Annonce
Indland

Byråd i Aarhus afværger delvist besparelser i budget for 2019

Kommunalpolitikere i Aarhus vil lappe budgethul med flere ledige i arbejde og dermed afværge besparelser.

Et bredt flertal i Aarhus Byråd indgik natten til fredag et forlig om næste års budget. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Ifølge borgmester Jacob Bundsgaard (S) har fokus især været på at begrænse nødvendige besparelser.

- Jeg glæder mig rigtig meget over, at et bredt flertal i byrådet i fællesskab har taget opgaven på sig og fundet en ansvarlig løsning på vores budgetsituation.

- Det er især glædeligt, at vi har fået fjernet en lang række af de mest problematiske spareforslag og samtidig styrket indsatsen over for især udsatte grupper som hjemløse, psykisk syge og børn med handicap, siger han i en pressemeddelelse.

Kommunen skal spare for at lappe et hul i budgettet. Det skyldes, at byrådet sidste år vedtog et budget, der baserede sig på en forventning om, at kommunen ville vinde ved en ventet udligningsreform.

Kommunen budgetterede således med en merindtægt på 200 millioner kroner ved forventningen om afskaffelse af et såkaldt beskæftigelsestilskud.

Men det blev bare ikke til noget, fordi det ikke lykkedes at komme igennem med en ændring af udligningssystemet.

Ifølge forligsteksten kan en del af besparelserne på borgernær velfærd aflyses. Det er lykkedes at finde muligheder for at effektivisere og skære ned på administration andre steder. Derudover vil kommunen spare penge ved at få flere ledige i arbejde.

Målet er, at 1500 personer skal flyttes fra kommunal forsørgelse til selvforsørgelse om året.

- Ud over de menneskelige gevinster nedbringer det udgifterne til overførselsindkomster. Det medvirker dermed til at reducere behovet for at spare på borgernær service. Men det kan ikke fuldt ud løse opgaven med at bringe budgettet i balance, lyder det.

Ifølge Aarhus Stiftstidende var der lagt op til besparelser for 241 millioner kroner. Men det er endt med besparelser på 125,2 millioner kroner ud af det samlede driftsbudget på 20 milliarder.

Forliget er vedtaget af 28 ud af 31 medlemmer af byrådet. Kun Liberal Alliance og Enhedslisten står udenfor. Forliget skal officielt vedtages ved andenbehandlingen 11. oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce