Annonce
Aarhus

Byråd i fælles appel over for Folketinget

Aarhus Byråd står sammen om at opfordre regering og Folketing til at hjælpe med at finde den manglende finansiering.

Hjælp os!

Aarhus Byråd valgte i aftes i enighed at henvende sig til regeringen og Folketinget for at få staten til at bevilge flere penge til letbanen, der kæmper med et økonomisk hul i størrelsesordenen 5-700 mio. kr.

Staten ejer 47 procent af selskabet bag letbanen. Og i henvendelsen beder byrådet i første omgang regering og folketing om at ryste op med statens andel af de penge, der mangler, for at letbanen kan komme på skinner. Altså i omegnen af 300 mio. kr.

Annonce

I brevet argumenterer byrådet for, at det århusianske letbaneprojekt fra starten har været underbudgetteret, at der er ekstra omkostninger forbundet med at være det første letbaneprojekt i landet - og sidst men ikke mindst: At statens bidrag til letbaneprojekterne i Odense og København er markant højere pr kilometer, end tilskuddet til letbanen i Aarhus er.

»Vi kender endnu ikke den præcise overskridelse af budgettet. Vi er stadig i forhandling med leverandører,« forklarede borgmester Jacob Bundsgaard byrådet.

Venstres Gert Bjerregaard var rasende over, at byrådet ikke langt tidligere er blevet orienteret om letbanens økonomiske trængsler.

»Vi skal fortsat kæmpe sammen om letbanen. Når det er sagt var det chokerende læsning for byrådets medlemmer, at vi op til påske kunne læse i pressen, at der var tale om en markant overskridelse af budgettet,« sagde Gert Bjerregard og fortsatte:

»Vores anke er, at man ikke gik til byrådet med overskridelsen. Jeg har derefter spurgt, om der er andre måder, vi kan få en moderne letbane, og samtidig tilpasse projektet? Men det betyder ikke, at vi i Venstre tror, at man kan barbere et projekt til 2,4 mia kr. med 30 procent.«

SFs Jan Ravn Christensen gav Venstre så meget, at han også fandt det lidt sent at byrådet blev informeret om overskridelsen. Men derudover stod Venstre alene med sine spørgsmål om økonomien.

I stedet ville de andre partier hellere tale om en fælles henvendelse til Folketinget. Og her fik Venstre adskillige hip om at bruge energien på at tage fat i sin folketingsgruppe og transportordfører og få opbakning til at hjælpe ketbanen i Aarhus i gang.

»Det er vigtigt, at Venstre tager kontakt med Venstre på Christiansborg, for det er vist der, det store problem er lige nu. Men hvis det er nemmere for Venstre, at det er et samlet byråd, der henvender sig til Venstre på Christiansborg, vil vi gerne være med til det,« sagde Jan Ravn Christensen (SF).

Rådmand Kristian Würtz opfordrede også Venstre til at bakke op om det fulde letbaneprojekt, frem for at tale om at barbere det.

»Den usikkerhed, vi hører fra Venstre i aften, afspejler desværre også den usikkerhed, vi hører fra Venstres ordfører på Christiansborg. Det kan ikke nytte noget at begynde at skære dele af første etape ud. Det bliver dyrt i længden, og vi får ikke den mobilitet, der er brug for,« mente Kristian Würtz.

Gert Bjerregaard fastslog, at han og Venstre ønsker letbanen Aarhus.

»Jeg har talt flere gange med vores ordfører Kristian Pihl Lorentzen, som har bedt om en redegørelse. Når den er kommet skal vi selvfølgelig have sparket den letbane i mål. Men det er sagsgangen.«

Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Navne

Mindeord: Aase sad altid ved sit havnehus og nød morgenolen

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Annonce