AARHUS: Coronarestriktionerne hænger vel efterhånden de fleste af os langt ud af halsen. Men nogle bliver ramt hårdere end som så.
Undersøgelser fra blandt andet Aarhus Universitet viser, hvordan stadig flere synker ned i ensomhed og mistrivsel, og på den baggrund valgte et enigt Aarhus Byråd onsdag 2. december at afsætte ni millioner kroner til en akut corona-trivselspakke.
Mette Skautrup (K), byrådsmedlemSelv mennesker, der trives godt i eget selskab, er ved at have nået grænsen.
Der bliver ikke tale om længerevarende indsatser. De ni millioner kroner skal ud at arbejde straks, meget gerne inden jul, og pengene skal være fyret af senest i sommeren 2021.
Vil tage ved lære
Der er endnu ikke skrevet modtager på kuverten, men pengene forventes især at blive målrettet udsatte borgergrupper som eksempelvis hjemløse og psykisk sårbare.
- Selv mennesker, der trives godt i eget selskab, er ved at have nået grænsen. Derfor er en pakke som denne så vigtig, og jeg er glad for at se, at der er tænkt bredt i forslagene til, hvordan pengene kan bruges, siger Mette Skautrup, der er byrådsmedlem for Konservative.
4 eksempler fra ide-kataloget
Det er endnu ikke vedtaget præcis hvordan, de ni millioner kroner skal udmøntes, men det kunne være projekter som disse, der er en del af et stort idekatalog, som kommunens magistratsafdelinger kan plukke fra:
Ophold i naturen for voksne, psykisk sårbare borgere:
- Gåture, bål, bevægelse, tilberedning af mad, mindfullness-øvelser.
Udflugter for unge hjemløse:
- Tilbud til unge hjemløse om eksempelvis at komme en tur i Randers Regnskov.
Mentorer til psykisk sårbare unge
- Nogle unge er ikke selv i stand til at opsøge fælles aktiviteter, så en ide kunne være at ansætte mentorer og aktivitetsplanlæggere til eksempelvis at arrangere fællesspisning eller vandregrupper.
E-sport mod ensomhed
- Et initiativ der skal samle unge, der kæmper med ensomhed, i et fællesskab omkring at dyrke e-sport.
Hos Venstre foreslog byrådsmedlem Lene Horsbøl at der bør følges op på, hvilken effekt de konkrete projekter får, og den ide bakkede Enhedslistens Lone Norlander Smith op om:
- Når jeg læser listen med initiativer igennem, så åbenbarer det et stort behov, som rækker ud over corona. Nogle af indsatserne bør der måske også sættes speed på efterfølgende. Eksempelvis kan jeg læse, at der blandt de 0-14-årige står 95 på venteliste for at komme til psykolog. Det lyder ikke godt, så jeg er helt på linje med Lene Horsbøl i forhold til at følge op på erfaringerne, siger Lone Norlander Smith.
Endnu en million
Samtidig med puljen på ni millioner vedtog byrådet også at afsætte yderligere én million kroner til lokale initiativer, der skal virke smitteinddæmmende.
Meningen med den pulje er, at eksempelvis skoler skal kunne søge mindre beløb på maksimalt 25.000 kroner til smitteforebyggende tiltag.