Flertal i byrådet vil forbyde 13 landmænd på Bederkanten at bruge sprøjtemidler for at sikre sig mod forurening af grundvandet. Landmændene varsler retssag.
To traktorer udgjorde en slags tavs demonstration på Rådhuspladsen i forbindelse med byrådsmødet onsdag aften.
Og hvorfor nu det?
Jo, fordi blandt andre formanden for Landboforeningen Kronjylland, Christian Jensen, havde taget traktoren til Aarhus for at følge, om et flertal i byrådet som bebudet vil påbyde 13 af hans medlemmer - i Beder-området - at de for at beskytte drikkevandet ikke længere må bruge sprøjtemidler på deres marker.
Den slags er ikke ligefrem sød musik i landboforeningsformandens og de berørte landmænds ører.
Byrådet besluttede for et par år siden, at man gennem frivillige aftaler ville få landmænd og lodsejere i Beder-områder til at droppe sprøjtemidlerne, fordi der ligger store drikkevandsreserver under deres marker - og fordi der allerede er fundet rester af sprøjtemidler i masser af vandboringer i området.
Frivillighedens vej har vist sig ikke at være specielt succesfuld - især ikke i forhold til de egentlige landbrug.
Det er derfor, byrådet nu behandler et forslag om, at de 13 landmænd mod økonomisk kompensation skal have et egentligt forbud mod at bruge sprøjtemidler.
»Vi mener, at Aarhus Kommune her i ude at prøve grænser af. Uden den store grund. Og for nogle af vores medlemmer, der på deres marker dyrker foder til dyrene, kan et forbud mod sprøjtning få alvorlig betydning,« siger Christian Jensen og fortsætter:
»Som landmænd vil vi jo også have rent drikkevand. Og det mener vi godt, vi kan sikre, når vi bruger moderne sprøjtemidler, der er godkendt af Miljøstyrelsen. For mange landmænd er økologi vejen frem, men det er ikke noget en kommune skal tvinge igennem hos enkelte landmænd.«
Christian Jensen håber på, at Aarhus Kommune i stedet for et forbud vil følge i sporene på Randers og Skanderborg Kommuner, hvor man har aftalt med landmænd, at de kan fortsætte med at bruge sprøjtemidler, så længe de ikke udløser stigende forurening af vandboringerne.
»Hvis ikke vi kan få Aarhus Byråd med på noget lignende, ender sagen i retten,« siger Christian Jensen.
Umiddelbart peger pilen mod en retssag.
i hvert fald støttede et flertal i byrådet i aftes forslaget om et pesticid-forbud for at sikre grundvandet.
Kun Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance talte direkte imod det.
Knud N. Mathiesen (DF) kaldte ligefrem forslaget for »et justitsmord« på de pågældende landmænd og refererede Miljøstyrelsen for, at dagens sprøjtemidler ikke udgør en trussel mod drikkevandet.
Venstres Gert Bjerregaard mente ikke, at landmændene får en rimelig kompensation for ikke at måtte bruge sprøjtemidler - selv om kompensationen bliver fastsat på baggrund af gældende lovgivning.
Sagen skal nu til nærmere behandling i byrådets tekniske udvalg, inden den vender tilbage til endelig behandling i byrådet - og måske, som genstand for en retssag.