Annonce
Aarhus

Byråd vil undersøge varmesøgende kameraer for at redde liv ved havnen

Varmesøgende såkaldte termiske kameraer kan redde liv. For hvis folk falder i havnen får politiet et varsel og redningsfolk kan rykke hurtigere ud, viser erfaringen fra Aalborg. Nu vil Aarhus Byråd have undersøgt teknikken og prisen nærmere. Foto: Jens Thaysen

Aarhus Byråd er positiv over for et forslag fra Det Radikale Venstre om at forbedre sikkerheden ved havnestrækningen i Aarhus med teknologi. Nu skal mulighederne og prisen undersøges nærmere.

Annonce

AARHUS: Tragiske drukneulykker i Aarhus Havn skal undgås ved hjælp af moderne teknologi.

Det mener Det Radikale Venstre, som onsdag aften fik bred opbakning til, at forvaltningen undersøger et forslag om at skabe bedre sikkerhed ved åen og havnen ved hjælp af varmesøgende såkaldte termiske kameraer.

- Vi har mistet otte mennesker i Aarhus ved åen og havnen siden 2003. Og vi skal gøre alt for at forhindre gentagelser. Derfor er vi meget glade for det initiativ, rådmanden har taget med at skabe bedre sikkerhed. Vi mener, vi også skal i gang med at bruge termiske kameraer, der kan fungere som elektroniske gitre, sådan som man gør i Aalborg. Det har i hvert fald kunnet redde to menneskeliv i Aalborg. Så lad os komme i gang, sagde Eva Borchorst Mejnertz (R) om forslaget.

Kameraer redder liv

Aalborg Kommune har i samarbejde med Aalborg Universitet udviklet nogle varmefølsomme kameraer, der kan registrere forandringer i temperaturen i vandet, også når det er helt mørkt.

Når et kamera i Aalborg Havn registrerer noget varmt i vandet, går der automatisk en alarm hos Nordjyllands Beredskab og Nordjyllands Politi, og de kan via skærme se, om det er en person, der er faldet i vandet. Derefter kan man sende redningsmandskab af afsted.

På to år er mindst to liv blevet reddet ved hjælp af varmefølsomme kameraer, skriver DR.

Kameraerne er fastmonterede på molerne, men måske vil de på et tidspunkt kunne anvendes med droner, der kan bevæge sig rundt og overvåge arealer fra luften.

Kilde: Ritzau og DR

Annonce

Ros for forslaget

Rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), var enig i, at et tabt menneskeliv er et for meget, og at det er vigtigt, at kommunen gør alt for at sikre området.

- Jeg har foreløbig sat et arbejde i gang for at sikkerhedstjekke området en gang om året. Kan vi gøre det bedre? Ja. Skal vi hegne det hele ind? Nej, sagde rådmanden.

Han roste De Radikale for det konkrete forslag og opfordrede til, at man sendte forslaget til forvaltningen for at undersøge det nærmere.

Det støttede hele byrådet.

- Kan termiske kameraer redde bare ét liv, er det givet godt ud. Især hvis vi også kan forhindre at spærre det hele af. Men et sted vil vi gerne have hegn op - det er i området mellem Dokk1 og Hotel Atlantic, fordi det er dårligt belyst, sagde Knud N. Mathiesen (DF).

Heidi Bank (V) foreslog, at man også kan overveje midlertidige afspærringer, selv om de ikke nødvendigvis er kønne, indtil der er en mere varig løsning.

Annonce

"Pas på falsk tryghed"

Partifællen Bünyamin Simsek mente, at det var en naturlig reaktion at kræve, at der skal ske noget her og nu, fordi det handler om menneskers sikkerhed.

- Så lad os bakke op om forslaget fra De Radikale og lad os i Teknik og Miljø afdække økonomien. Og hvis det koster meget, må byrådet forholde sig til det i budgetforhandlingerne. Og hvis ikke det er et stort beløb, kan det måske dækkes af et råderum.

Rådmanden understregede, at byrådet også skal passe på at signalere en falsk tryghed om, at nu er alt sikkert og trygt.

- Det bliver det aldrig, og det kommer vi ikke til at levere på. Vi er en havneby, og vi har indtaget havneområdet på en ny måde, så tusindvis af mennesker færdes der. Vi skal have en balance og kan ikke love 100 procent sikkerhed. Det er i sidste ende folks eget ansvar, understregede rådmanden.

Keld Hvalsø (EL) tilsluttede sig rådmandens vurdering.

- Men vi skal sætte skub i alt det, vi kan. Og sørge for at informationsniveauet er højt.

Dermed blev det vedtaget at undersøge det radikale forslag nærmere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Fra fan til taktholder i et af verdens største metalbands: Bastian fra Aarhus har taget turen fra tilskuerpladserne og op på scenen

AGF For abonnenter

Og her så nogle af de ting, vi har lært af de første AGF-testkampe

Annonce