndere og giver dem en begmand i stedet for at lade forbrugerne betale for det, man nu pålægger et helt erhverv i den sydlige del af kommunen,« sagde Gert Bjerregaard.

Han anbefalede, at landmændene tilbydes en langt højere erstatning end de 50.000-70.000 kr. pr. hektar, der er den kompensation, de efter lovgivningen har krav på.

»Jeg er alvorligt bange for, at vi som byråd begår en kæmpefejl, hvis vi træffer den her beslutning,« fortsatte Gert Bjerre­gaard.

Også Knud N. Mathiesen (DF) talte meget kraftigt imod sprøjteforbuddet for landmændene i Beder-området.

Det samme gjorde Lars Boje Mathiesen (LA), der kaldte beslutningen om sprøjteforbud for at sikre grundvandet for »en ideologisk kamp.«

Teknisk rådmand Kristian Würtz (S) understregede, at problemet med sprøjtemidler - pesticider - i grundvandet er alvorligt.

»Vandværkerne finder pesticider i hver tredje boring. Der er tale om såvel gamle som nye pesticider, så det er ikke rigtigt, at der alene er tale om fortidens synder,« sagde rådmanden og fortsatte:

»Det er trist, at Venstre nu vinker farvel til den indsatsplan for Bederområdet, som partiet selv var med til at lave i 2013. Og det er trist, at det skal ske i en så religiøst, prædikende tone.«

Samtidig med beslutningen om Beder besluttede byrådet også en indsatsplan for at nedbringe sprøjtning i Stavtrup/Åbo-området for at beskytte grundvandet. Her handler det i første omgang om ad frivillighedens vej at opnå aftaler med landmænd og grundejere om at begrænse brugen af sprøjtemidler.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce